Forumsregeln: Die Forumsregeln lesen
Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.
von Google Adsense [BOT] • 18 August 2019, 22:56
#2 Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.
von Vogelek23 • 18 August 2019, 23:30
CZARLIII hat geschrieben:Problemem jest zwarcie na zasilaniu, grzeje się element oznaczony jako Q16.Jest to jakiś tranzystor P-MOSFET. Mógłbym tutaj wskazać co najmniej kilka zamienników, natomiast myślę, że nie on jest tu problemem. W pierwszej kolejności należałoby wylutować ten tranzystor i podać napięcie zasilania bezpośrednio na pady jego drenu (n. 1, 2, 5 i 6). Oczywiście wskazane jest ustawienie wstępnego ograniczenia prądowego na zasilaczu - jeśli napięcie spadnie znacząco i załączy się ograniczenie prądu, to należy wykonać próbę zwarciową, opisaną w dziale SZKOLENIA, w celu namierzenia zwierającego elementu. Napięcie zasilania nie powinno być większe, niż napięcie fabrycznego zasilacza, natomiast w przypadku zwarcia zalecam wykonanie próby przy napięciu od 1V do max 5V.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#3 Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.
von CZARLIII • 29 August 2019, 23:42
Tranzystor okazał się sprawny, wylutowałem go zwarcie nadal było.
Próba zwarciowa i kamera termowizyjna pomogły ustalić problem.
Okazało się ze kondensator smd jest zwarty.
Kondensator wylutowany konsola ożyła, lecz teraz nie wiem jaki tam wstawić?? Schematu brak...

Na zdjęciu (fotka zapożyczona z internetu) żółtym kolorem zaznaczyłem kondensatory które są obecna na mojej płycie natomiast czerwonym kolorem zaznaczyłem uszkodzony kondensator.
Da się jakoś dojść do tego jaki ma być uszkodzony kondensator?
Pozdrawiam
Próba zwarciowa i kamera termowizyjna pomogły ustalić problem.
Okazało się ze kondensator smd jest zwarty.
Kondensator wylutowany konsola ożyła, lecz teraz nie wiem jaki tam wstawić?? Schematu brak...

Na zdjęciu (fotka zapożyczona z internetu) żółtym kolorem zaznaczyłem kondensatory które są obecna na mojej płycie natomiast czerwonym kolorem zaznaczyłem uszkodzony kondensator.
Da się jakoś dojść do tego jaki ma być uszkodzony kondensator?
Pozdrawiam
#4 Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu. [GELÖST]
von Vogelek23 • 30 August 2019, 01:19
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.
von Google Adsense [BOT] • 3 Oktober 2019, 08:13