• Nvidia Shield TV brak reakcji na zasilanie.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Nvidia Shield TV brak reakcji na zasilanie.

da kenkarru 23 agosto 2019, 01:32
Witam, otrzymałem od znajomego niesprawną konsole/ urządzenie multimedialne Nvidia Shield TV 2 generacji oznaczenie płyty msip-rem-nva-p2894.
Po podłączeniu oryginalnego zasilacza brak reakcji na zasilanie. Po podłączenia zasilacza laboratoryjnego pobór 12mA przy zasilaniu 19,2V. |

Duży obszar zasłonięty jest metalowymi ekranami których jeszcze nie odlutowałem. W dostępnych miejscach na płycie pomierzyłem napięcia które oznaczyłem na zdjęciach kolorami, przy zdjęciach legenda. Z obserwacji jakie poczyniłem dodam jeszcze że porty usb nie są zasilane, brak obrazu na hdmi. Płyta w żadnym miejscu się wyraźnie nie grzeje.

Immagine
Immagine
Immagine
Immagine

Kondensatory na zdjęciu są zwarte - zaznaczyłem to liniami, i napisałem tam ich rezystancje. Tam gdzie nie ma naniesionego napięcia prawdopodobnie go nie było. Wyjątkiem jest element u15 gdzie nie pomierzyłem go dokładnie z obawy o zwarcie.

Proszę o wszelkie sugestie i wskazówki mogące mnie przybliżyć do rozwiązania problemu. Z góry dziękuje bardzo i pozdrawiam

Re: Nvidia Shield TV brak reakcji na zasilanie.

da Google Adsense [BOT] 23 agosto 2019, 01:32

#2 Re: Nvidia Shield TV brak reakcji na zasilanie.

da xamledyD 23 agosto 2019, 09:30
Witam.
Czy konsola jest po burzy?
kenkarru ha scritto: Wyjątkiem jest element u15 gdzie nie pomierzyłem go dokładnie z obawy o zwarcie.

Jest kilka rozwiązań które mogą zmniejszyć ryzyko zwarcia podczas pomiarów, pierwsze dwa z brzegu:
- zakup nakładek typu "igła" do sond pomiarowych Twojego miernika; dzięki zmniejszeniu grubości końcówek pomiarowych spada ryzyko zwarcia wyprowadzeń układu, a dobrze zaostrzona końcówka będzie mniej podatna na ześlizgiwanie się z nóg układu względem standardowych sond,
- pomiar testem ciągłości (tym z "głośniczkiem") w celu znalezienia elementu, z którym łączy się dana noga układu, a na którym to łatwiej będzie nam mierzyć napięcia; na czas pomiarów testem ciągłości zasilanie konsoli musi być całkowicie odłączone.
Czekamy na wyraźne zdjęcia płyty bez ekranów, folii, radiatorów itp. z obu stron. Mile widziane oznaczenia kluczowych układów scalonych jeśli na zdjęciach nie są wystarczająco wyraźne. Pamiętaj, że to Ty masz sprzęt przed sobą - dla Ciebie oznaczenia układów na zdjęciach mogą być wyraźne i czytelne, bo oglądając płytkę przez dłuższy czas wryły ci się one w pamięć w "żywej" rozdzielczości, ale my możemy podpowiadać bazując głównie na Twoich zdjęciach (brak ogólnodostępnego schematu do urządzenia i jakiejkolwiek dokumentacji), więc od jakości ich wykonania zależy ilość zadawanych Tobie pytań oraz jakość udzielanych porad.
Wyniki pomiarów podawaj w formie tekstowej (np. układ U15 - n.1 - 3.3 V, n.2 - 0 V itd.), gdyż są one wygodniejsze w interpretacji przez osoby pomagające na Forum.
Pozdrawiam

#3 Re: Nvidia Shield TV brak reakcji na zasilanie.

da kenkarru 24 agosto 2019, 16:48
Witam, dziękuje za odpowiedź i poradę.
Konsola nie została uszkodzona po burzy. Zdemontowałem ekrany na płycie i zrobiłem dokładniejsze zdjęcia.
Po zdjęciu ekranu zaobserwowałem że układ odczytany jako max77620a ewj 1737 (zaznaczone na czerwono pierwsze zdjęcie) jest wyraźnie cieplejszy od pozostałych, co więcej kondensatory w jego bezpośrednim pobliżu zwarte są do masy (zaznaczyłem to na zdjęciu). Pomierzyłem również układy o których była wcześniej mowa ale wydaje mi sie że są one w porządku.
U15 (n1 -0V, n2 -0V, n3 -5V, n4 -10V, n5 – 19V, n6 – 0V , n7 – 48mV, n8- 0V, n9 – 0V, n10 – 5V)
Q15 odczytany jako qm3202m (n1- 0V, n2 – 47mV, n3 -5V, n4 – 5V, n5 -19V, n6 – 19V, n7 -5V, n8 – 5V)
Q16 (n1- 19V, n2 – 19V, n3 – 0V, n4 – 19V, n5 – 19V, n6 – 19V)

Immagine
Immagine
Immagine
Immagine
Immagine
Immagine

Proszę o poradę co zrobić w celu dalszej diagnozy. Pozdrawiam i dziękuje.

#4 Re: Nvidia Shield TV brak reakcji na zasilanie.

da Vogelek23 24 agosto 2019, 16:58
kenkarru ha scritto:Po zdjęciu ekranu zaobserwowałem że układ odczytany jako max77620a ewj 1737 (zaznaczone na czerwono pierwsze zdjęcie) jest wyraźnie cieplejszy od pozostałych, co więcej kondensatory w jego bezpośrednim pobliżu zwarte są do masy
Ten układ to tzw. PMIC (Power Management IC). Jeśli się grzeje, być może trzeba go wymienić. Ale najpierw wylutuj ten układ i sprawdź, czy na zaznaczonych kondensatorach nie będzie już zwarcia - jeśli tak, to PMIC do wymiany. Jeśli nie - być może to właśnie któryś z tych kondensatorów ma zwarcie.

#5 Re: Nvidia Shield TV brak reakcji na zasilanie.

da kenkarru 25 agosto 2019, 01:49
Wylutowałem układ a później kondensator. Zwarcie dalej występuje. Wylutowałem też kondensatory które wskazałem w pierwszym poście jako zwarte bez rezultatu. Dalej występuje zwarcie.

Immagine

Za dalsze wskazówki będę wdzięczny bo kończą mi się pomysły.

Pozdrawiam

Re: Nvidia Shield TV brak reakcji na zasilanie.

da Google Adsense [BOT] 25 agosto 2019, 01:49
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).