• Asrock 970 Pro3 R2 + AMD FX 8320 problem po wymianie procesora

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Asrock 970 Pro3 R2 + AMD FX 8320 problem po wymianie procesora

Rayu85 20 Серпня 2019, 21:39
Witam serdecznie,
Komputer trafił do mnie z następującym objawem.
Po wciśnięciu przycisku power nie startował. Kręcą się wentylatory, świecą diody na ramach ale brak obrazu i botowania.
W drodze prób podstawiłem inny procesor. Akurat miałem Athlon II X2. Komputer wstał, porobiłem testy, wszystko działało stabilnie.

Uznałem, że przyczyną był procesor.
Zamówiłem nowy procesor AMD FX 9320 (Wersja BOX). Po włączeniu komputer startuje, można wejść w bios itd.
Przy próbie załadowania Windows zawiesza się, to samo dzieje się przy próbie wejścia w tryb awaryjny, próbie naprawy systemu przy uruchomieniu itd.
Bios zaktualizowałem do najnowszej wersji ze strony producenta.

Postanowiłem na próbę postawić czysty Windows 7 i sprawdzić czy się uruchomi. Niestety nie mogę nawet załadować płyty instalacyjnej dostaję błąd: 0xc0000098.
Szukałem rozwiązania w internecie ale wszystkie porady wymagają uruchomienia z płyty instalacyjnej i wejścia w CMD a u mnie błąd pojawia się już przy uruchomieniu płyty.

Зображення

Postanowiłem sprawdzić czy uda mi się uruchomić Kaspersky Rescue Disc i również porażka.
Aczkolwiek komunikat zasugerował ze BIOS może nie wspierać tego procesora.
Зображення

Faktycznie płyta główna wspiera ten procesor w wersji OEM (FD8320FRW8KHK ) a ja kupiłem wersję BOX (FD8320FRHKBOX).
Uznałem, że skoro to ten sam procesor tylko w innej dystrybucji to powinien działać w obydwu przypadkach.

Czy może być tak że jednak wersja BOX jest nie wspierana? W BIOS normalnie procesor jest widoczny
Зображення

Szczerze powiem kończą mi się pomysły gdzie szukać rozwiązania i jak podejść do tego problemu...
Będę wdzięczny za nakierowanie mnie na właściwe rozwiązanie :)

Re: Asrock 970 Pro3 R2 + AMD FX 8320 problem po wymianie procesora

Google Adsense [BOT] 20 Серпня 2019, 21:39

#2 Re: Asrock 970 Pro3 R2 + AMD FX 8320 problem po wymianie procesora

przemko21 20 Серпня 2019, 23:10
Spróbuj podstawić mocniejszy zasilacz. Po drugie wgraj programatorem inne dostępne wersje BIOS

#3 Re: Asrock 970 Pro3 R2 + AMD FX 8320 problem po wymianie procesora

Rayu85 20 Серпня 2019, 23:54
Hmm może uda mi się skombinować jakiś mocniejszy zasilacz na próbę, choć wątpię żeby to była przyczyna szczerze mówiąc.
Podstawiłem na próbę jeszcze raz Athlon II X2 i wstał bez problemu. Instalator z płyty również się odpala.

Po powrocie na FX 9320 dalej klapa.
Najlepsze jest to że mając włożony tylko świeżo sformatowany dysk twardy i uruchamiając z płyty instalatora twierdzi, że nie udało się załadować plików windows i twierdzi, że mam uruchomić z płyty aby to rozwiązać ... i pętla się zamyka.
Зображення

przemko21 написав: Po drugie wgraj programatorem inne dostępne wersje BIOS

Jakie inne wersje masz na myśli? nie widzę nic poza tym co jest na stronie producenta.

#4 Re: Asrock 970 Pro3 R2 + AMD FX 8320 problem po wymianie procesora

Rayu85 28 Серпня 2019, 21:03
Sprawdziłem jeszcze dla pewności na innym zasilaczu i innych wersjach BIOSU i nie przyniosło to poprawy.
Podmiana płyty głównej rozwiązała problemy natychmiastowo.
Finalnie została wymieniona płyta główna i komputer wrócił do klienta, temat zamykam.

Re: Asrock 970 Pro3 R2 + AMD FX 8320 problem po wymianie procesora

Google Adsense [BOT] 28 Серпня 2019, 21:03

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей