• Lenovo G510 LA-9642P Brak dźwięku.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo G510 LA-9642P Brak dźwięku.

przez janko23 29 czerwca 2019, 19:13
Witam. Płyta LA-9642P, brak schematu. Laptop trafił martwy, wystrzelony PU401- SY8208BQNC, co za tym idzie wymiana KBC KB9012QF i przeprogramowanie. Na tą chwilę włącza się z delikatnym opóźnieniem, po naciśnięciu dopiero po 5 sekundach widać procedurę post, potem czarny ekran 5 sekund i ładuje się dopiero system. Nie koniecznie tak powinno być. No ale bym to nawet tak zostawił bo reszta okey bo system działa poprawnie ale brak jest dźwięku , można podgłaśniać itd ale dzięku jak w głośnikach tak i w słuchawkach jest brak. Znalazłem identyczną płytę również SY8208BQNC z dziurą. Przelutowałem uklad CX20757-11Z, bo to on odpowiada za dźwięk, no i na ta chwilę jest brak urządzenia audio. No i dodam że pod tym układem na płycie mam zerwany pad n37. I teraz pytania:
1) Czy ten pad jest niezbędny? jeżeli tak do gdzie go podłączyć
2)Czy podczas takiego uszkodzenia płyty może oberwać układ audio? .
Ogólnie proszę o pomoc. Za wszystkie sugestie będę wdzięczny. Pozdrawiam

Re: Lenovo G510 LA-9642P Brak dźwięku.

przez Google Adsense [BOT] 29 czerwca 2019, 19:13

#2 Re: Lenovo G510 LA-9642P Brak dźwięku.

przez Vogelek23 29 czerwca 2019, 19:30
janko23 napisał(a):Płyta LA-9642P, brak schematu.
No jak brak, jak jest? schemat-lenovo-g410-g510-compal-viwgq-viwgs-la-9641p-la-9642p-t33588.html#p131814

janko23 napisał(a):Przelutowałem uklad RTD2132R, bo to on odpowiada za dźwięk, no i na ta chwilę jest brak urządzenia audio.
No chyba jednak nie do końca:

Obrazek

janko23 napisał(a):No i dodam że pod tym układem na płycie mam zerwany pad n37.
Układ RTD2132R ma tylko 32 piny (+ pad masy). Zamieść zdjęcie, gdzie i za co wstawiłeś ten układ.

janko23 napisał(a):Czy podczas takiego uszkodzenia płyty może oberwać układ audio?
Przy tego typu uszkodzeniach ciężko jest przewidzieć, co się uszkodziło. Przetwornica +3VALWP zasila bezpośrednio także kość BIOS i most PCH, więc teoretycznie magistrala AZALIA może nie działać poprawnie.

#3 Re: Lenovo G510 LA-9642P Brak dźwięku.

przez janko23 29 czerwca 2019, 19:53
Przepraszam mój błąd, wymieniłem CX20757-11Z, notatki źle wykonałem. Poprawiam również w pierwszym poscie .
Obrazek

#4 Re: Lenovo G510 LA-9642P Brak dźwięku.

przez Vogelek23 29 czerwca 2019, 20:00
Pad 37 jest pusty, kodek powinien działać bez niego. Natomiast sugeruję wrócić do oryginalnego kodeka i sprawdzić, czy urządzenie audio pojawi się z powrotem w systemie. Jeśli tak, to musisz kupić nowy układ.

#5 Re: Lenovo G510 LA-9642P Brak dźwięku.

przez janko23 29 czerwca 2019, 22:56
Dziękuję za pomoc, urządzenia audio nadal brak mimo instalacji oryginalnych kodeków. Myślę że uszkodzenie PU401- SY8208BQNC w tych płytach kładzie czasami CX20757-11Z, bo skąd niby taki przypadek, dwie płyty z identycznym problemem?

#6 Re: Lenovo G510 LA-9642P Brak dźwięku.  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 29 czerwca 2019, 23:35
janko23 napisał(a):Dziękuję za pomoc, urządzenia audio nadal brak mimo instalacji oryginalnych kodeków
Nie zrozumiałeś mnie - napisałem, żebyś wrócił do oryginalnego kodeka, czyli zamontował z powrotem oryginalny układ CX20757. Jeśli urządzenie pojawi się w systemie i wrócisz do pierwotnej usterki braku dźwięku, to będzie potwierdzenie diagnozy uszkodzonego kodeka (czyli układu CX20757), a nie sterownika dźwięku.

Przy okazji, kodek jako oprogramowanie to nie jest sterownik dźwięku, tylko plik dekodujący określony rodzaj kompresji pliku audio lub wideo (np. Real Media, Quick Time, MP3, MP4 itd).

#7 Re: Lenovo G510 LA-9642P Brak dźwięku.

przez janko23 2 lipca 2019, 18:55
Witam, dojechał dzisiaj CX20757-11Z , po wlutowaniu jest dźwięk. Także dziękuję za pomoc. Jedynie niepokoi mnie te uruchomienie. Od czasu naciśnięcia power mija 10 sekund do pojawienia się ekranu post. Ale chyba to zostawię , wydaję się że po tym powolnym uruchomieniu działa normalnie. Pozdrawiam

Re: Lenovo G510 LA-9642P Brak dźwięku.

przez Google Adsense [BOT] 2 lipca 2019, 18:55