#1 Laptop HP 15-bs212wm na płycie LA-G121P problem z zasilaniem DVD/HDD.
przez ppgg1 • 9 czerwca 2019, 14:27
Laptop HP 15-bs212wm na płycie EPG52 LA-G121P rev: 1.0. Problem zaczął się od gubienia/samoczynnego wyłączania się dysku. Podmiana dysku nic nie zmieniła, po głębszych oględzinach/pomiarach doszedłem do wniosku że problem może mieć związek z napięciem zasilającym HDD/DVD 5V. Napięcie na cewce przetwornicy głównej jest prawidłowe, natomiast na gnieździe DVD i HDD wynosi w okolicach 4,3V-4,5V. Problem gubienia/wyłączania dysku jest najbardziej zauważalny przy instalacji OS z płyty:
- jeśli instaluje system z pendrive udaje się z reguły dobrnąć do końca,
- jeśli instaluje z płyty, dysk z reguły przestaje działać w momencie uruchomienia DVD tak mi się wydaje. W każdym razie nie widać dysku na etapie instalacji gdzie pojawia się kreator podziału na partycje,
- podmieniłem również napęd DVD na inny (nowy), sytuacja wygląda ciut inaczej, napęd się kręci ale nie może "zbootować" płyty, mam wrażenie że brakuje mu mocy aby osiągnąć pełne obroty.
ps.
Niestety nie posiadam schematu, będę wdzięczny za wycinek oraz za każdą radę.
- jeśli instaluje system z pendrive udaje się z reguły dobrnąć do końca,
- jeśli instaluje z płyty, dysk z reguły przestaje działać w momencie uruchomienia DVD tak mi się wydaje. W każdym razie nie widać dysku na etapie instalacji gdzie pojawia się kreator podziału na partycje,
- podmieniłem również napęd DVD na inny (nowy), sytuacja wygląda ciut inaczej, napęd się kręci ale nie może "zbootować" płyty, mam wrażenie że brakuje mu mocy aby osiągnąć pełne obroty.
ps.
Niestety nie posiadam schematu, będę wdzięczny za wycinek oraz za każdą radę.