• Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez kataklysm 13 maja 2019, 14:19
Witam, niedawno takiego naprawiłem i znów trafia się Acer 5742G

Acer 5742G plyta LA-5893P Rev:1.0 

Podstawowy problem polegał na tym, że laptop działał tylko pod zasilaczem. W systemie Windows widniał komunikat: "podłączony, nie ładuje" dodatkowo znalazłem ślady zalania.

Po oględzinach znalazłem uszkodzony mosfet PQ52. Po wymianie ładowanie baterii wróciło i ma się jak należy.

Niestety przy większym obciążeniu np przy włączaniu gry (testowałem na the sims) laptop wyłącza się całkiem i po chwili zaczyna się uruchamiać na nowo.

Niepokoi mnie rezystancja cewki PL9 która do masy wskazuje na około 5ohm

Mosfety PQ35 i PQ36 które pracują w jej układzie między D i S także mają około 5ohm

Wylutowałem je ale poza układem nie wykazują przebicia. Czy tak niska rezystancja w tym miejscu jest normalna?

Jeśli nie to chyba warto będzie podmienić układ PU998 lub elektrolit PC104

Proszę o pomoc

Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez Google Adsense [BOT] 13 maja 2019, 14:19

#2 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez sebastiank 13 maja 2019, 14:57
Zacznij od sprawdzenia gniazda zasilacza i łączącego go z płytą przewodu - częsta usterka i może powodować taki efekt.
Jeśli to nie pomoże sprawdź jaki prąd pobiera płyta w momencie wyłączenia.

#3 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez matic 13 maja 2019, 15:09
kataklysm napisał(a):Czy tak niska rezystancja w tym miejscu jest normalna?
Yes such low resistance on coil PL9 should be ok. It is internal power supply resistance of the GPU chip.

#4 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez kataklysm 13 maja 2019, 18:47
sebastiank napisał(a):Zacznij od sprawdzenia gniazda zasilacza i łączącego go z płytą przewodu - częsta usterka i może powodować taki efekt.
Jeśli to nie pomoże sprawdź jaki prąd pobiera płyta w momencie wyłączenia.

Usunąłem przewód z gniazdem a na jego miejsce na czas testów wystawiłem grube przewody prosto w gniazdo na płycie. Muszę przyznać, że ten zabieg trochę po pomógł u teraz ta sama gra działa już około 5-6 minut zanim laptop się wyłączy.

Srawdzalem to na dwóch zasilaczach (niestety oba zamienniki, jeden 3.14A drugi 3.45A jeden to mój osobisty i nie miałem z nim problemów, na obu efekt taki sam) mój zasilacz serwisowy ma ograniczenie prądowe do 2A także niestety nie jestem w stanie go użyć.

Pobór prądu podczas ładowania gry wynosi od 2.5A do 3A. Podczas samego grania i w momencie wyłączenia laptopa jest to 2.5A

Do głowy przychodzi mi jeszcze przegrzewanie się grafiki ale chłodzenie jest czyste a pastę założyłem świeża. Czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie szczelności heat pipe'ea?

Dodam jeszcze, że mosfet który wymieniłem został zastąpiony FDS4435 oryginalnie był AO4407

#5 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez sebastiank 13 maja 2019, 19:31
kataklysm napisał(a):Czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie szczelności heat pipe'ea?
- tak. Np. test wrzątku lub podgrzewasz hotem i sprawdzasz przewodzenie ciepła (różnice temperatur).
Same temperatury możesz odczytać pod systemem - sprawdź czy nie są za wysokie.

Sprawdź na tabliczce na dolnej części obudowy jaką moc (prąd) powinien mieć zasilacz - jeśli wyższą - sprawdź na mocniejszym zasilaczu. Te płyty są wrażliwe na nawet niewielkie spadki napięcia.

#6 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez kataklysm 14 maja 2019, 12:22
sebastiank napisał(a):
kataklysm napisał(a):Czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie szczelności heat pipe'ea?
- tak. Np. test wrzątku lub podgrzewasz hotem i sprawdzasz przewodzenie ciepła (różnice temperatur).
Same temperatury możesz odczytać pod systemem - sprawdź czy nie są za wysokie.

Sprawdź na tabliczce na dolnej części obudowy jaką moc (prąd) powinien mieć zasilacz - jeśli wyższą - sprawdź na mocniejszym zasilaczu. Te płyty są wrażliwe na nawet niewielkie spadki napięcia.

Do niczego nie doszedłem niestety. Podsumowując do tej pory zrobiłem:

Wymiana mosfetu (bateria się ładuje)
Ominięcie przewodu i gniazda zasilania
Wyczyszczenie chłodzenia i pasty
Usunięcie z płyty śladów korozji
Zmina zasilacza na zasilacz od Sony vaio (19.5v 4.5A) oryginalnie zasilacz o ponad 1A słabszy
Zmiana dysku
Zmiana pamięci RAM
Świeża instalacja systemu

Temperatury w spoczynku 40-45C karta i po procesor

Zrobiłem test przy pomocy furmark'a i to mnie zaskoczyło, laptop przy maksymalnym obciążeniu GPU i CPU nie przegrzewa się temperatura karty to max 85C procesora podobna. Laptop nie wyłączył się mimo trzymania go około 10 minut w pełnym stresie. :shock:

Natomiast wystarczy włączyć jakąkolwiek grę i wyłączy się losowo od parunastu sekund do 5 minut po odpaleniu

Znalazłem tematy w których pomocny miał się okazać reball PCH, zastanawiam się tylko czy ma to jakieś logiczne podstawy.

#7 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez morph 14 maja 2019, 13:31
Witaj
Jeżeli jest to platforma z GPU NVidia to poprawny zasilacz powinien być 90W, czyli 4,74A.
Temperatury w stresie rzędu 85C to jednak na granicy, przetestuj jeszcze na OCCT, wydaje mi się, że jednak lepiej obciąża platformę niż Furmark.
Miałem przypadek w tej lub podobnej platformie (nie pamiętam już dokładnie) gdzie uszkodzony okazał się wentylator, niby normalnie kręcił, jednak w praktyce przerywał pracę cyklicznie i nigdy nie schładzał prawidłowo - dopiero wychwyciłem to jak podłączyłem do zasilacza laboratoryjnego i regulowałem obroty napięciem.

#8 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez kataklysm 14 maja 2019, 18:55
morph napisał(a):Witaj
Jeżeli jest to platforma z GPU NVidia to poprawny zasilacz powinien być 90W, czyli 4,74A.
Temperatury w stresie rzędu 85C to jednak na granicy, przetestuj jeszcze na OCCT, wydaje mi się, że jednak lepiej obciąża platformę niż Furmark.
Miałem przypadek w tej lub podobnej platformie (nie pamiętam już dokładnie) gdzie uszkodzony okazał się wentylator, niby normalnie kręcił, jednak w praktyce przerywał pracę cyklicznie i nigdy nie schładzał prawidłowo - dopiero wychwyciłem to jak podłączyłem do zasilacza laboratoryjnego i regulowałem obroty napięciem.

Pożyczyłem zasilacz laboratoryjny. Nie jest to kwestia braku prądu. OCCT CPU stress test chodzi bez problemu GPU test też chodzi i się nie wyłącza temperatura 70C (zmieniłem jeszcze pastę z silnikowej na srebrną)

Pod furmarkiem temperatury podobne do poprzednich, chłodzenie sprawdziłem i jest ok.

Niestety zauważyłem że wyłączanie jest losowe bez względu na temperaturę. Wystarczy obciążyć GPU i wyłącza się przy różnych temperaturach.

Użyłem kamery termowizyjnej i okazało się że najbardziej (aż do 90C) grzeje się cewka PL9 i jej okolice są tam też pierwsze mosfety zaraz za gniazdem zasilania.

Zamierzam przyjrzeć się tej okolicy.

Sugestie mile widziane

EDIT:
sprawdziłem dokładnie przy pomocy termowizji, grzeją się mosfety PQ52 i PQ51 (87C płyta włączona na stole testowo czyli stoi po bios post)

Oraz cewka PL9 (także około 90C) elementy grzeją się tak mocno, że aż solder maska dookoła PL9 pęka i odchodzi

#9 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez sebastiank 14 maja 2019, 22:21
kataklysm napisał(a):grzeją się mosfety PQ52 i PQ51
- podstaw na próbę inne egzemplarze - takie jak powinny być - czyli AO4407A
kataklysm napisał(a):Oraz cewka PL9 (także około 90C) elementy grzeją się tak mocno, że aż solder maska dookoła PL9 pęka i odchodzi
- sprawdź cewkę i klucze - PQ34, PQ35, PQ36.

#10 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez kataklysm 14 maja 2019, 22:53
sebastiank napisał(a):
kataklysm napisał(a):grzeją się mosfety PQ52 i PQ51
- podstaw na próbę inne egzemplarze - takie jak powinny być - czyli AO4407A
kataklysm napisał(a):Oraz cewka PL9 (także około 90C) elementy grzeją się tak mocno, że aż solder maska dookoła PL9 pęka i odchodzi
- sprawdź cewkę i klucze - PQ34, PQ35, PQ36.

Niestety AO4407A mam tylko jeden sprawny. Postawiłem go testowo ale grzeje się tak samo.

Co do cewki PL9 to popełniłem błąd podczas pomiarów termowizją. Ma ona 40C tak samo jak inne cewki.

#11 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez sebastiank 14 maja 2019, 22:58
Sprawdź napięcie na G tych kluczy.
Możesz na próbę podstawić inne z kanałem P.

#12 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez kataklysm 14 maja 2019, 23:05
sebastiank napisał(a):Sprawdź napięcie na G tych kluczy.
Możesz na próbę podstawić inne z kanałem P.

18.89v - podłączona do zasilania
18.56v - uruchomiona

Wartości mierzone względem masy. Takie same dla obu kluczy

#13 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 15 maja 2019, 01:09
kataklysm napisał(a):18.89v - podłączona do zasilania
18.56v - uruchomiona
No to nie ma się co dziwić, że brakuje prądu. Tutaj powinno być napięcie o co najmniej 6V niższe, niż napięcie zasilania. Wymień OBA tranzystory PQ52 + PQ51 i zmierz ponownie napięcie do masy na bramce któregokolwiek (obie bramki są połączone).

#15 Re: Acer 5742G wyłącza się pod obciążeniem

przez kataklysm 15 maja 2019, 18:17
Vogelek23 napisał(a):
kataklysm napisał(a):18.89v - podłączona do zasilania
18.56v - uruchomiona
No to nie ma się co dziwić, że brakuje prądu. Tutaj powinno być napięcie o co najmniej 6V niższe, niż napięcie zasilania. Wymień OBA tranzystory PQ52 + PQ51 i zmierz ponownie napięcie do masy na bramce któregokolwiek (obie bramki są połączone).

Zmieniłem oba tranzystory na świeże, na bramkach w S0 8v

Tranzystory się nie grzeją gry działają bez zarzutu, jednak trzeba je wymieniać parami, dziękuję wszystkim!

Pomogliscie wszyscy ale "pomógł" leci do Vogelek23