• Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?

от michalmwp 8 Август 2019, 11:03
Witajcie.
Mam na stole Lenovo z wewnętrzną baterią która jest bardzo napompowana. W dotyku jest to miękkie i lekko się ugina aż do poziomu wewnętrznego ogniwa. Zakładam że doszło do uwolnienia jakiegoś gazu który ją napompował. Bateria działa normalnie, prawidłowo ładuje się i nie ma nic niepokojącego w jej statusie odczytanym Batterymon-em.
Chciałbym podpytać czy bezpieczne jest jej delikatne nakłucie tak by gaz uszedł. Czy jest to na dłuższą metę bezpieczne. Nigdy takich rzeczy nie robiłem a w tym przypadku jej zwiększone gabaryty wręcz uniemożliwiają skręcenie laptopa.
Изображение

Re: Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?

от Google Adsense [BOT] 8 Август 2019, 11:03

#2 Re: Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?  [РЕШЕНО]

от xamledyD 8 Август 2019, 12:18
Witam.
michalmwp писал(а):Chciałbym podpytać czy bezpieczne jest jej delikatne nakłucie tak by gaz uszedł. Czy jest to na dłuższą metę bezpieczne.

Zdecydowanie nie. Bateria nie napuchła bez powodu. Z tego co wiem (mogę się jednak mylić), powodem spuchnięcia baterii jest degradacja separatora ogniw Li-ion, z których zbudowana jest bateria. W wyniku degradacji uwalnia się tlen, który reagując z litem i elektrolitem powoduje powstawanie wodoru, który to "rozpycha" baterię.
Przekłuwając baterię uwolnisz zgromadzony wodór, ale jednocześnie doprowadzisz do baterii tlen z powietrza, co przyspieszy proces degradacji ogniw. Pomijam zagrożenie pożarowe/wybuchowe - to chyba jest oczywiste dla każdego kto ma minimalne pojęcie nt. ogniw Li-ion.
Podsumowując - nie kombinuj z tą baterią, bo może to się bardzo źle skończyć. Przekłujesz zewnętrzną membranę, "spłaszczysz" baterię, zakleisz otwór taśmą, bateria podziała kilka cykli aż padnie całkowicie. W najlepszym wypadku padnie sama bateria, zaś w najgorszym razie stracisz cały dobytek w pożarze spowodowanym przez uszkodzoną baterię.
Pozdrawiam

#3 Re: Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?

от michalmwp 9 Август 2019, 16:26
Eksplozje baterii widziałem tylko na filmach i wolał bym nigdy nie przeżyć sam czegoś takiego a tym samym kogoś unieszczęśliwić.
Zaproponowałem klientowi zakup oryginalnej używki w dobrym stanie i niskiej cenie.
Dzięki za roztłumaczenie mechanizmu wybulenia. Rewanżuję się punkcikiem.

Re: Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?

от Google Adsense [BOT] 9 Август 2019, 16:26