• Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Thementitel sollte die kurze Beschreibung des Problems enthalten
  2. Die Themenmeldung sollte die ausführliche Problembeschreibung und auch die Frage enthalten.
  3. Es ist nicht gestattet, Anhänge mit der vollständigen Dokumentation oder BIOS-Datei zu veröffentlichen oder auf Websites von Drittanbietern zu verlinken, die solche Dateien hosten. Es darf nur der kleine Teil der Dokumentation (bis zu einer Seite pro Beitrag) gepostet werden.
  4. Sie können pro Thema nur ein Problem beschreiben. Für jedes andere Problem sollten Sie ein neues Thema eröffnen.
  5. Es ist strengstens untersagt, nach Dokumentationen oder BIOS-Dateien zu fragen. Für solche Anfragen nutzen Sie bitte das DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Unterforum.

#1 Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?

von michalmwp 8 August 2019, 10:03
Witajcie.
Mam na stole Lenovo z wewnętrzną baterią która jest bardzo napompowana. W dotyku jest to miękkie i lekko się ugina aż do poziomu wewnętrznego ogniwa. Zakładam że doszło do uwolnienia jakiegoś gazu który ją napompował. Bateria działa normalnie, prawidłowo ładuje się i nie ma nic niepokojącego w jej statusie odczytanym Batterymon-em.
Chciałbym podpytać czy bezpieczne jest jej delikatne nakłucie tak by gaz uszedł. Czy jest to na dłuższą metę bezpieczne. Nigdy takich rzeczy nie robiłem a w tym przypadku jej zwiększone gabaryty wręcz uniemożliwiają skręcenie laptopa.
Bild

Re: Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?

von Google Adsense [BOT] 8 August 2019, 10:03

#2 Re: Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?  [GELÖST]

von xamledyD 8 August 2019, 11:18
Witam.
michalmwp hat geschrieben:Chciałbym podpytać czy bezpieczne jest jej delikatne nakłucie tak by gaz uszedł. Czy jest to na dłuższą metę bezpieczne.

Zdecydowanie nie. Bateria nie napuchła bez powodu. Z tego co wiem (mogę się jednak mylić), powodem spuchnięcia baterii jest degradacja separatora ogniw Li-ion, z których zbudowana jest bateria. W wyniku degradacji uwalnia się tlen, który reagując z litem i elektrolitem powoduje powstawanie wodoru, który to "rozpycha" baterię.
Przekłuwając baterię uwolnisz zgromadzony wodór, ale jednocześnie doprowadzisz do baterii tlen z powietrza, co przyspieszy proces degradacji ogniw. Pomijam zagrożenie pożarowe/wybuchowe - to chyba jest oczywiste dla każdego kto ma minimalne pojęcie nt. ogniw Li-ion.
Podsumowując - nie kombinuj z tą baterią, bo może to się bardzo źle skończyć. Przekłujesz zewnętrzną membranę, "spłaszczysz" baterię, zakleisz otwór taśmą, bateria podziała kilka cykli aż padnie całkowicie. W najlepszym wypadku padnie sama bateria, zaś w najgorszym razie stracisz cały dobytek w pożarze spowodowanym przez uszkodzoną baterię.
Pozdrawiam

#3 Re: Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?

von michalmwp 9 August 2019, 15:26
Eksplozje baterii widziałem tylko na filmach i wolał bym nigdy nie przeżyć sam czegoś takiego a tym samym kogoś unieszczęśliwić.
Zaproponowałem klientowi zakup oryginalnej używki w dobrym stanie i niskiej cenie.
Dzięki za roztłumaczenie mechanizmu wybulenia. Rewanżuję się punkcikiem.

Re: Wybulona/napompowana bateria, czy można ją "odgazować" ?

von Google Adsense [BOT] 9 August 2019, 15:26