• Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez jendrasso 29 lipca 2019, 22:55
Witam, tak jak w temacie, po podłączeniu zasilacza, gaśnie na nim dioda, brak reakcji na power. Porty ok. gniazdo ok, zasilacz ok. Rezystancja do masy na PQ700 na pinach:
1-00,2Ω
4-BRAK
8-BRAK

Rezystancja pomiędzy pinem 1 PQ700 a cewkami:
PL601 - 20,0Ω
PL602 - 20,0Ω
PL200 - BRAK
PL500 - 72,5Ω
PL101 - BRAK
PL102 - BRAK
PL701 - BRAK
PL700 - 00,2Ω

Wykonalem próbę zwarciową podłączając + zasilacza laboratoryjnego do pin 1 PQ700 oraz - do masy, nie byłem w stanie namierzyć czy któryś element się nagrzewa, próbowałem również metody ze "śniegiem" ale również nic nie było widać. Co mogę dalej sprawdzic?

Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez Google Adsense [BOT] 29 lipca 2019, 22:55

#2 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez matic 30 lipca 2019, 08:41
Hello!

At which current do you performed a short circuit test?
Also measure the voltage at the end of test wires (where they are soldered to the board) at that current.

#3 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez jendrasso 30 lipca 2019, 10:02
Nie rozumiem pytania niestety ;/
Na zasilaczu laboratoryjnym jest ustawiony max a voltomierz wskazuje na końcach kabelków 0,23V gdy są przylutowane do płyty. Kable mają gruby przekrój i są dobrej jakości

#4 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez pehol193 30 lipca 2019, 12:12
Poszukaj na płycie fizycznie uszkodzonego kondesatora, najczęściej padnnięte są te blisko chargera. jeśli nie zlokalizujesz to przeprowadz próbe zwarciową (jak to zrobić jest opisane w dziale szkoleń na forum), pamiętaj żeby sprawdzić pozostałe klucze przetwornic czy nie są przebite.

#5 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez jendrasso 30 lipca 2019, 12:30
wykonywałem już próbę zwarciową tak jak opisałem to powyżej, nic się nie nagrzewa, w jaki sposób najprościej sprawdzić te kondensatory? Wiem w którym miejscu jest charger jakby co ;)

#6 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez matic 30 lipca 2019, 12:39
jendrasso napisał(a):Na zasilaczu laboratoryjnym jest ustawiony max
What is that max current on the power supply (maybe 5A)?

#7 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez pehol193 30 lipca 2019, 13:16
jendrasso napisał(a):wykonywałem już próbę zwarciową tak jak opisałem to powyżej, nic się nie nagrzewa, w jaki sposób najprościej sprawdzić te kondensatory? Wiem w którym miejscu jest charger jakby co ;)

Najprościej wizulanie,

Gdzie wlutowałeś kable od zasialcza? A drugie pytanie to jaki maksymalny prąd ma twój zasilacz jeśli jest to 5A to element nie bedzie bardzo gorący.

#8 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez jendrasso 30 lipca 2019, 13:26
tak, przepraszam, załączam zdjęcie, potencjometry są ustawione na maksymalny stan
Obrazek

+ od zasilacza poszedł w pin 1 PQ700 a - w najbliższy otwór od śrubki, oczywiście przylutowałem

#9 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez pehol193 30 lipca 2019, 13:43
jendrasso napisał(a):tak, przepraszam, załączam zdjęcie, potencjometry są ustawione na maksymalny stan
Obrazek

+ od zasilacza poszedł w pin 1 PQ700 a - w najbliższy otwór od śrubki, oczywiście przylutowałem

Sprawdz rezystancje do masy na cewce PL700, jeśli jest tam zwarcie to zdejmij cewkę i wlutuj się tam gdzie zostanie zwarcie.

#10 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez matic 30 lipca 2019, 13:50
Your test wires are too thin. You have a power loss about 2W on the test wires.
Use a wires with a cross section 1,5mm^2 at least.

#11 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez jendrasso 30 lipca 2019, 14:28
Przewody mają przekrój 1,5mm, robiłem już kilka razy testy zwarciowe na nich i za każdym razem spisywały się dobrze, mogę oczywiście zastosować jeszcze grubsze ale czy to coś zmieni?

#12 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez pehol193 30 lipca 2019, 14:41
jendrasso napisał(a):Przewody mają przekrój 1,5mm, robiłem już kilka razy testy zwarciowe na nich i za każdym razem spisywały się dobrze, mogę oczywiście zastosować jeszcze grubsze ale czy to coś zmieni?

Będzie mniejsza strata, w tych delach trzeba podać więcej niż 5A. Prawie zawsze jest to kondensator w obudowie 805 jeśli twoja próba zwarciowa nie jest skuteczna to jedyną opcją jest wizualna inspekcja. Zdejmij PL700 i zrób próbę jeszcze raz.

#13 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez p4p 30 lipca 2019, 22:40
Taki pobór to mnie wygląda no soc'a

#14 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez jendrasso 31 lipca 2019, 06:25
Obrazek
po zdjęciu PL700 na zasilaczu mam takie wartości ale nic nadal się nie grzeje, wlutowałem + od zasilacza do jednego z padów PL700 (tego bliżej napisu) ponieważ jest tam zwarcie do masy, niestety nadal nic się nie grzeje a wartości na zasilaczu wyglądają jak poniżej:
Obrazek
co macie na myśli sugerując wizualną inspekcję? W jaki sposób to mogę zrobić?

#15 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez matic 31 lipca 2019, 08:33
Do not set the power supply to 30V, because you may burn something, if the short circuit disappears during test.
The safe voltage limit is 1V.

Repeat a short circuit test and leave it few minutes. After that check, which part of the board becomes warm.

#16 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez pehol193 31 lipca 2019, 12:49
jendrasso napisał(a):co macie na myśli sugerując wizualną inspekcję? W jaki sposób to mogę zrobić?

Weź lupę albo szkło powiękaszające i oglądaj kondensatory.

#17 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez jendrasso 31 lipca 2019, 17:38
nawet po pół godziny nic się niestety nie nagrzewa. Jak wizualnie mogę lupą lub szkłem powiększającym namierzyć uszkodzony kondensator? Czym się będzie charakteryzować? Gdy cewka PL700 jest zdjęta, to po podłączeniu zasilacza przez gniazdo zasilania dioda na nim nie gaśnie. Załączam zdjęcia jednej i drugiej strony płyty, może moglibyście wskazać który może mieć zwarcie?
Zaznaczyłem na zdjęciu które kondensatory zdejmowałem po kolei żeby sprawdzić czy zwarcie ustąpi gdy założona była cewka PL700 no i zwarcie było cały czas
Obrazek
Obrazek

#18 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu  [ROZWIĄZANY]

przez matic 31 lipca 2019, 19:37
Check the highlighted two capacitors.

Obrazek

#19 Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez jendrasso 1 sierpnia 2019, 09:19
Dzięki za pomoc, zwarty był ten zaznaczony na zdjęciu
Obrazek

Re: Dell Latitude E5450 płyta LA-A903P Rev 1.0 zwarcie, gaśnie dioda na zasilaczu

przez Google Adsense [BOT] 1 sierpnia 2019, 09:19