• Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Thementitel sollte die kurze Beschreibung des Problems enthalten
  2. Die Themenmeldung sollte die ausführliche Problembeschreibung und auch die Frage enthalten.
  3. Es ist nicht gestattet, Anhänge mit der vollständigen Dokumentation oder BIOS-Datei zu veröffentlichen oder auf Websites von Drittanbietern zu verlinken, die solche Dateien hosten. Es darf nur der kleine Teil der Dokumentation (bis zu einer Seite pro Beitrag) gepostet werden.
  4. Sie können pro Thema nur ein Problem beschreiben. Für jedes andere Problem sollten Sie ein neues Thema eröffnen.
  5. Es ist strengstens untersagt, nach Dokumentationen oder BIOS-Dateien zu fragen. Für solche Anfragen nutzen Sie bitte das DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Unterforum.
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von matiszary 4 September 2019, 16:47
Cześć, szukam stacji lutowniczej za ok. 1000zł jako upgrade lutownicy TS100. Zastanawiam się nad stacją PACE ADS200. Będzie mi ona służyła głównie do naprawy płyt głównych laptopów.
Widziałem kilka recenzji i wydaje się być w porządku, ale postanowiłem zasięgnąć opinii u specjalistów. Najbardziej interesuje mnie kwestia ergonomii, a mianowicie czy rozmiar rączki jest odpowiedni (sam nie mogę tego sprawdzić, ponieważ nie ma w okolicy sklepów stacjonarnych z tą stacją) oraz czy stacja ma opcję wyświetlania faktycznej temperatury, a nie tylko tej ustawionej.
Co sądzicie o tej stacji? Czy są jakieś lepsze opcje w tym przedziale cenowym?
Z góry dzięki!

Re: Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von Google Adsense [BOT] 4 September 2019, 16:47

#2 Re: Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von kamil198405 8 September 2019, 10:06
Stacja na papierze i filmach wygląda super. Sam korzystam z dwóch stacji PACE i naprawdę jest to klasa sama w sobie szczególnie z rączkami TD100. A w jakim sklepie znalazłeś tego PACE?

#3 Re: Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von matiszary 9 September 2019, 16:17
kamil198405 hat geschrieben:Stacja na papierze i filmach wygląda super. Sam korzystam z dwóch stacji PACE i naprawdę jest to klasa sama w sobie szczególnie z rączkami TD100. A w jakim sklepie znalazłeś tego PACE?

Sklep.renex.pl i pl.farnell.com. Możliwe, że można jeszcze gdzieś indziej dostać; sprawdź oficjalnych dystrybutorów na stronie PACE.

#4 Re: Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von michalmwp 10 September 2019, 22:07
W podobnej cenie jest jeszcze Quick 303D z taką samą mocą, szybką wymianą grota, pomiarem na końcu grota i ograniczeniem mocy w podstawce w standardzie bez dodatkowego kabla. Myślałem o niej jak mi się obecna 202D wysłuży.
Ten Pace ma wg mnie lepsze rozwiązanie zespolonej grzałki z grotem.
Na poniższym filmie w 24 minucie jest test topienia cyny bezołowiowej przy temperaturze grota 280 st. Zrobiłem próbę swoją stacją Quick 202D z podobnym grotem i moja 90W stacja roztapiała identycznie więc mocniejszy 120-watowy Quick303D powinien poradzić sobie lepiej. Ale tego nie mam jak sprawdzić, to tylko moje przemyślenia.

https://www.youtube.com/watch?v=WXL-pWD44pc

#5 Re: Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von kamil198405 11 September 2019, 05:23
Generalnie jeżeli ten Pace byłby w cenie koło 1k brałbym w ciemno ale patrząc na ceny u dystrybutorów najtaniej znalazłem 1500zł a w tej cenie to już wolałbym poszukać używki lub brać coś z Quicka

#6 Re: Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von Vogelek23 11 September 2019, 08:34
Właśnie otrzymałem odpowiedź na zapytanie ofertowe - w Renex-ie ta stacja (Pace ADS200) kosztuje 2.006,12zł (1.630,99zł + VAT). W Farnell-u jednak sporo taniej.

#7 Re: Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von kamil198405 13 September 2019, 11:54
Z ciekawości wysłałem zapytanie o tą stacje do renex-u cena jaką mi zaoferowano 1709 zł brutto. W mojej opinii ta stacja nie jest tyle warta sam jestem posiadaczem stacji pace i gdybym w tej chwili miałbym dokonać wyboru kupiłbym Quick TS2200

#8 Re: Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von mb85 23 September 2019, 22:59
Zakupiłem ADS200 dokładnie rok temu z farnell, jestem bardzo zadowolony, w tej cenie polecam w ciemno. Niedawno doszły do oferty nowe końcówki do SMD, SOIC i TQFP, aktualnie kupuje drugą tą samą sztukę do serwisu. Co do filmu powyżej gość musiał mieć jakieś trefne końcówki, był z nimi problem na początku produkcji, natomiast końcówki ultra performance nagrzewają się znacznie lepiej. Polecam.

#9 Re: Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von RafalB 24 September 2019, 15:25
Dużo pracowałem na Pace i dwie najgorsze sprawy to kiepskie groty - bardzo niska żywotność oraz brak możliwości zmiany grota z użyciem jednej ręki (domena JBC)
Te stacje byłby by OK w przy cenie oscylującej w okolicy 1200 zł
Wyższa kwota sprawia, że to nie jest opłacalny zakup biorąc pod uwagę groty i ergonomię pracy.

Re: Stacja lutownicza ok. 1000zł (PACE ADS200)

von Google Adsense [BOT] 24 September 2019, 15:25
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)