• Toshiba Satellite A200 (ISKAE LA-3661P rev: 2.0) - brak reakcji płyty

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#41 Re: Toshiba Satellite A200 (ISKAE LA-3661P rev: 2.0) - brak reakcji płyty

przez Rayu85 9 lipca 2019, 21:17
Upewnię się jeszcze, że dobrze zrozumiałem zanim to zrobię.

Mam podać +5V na pin 8 U36, - normalnie przez złącze zasilacza lub do otworu śrubki montażowej?
Ograniczenie prądu ustawione ma 500mA na początek.
Zworki PJ3 i PJ4 mają być otwarte.

Grzejącego się elementu mam szukać na całej płycie czy w okolicy U36?

Re: Re: Toshiba Satellite A200 (ISKAE LA-3661P rev: 2.0) - brak reakcji płyty

przez Google Adsense [BOT] 9 lipca 2019, 21:17

#42 Re: Toshiba Satellite A200 (ISKAE LA-3661P rev: 2.0) - brak reakcji płyty

przez matic 9 lipca 2019, 21:51
Rayu85 napisał(a):Mam podać +5V na pin 8 U36
Yes, exactly. You can also solder the wire to the multiple pins (pins 5, 6, 7, 8 of U36 are connected together).
Rayu85 napisał(a):- normalnie przez złącze zasilacza lub do otworu śrubki montażowej?
It is not important. It should work in both cases, but I usually connect it to the screw hole.
Rayu85 napisał(a):Ograniczenie prądu ustawione ma 500mA na początek.
I recommend you to start with a current limit ~200mA and increase it if necessary.
Rayu85 napisał(a):Zworki PJ3 i PJ4 mają być otwarte.
Yes exactly.
Rayu85 napisał(a):Grzejącego się elementu mam szukać na całej płycie czy w okolicy U36?
You should check the whole board for the heating component.

#43 Re: Toshiba Satellite A200 (ISKAE LA-3661P rev: 2.0) - brak reakcji płyty

przez Rayu85 10 lipca 2019, 21:53
Wykonałem próbę i znalazłem pierwszy grzejący się element. Jest to rezystor R826.
Wylutowałem go i zmierzyłem jego rezystancje.
Dostałem wynik 10Ω,co zgadza się ze schematem :wtf:
Czy możliwe, że grzeje się pomimo poprawnej wartości?

Chciałbym wylutować z innej płyty potrzebny rezystor ponieważ wszystkie które mam są większego rozmiaru :/ Niestety nie mam schematu do tej płyty.
Czy mogę wykonać pomiar rezystora na płycie w celu znalezienia pasującego czy pomiar zostanie przekłamany przez inne elementy?
Oczywiście pomiar wykonywany na obydwu padach rezystora.

#44 Re: Toshiba Satellite A200 (ISKAE LA-3661P rev: 2.0) - brak reakcji płyty

przez matic 10 lipca 2019, 22:19
Rayu85 napisał(a):Wykonałem próbę i znalazłem pierwszy grzejący się element. Jest to rezystor R826.
Wylutowałem go i zmierzyłem jego rezystancje.
Dostałem wynik 10Ω,co zgadza się ze schematem
Czy możliwe, że grzeje się pomimo poprawnej wartości?
If some component gets warm/hot it mean that the power is consumed on it. In the case that component is resistor it mean that the excessive current flows through it. The resistor itself is not bad in this case, but it is bad component, which causes excessive current flow through it.
According to the schematic the resistor R826 is connected to the southbridge (chip U2F) and capacitor C702. It mean that one of these two components is bad. Unfortunately it is 99% sure southbridge.

The reason for damaged southbridge is over voltage on 5V power rail. When you made a short circuit on chip PU6 the 19V probably came to the 5V power rail, so there may be even more damaged components on that power rail.

To make sure you should remove the southbridge from the board and remeasure the resistance to ground on pin 8 of U36.

#45 Re: Toshiba Satellite A200 (ISKAE LA-3661P rev: 2.0) - brak reakcji płyty

przez Rayu85 14 lipca 2019, 19:03
Tego się obawiałem :(
Niestety na tę chwilę nie mam sprzętu aby bezpiecznie wylutować układ BGA. A nie chce robić tego "na siłę" i uszkodzić płytę.
Jak kiedyś będę mieć już możliwość lutowania układów BGA to wrócę do tej płyty w ramach ćwiczeń.

Analizuję schemat tej płyty w ramach ćwiczeń i mam kilka pytań:
1) Największy problem w analizie sprawia mi rozszyfrowanie sygnałów. Za co odpowiedzialne są sygnały?
a) ACIN - sygnalizuje podłączenie zasilacza?
b) ACON - po nazwie wnoszę że sygnał informuje o "włączeniu" zasilacza?
c) PACIN - Nie wiem czego dotyczy ten sygnał?
d) PACON - Nie wiem czego dotyczy ten sygnał?
e) MAINPOWON - nazwa by wskazywała na jakiś główny sygnał załączenia zasilania?
f) VL - jest to napięci 5V ze stabilizatora liniowego przetwornicy głównej ?
g) Czym różni się sygnał B++ oraz B+++ od B+ (główna linia zasilania)?
h) BATT+ jest to fizyczne miejsce podłączenia przewodu baterii?
i) ACOFF - jest wygnałem odcinającym zasilacz? (praca tylko na baterii? )

2) Co oznacza zielona kropka przy niektórych sygnałach? Taka jak na wycięciu schematu poniżej:
Obrazek

3) Na schemacie poniżej:
Obrazek

a) sygnały MAINPWON oraz ACON są załączane poprzez zwarcie do masy w momencie gdy układ PU1B wystawi stan niski? Wnioskuje to po kierunku diod w PD6.
b) Rezystory PR11, PR13, PR16 tworzą rezystor 333Ω (około) natomiast zastosowano 3 osobne rezystory zamiast 1 aby ułatwić rozproszenie ciepła?
c) Nie bardzo rozumiem jaka jest zależność w tym miejscu pomiędzy VIN a B+? Czy właśnie w tym miejscu następuje "przemienienie sygnału" VIN w B+ ?

4) Po co stosuje się rezystor 0Ω taki jak PR82 na fragmencie poniżej?
Obrazek

5) Jakie napięcia generują cewki PL3 i PL12 oraz dlaczego są tylko 2 klucze PQ7 oraz PQ11? Czy diody PD14 oraz PD10 pełnią rolę dolnego klucza dla cewki PL3? Zakładam, że będzie to napięcie ładowania baterii?

Pytań miałbym jeszcze wiele ale nie chcę nadużywać twojego czasu więc postarałem się wybrać te najbardziej mnie nurtujące :)
Mam nadzieję, że znajdziesz chwilę żeby objaśnić mi wątpliwości :)

Re: Toshiba Satellite A200 (ISKAE LA-3661P rev: 2.0) - brak reakcji płyty

przez Google Adsense [BOT] 14 lipca 2019, 19:03
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).