• Kiano Intelect X3 HD płyta IT210PA1-V13/V04 - wymiana kości RAM

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Kiano Intelect X3 HD płyta IT210PA1-V13/V04 - wymiana kości RAM

от Radziszewski 7 Август 2019, 10:22
Dzień dobry!
Bardziej w ramach ćwiczenia z lutowania BGA i z ciekawości niż z potrzeby,
postanowiłem wymienić kość pamięci 2GB (LPDDR3 BGA216) na 4GB w tanim
laptopie firmy Kiano. Wiem, że w przypadku Macbook Air wymiana wlutowanej
pamięci wiąże się z potrzebą przestawienia rezystorów konfiguracyjnych przy
procesorze. Czy ktoś próbował lub orientuje się jak jest w przypadku tego
laptopa, bądź czegoś zbliżonego?
Laptop oparty jest o Atom x5-Z8350. Próbuję zebrać jak najwięcej informacji
zanim przyjdą mi komponenty, po wymianie chętnie opiszę proces dla
ciekawych.
Pozdrawiam serdecznie, Karol

Re: Kiano Intelect X3 HD płyta IT210PA1-V13/V04 - wymiana kości RAM

от Google Adsense [BOT] 7 Август 2019, 10:22

#2 Re: Kiano Intelect X3 HD płyta IT210PA1-V13/V04 - wymiana kości RAM

от xamledyD 14 Август 2019, 10:57
Witam.
Jakie są oznaczenia oryginalnej kości i zamówionej kości 4 GB? Czy możesz zamieścić zdjęcia płyty, w tym m.in. zbliżenie na aktualną obsadę pamięci RAM?
Radziszewski писал(а):Wiem, że w przypadku MacBook Air wymiana wlutowanej pamięci wiąże się z potrzebą przestawienia rezystorów konfiguracyjnych przy procesorze.

W MacBookach są jednak inne procesory, nie spotkałem się z MacBookiem z Atomem na pokładzie. ;)
Poza tym w MacBookach zazwyczaj masz kilka par kości RAM, a tutaj masz jedną kość.
Laptopy Kiano Intelect X3 HD+ mają 4 GB pamięci RAM - pytanie, czy BIOS w obu modelach jest na tyle podobny, że obsłuży więcej pamięci w wersji bez "plusa".
Pozdrawiam

Re: Kiano Intelect X3 HD płyta IT210PA1-V13/V04 - wymiana kości RAM

от Google Adsense [BOT] 14 Август 2019, 10:57