• Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити повну модель носія інформації та короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми, ваші висновки та питання.
  3. Завантаження повних файлів інструкцій/схем СУВОРО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете завантажити лише невелику частину документації, яка спрощує діагностику/ремонт. Вам не дозволяється завантажувати більше однієї повної сторінки інструкцій/схем на одну тему.
  4. Дозволяється описувати лише один несправний пристрій в одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

kamil1986 6 Липня 2019, 14:58
Witam kilka dni temu komputer zresetował się bez powodu po ponownym uruchomieniu zauważyłem że brakuje jednego dysku w systemie. W zakładce zarządzanie dyskami dysk jest widoczny ale tylko 4gb. Dysk to Segate baracuda 2000gb. Sprawdziłem dysk na innym komputerze i zachowuje się tak samo, czasami komputer w ogóle się nie uruchomi zawiesza przy starcie. Po sprawdzeniu dysku na dwóch komputerach postanowiłem odkręcić płytkę z elektroniką dysku, okazało się że pady styków głowicy oraz styki silnika są strasznie zaśniedziałe po przeczyszczeniu i złożeniu dysku nic się nie poprawiło. Dysk podczas uruchomienie wydaje dwa trzaski słychać je na nagraniu https://youtu.be/_2DIX3SlKcQ. Pytanie czy dysk da się uratować głównie dane z niego. Poniżej zdjęcie etykiety dysku i screeny z CrystalDiskInfo oraz HD tune pro.

Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення

Re: Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

Google Adsense [BOT] 6 Липня 2019, 14:58

#2 Re: Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

arvika 14 Липня 2019, 09:13
Uszkodzone głowice. Bez wymiany się nie obejdzie.

#3 Re: Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

kamil1986 14 Липня 2019, 13:26
No to chyba najgorzej z możliwych opcji. Jaki jest przybliżony koszt odzyskania danych z tak uszkodzonego dysku i jak dane wyglądają po odzyskaniu.Miałem na nim wszystkie dane oraz projekty które robiłem przez ostatnie parę lat, pozostał mi tylko dysk z systemem.

#4 Re: Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

arvika 15 Липня 2019, 10:25
Koszt odzysku w labach w tego typu przypadkach zwykle jest od 2500netto w górę. Zależy od kondycji powierzchni i paru innych czynników. Zawsze jest póba odczytania całości z zachwoaniem oryginalnej struktury, nie zawsze jednak dysk jest w takim stanie że to umożliwi.

Re: Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

Google Adsense [BOT] 15 Липня 2019, 10:25
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей