• Samsung NP550P5C Nie uruchmia się po zwarciu na złączu zasilania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Samsung NP550P5C Nie uruchmia się po zwarciu na złączu zasilania

przez aleksandrooo 26 sierpnia 2019, 18:59
Witam
Dostałem do naprawy Samsunga NP550P5C z płytą MCLAREN. Trafił do mnie jako działający na baterii a na zasilaczu nie. Nie mogłem tego zweryfikować bo bateria była już rozładowana. Po rozebraniu zauważyłem że ktoś nieumiejętnie wymieniał gniazdo zasilania i złamał laminat i dodatkowo było zwarcie na gnieździe. Usunąłem zwarcie i płyta dalej się nie uruchamia. Znalazłem zwarty tranzystor zaznaczony na czerwono. Po jego wymianie napięcia tak jak na zdjęciu i utknąłem bo z powodu braku schematu nie mogę znaleźć problemu. Pobór prądu to 20mA.
Obrazek

Re: Samsung NP550P5C Nie uruchmia się po zwarciu na złączu zasilania

przez Google Adsense [BOT] 26 sierpnia 2019, 18:59

#2 Re: Samsung NP550P5C Nie uruchmia się po zwarciu na złączu zasilania

przez sebastiank 26 sierpnia 2019, 19:22
Sprawdź czy nie ma zwarcia w głównej gałęzi (tam, gdzie 0,95V), jeśli nie to wymień oba klucze.

#3 Re: Samsung NP550P5C Nie uruchmia się po zwarciu na złączu zasilania

przez aleksandrooo 3 września 2019, 21:47
Wymieniłem oba klucze i napięcie spadło z 0,95 na 0,1V. Płyta nadal nie reaguje na włącznik

#4 Re: Samsung NP550P5C Nie uruchmia się po zwarciu na złączu zasilania

przez sebastiank 3 września 2019, 21:50
Najpierw:
sebastiank napisał(a):Sprawdź czy nie ma zwarcia w głównej gałęzi (tam, gdzie 0,95V),
Sprawdziłeś? Jaka rezystancja?
sebastiank napisał(a):jeśli nie to wymień oba klucze.
- wymiana kluczy jeśli nie ma zwarcia.

#5 Re: Samsung NP550P5C Nie uruchmia się po zwarciu na złączu zasilania

przez aleksandrooo 5 września 2019, 20:21
Tak zwarcia nie było na kluczach.
Teraz jest chyba przerwa w obwodzie bo rezystancja wynosi 45Mohm. Sprawdziłem wlutowane mosfety i są sprawne.

#6 Re: Samsung NP550P5C Nie uruchmia się po zwarciu na złączu zasilania

przez Vogelek23 5 września 2019, 20:32
aleksandrooo napisał(a):Znalazłem zwarty tranzystor zaznaczony na czerwono. Po jego wymianie...
Jaki tranzystor tam wstawiłeś (i skąd)?

aleksandrooo napisał(a):Teraz jest chyba przerwa w obwodzie bo rezystancja wynosi 45Mohm.
W jakim obwodzie? Nie używaj skrótów myślowych, tylko pisz konkretnie gdzie, w którym miejscu/punkcie lub na którym elemencie i względem czego mierzysz.

aleksandrooo napisał(a):Sprawdziłem wlutowane mosfety i są sprawne.
W jaki sposób je sprawdziłeś? Statyczny czy dynamiczny? Rozumiem, że masz ustawiony Service Level = 0, ale to, że inne osoby mają wyższy nie oznacza, że umiemy wszyscy czytać w myślach.

Zacznij od pomiaru napięć względem masy na bramkach i źródłach tranzystorów Q3 i Q4 (bramki są połączone razem - piny 4, tak samo jak źródła - piny 1-3). Następnie, zmierz napięcia względem masy na pinach: 4, 5, 6, 16, 17 oraz 20 chargera U503 (BQ24735). Wszystkie pomiary z podłączonym zasilaczem i odłączoną baterią główną.

Re: Samsung NP550P5C Nie uruchmia się po zwarciu na złączu zasilania

przez Google Adsense [BOT] 5 września 2019, 20:32
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).