• Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by mariners 3 August 2019, 12:34
Witam, mam rozebranego robota Xiaomi roborock s502.
Robot kiedyś lezał pod paletą z której troszkę kapała woda, i aktulanie ma problem z wykrywaniem baterii.
Komunikat Batery no function. Po rozebraniu znalazłem jeden wypalony element i jeden mocno nagrzewający się.
Prosiłbym was o identyfikacje tych elementów.

Mniejszy element się grzeje oznaczenie QP14
Większy wypalony QM1

I jeszcze jakby ktoś z Was powiedział czy to może być wina problemu działania robota.

oznaczenia Ruby-S Main-B V3

Image

Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by Google Adsense [BOT] 3 August 2019, 12:34

#2 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by Vogelek23 3 August 2019, 23:42
mariners wrote:Mniejszy element się grzeje oznaczenie QP14
To widać po zdjęciu, ale nie widać na nim oznaczeń z obudów poszukiwanych układów. Proszę albo wykonać zdjęcie z widocznymi oznaczeniami na obudowach albo po prostu podać je w poście. Z uwagi na to, że jeden element jest wypalony, część oznaczeń może nie być widoczna, ale to nie jest problem - odpowiednio ostra fotografia czasami potrafi zdziałać cuda.

#3 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by mariners 12 August 2019, 17:36
Przepraszam za długo czas odpowiedzi nie było mnie.
Przesyłam zdjęcia zrobione domowym małym mikroskopem,

Image

Image

#4 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by mariners 14 August 2019, 18:28
Poprawka zdjęć w miarę możliwości sprzętowych.

Image

Image

#5 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by mariners 18 August 2019, 22:34
Jest ktoś w stanie pomóc?

#6 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by Vogelek23 18 August 2019, 23:05
Będzie ciężko. Być może pomogą fotografie tych elementów wraz z najbliższym otoczeniem z różnych kątów i po połączeniach da się ustalić pinouty obu elementów, i być może dopasować coś zamiennego.

#7 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by mariners 19 August 2019, 19:17
Poniżej zdjęcia, może uda mi się załatwić drugi taki robot z innym uszkodzeniem (mam taką nadzieje), ale jak narazie próbujemy posilić się tym co mamy.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

#8 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by Vogelek23 19 August 2019, 19:33
A czy mógłbym prosić jeszcze po jednym zdjęciu z wylutowanymi tymi elementami?

#9 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by mariners 19 August 2019, 20:34
Oczywiście już wysyłam,

Image

Image

#10 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by Vogelek23 20 August 2019, 22:37
Co do QP14 - jeśli na n. 5 wchodzi napięcie nie większe, niż 5V, a n.1 jest wyjściem, to identyczny pinout ma układ TPS2001D. W tym wypadku n. 3 (/FAULT) jest niewykorzystana. Należałoby teraz sprawdzić, gdzie idą przewody: czerwony (łączy się z n. 1 QP14) i biały (mowa o przewodach z 6-pinowego złącza na krawędzi płytki) oraz, czy z wylutowanym QP14 między tymi przewodami występuje jakieś napięcie (i jakie, jeśli występuje). Oczywiście należałoby także sprawdzić, czy istotnie na n. 5 QP14 wchodzi napięcie z cewki LP3 (przez zworę RP115). Samo oznaczenie z obudowy to wielka zagadka, ale jeśli jest tak, jak podałem w pierwszych słowach, to TPS2001D wydaje się być dobrym zamiennikiem.

W przypadku QM1, sprawa jest jeszcze trudniejsza, bo właściwe oznaczenia praktycznie nie istnieją. Możliwości są w sumie dwie - albo to jest potrójny tranzystor (coś w stylu LN60A01), co jest mało prawdopodobne, albo - wbrew oznaczeniu na laminacie - układ scalony. W przypadku tej drugiej opcji, bez oznaczenia z obudowy praktycznie nie ma szans odgadnąć, cóż to jest za twór.

#11 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by mariners 23 August 2019, 19:41
Mam drugiego takiego robota, rozebrałem i zrobiłem zdjęcia tych układów.

Image

Image

#12 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by Vogelek23 23 August 2019, 22:58
QM1 to poczwórny (2N + 2P) MOSFET EMB9930G (mający następujące zamienniki: AP9930GM, DMHC3025LSD, DMHC4035LSD, ZXMHC3F381N8), natomiast QP14 to przełącznik SGM2588CYN5G/TR (którego zamiennikiem jest wspomniany wcześniej TPS2001D). Noty katalogowe obydwu elementów w załącznikach.

EDYCJA: Zamiennik EMB9930G - DMHC3025LSD - jest do dostania w RS-Online: https://pl.rs-online.com/web/p/tranzyst ... t/8233211/. Co do QP14, trudno go dostać w Polsce, ale można zastosować dowolny inny przełącznik w to miejsce - kwestia tylko dopasowania pinów. Np. gdyby polutować takiego TPS2553DBVT "do góry nogami", następnie wykonując połączenie n. 2 (która będzie w miejscu n. 5 na wysokości luki między padami 4 i 6) z padem 2 jak na obrazku poniżej, to ten jest też do dostania w RS-Online: https://pl.rs-online.com/web/p/wzmacnia ... a/8120411/

Image

You have to be logged in to view the files attached to this post.

#13 Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by mariners 5 October 2019, 10:50
Układy wymienione, ładowanie baterii jest, jednak jest problem, po podpięciu do zasilania robota, kreci się w kółko cały czas dostają zasilanie napędy, QM1 jak dobrze myślę jest układem od napędu ( po wylutowaniu jego, czy z drugiej strony drugiego układu) napędy przestają działać.
Mocno nagrzewają się układy zaznaczone na zdjęciu.

Image

Po chwili znów wypaliło układ QM1

Re: Xiaomi roborock s2 s502 - identyfikacja

by Google Adsense [BOT] 5 October 2019, 10:50
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).