• Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by DaCoPL 13 January 2018, 13:25
Witajcie.

Czy jesteście w stanie pomóc mi w doborze pilota do samochodu zdalnie sterowanego firmy Nikko?
Jest to stary model RDC 18094 Ferrari Testarossa z przed na pewno 15 lat, ale świetnie się nim jeździło i chciałbym go przywrócić do lat świetności.
Z tego co się zorientowałem pracuje on na 27 MHz. Pytanie teraz czy każdy pilot 27 MHz będzie do niego pasował?

Pozdrawiam.

Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by Google Adsense [BOT] 13 January 2018, 13:25

#2 Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by Vogelek23 13 January 2018, 23:20
Image

Na eBay, aukcja 122876643002, dostaniesz działający kontroler. Nie ma on funkcji TURBO.

#3 Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by DaCoPL 14 January 2018, 13:15
Ciekawe czy joystick jest czuły tak, że jak dam na maxa w górę to czy będzie działało jak funkcja TURBO.

#4 Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by Vogelek23 14 January 2018, 22:16
DaCoPL wrote:Ciekawe czy joystick jest czuły tak, że jak dam na maxa w górę to czy będzie działało jak funkcja TURBO.
To wie tylko ktoś, kto używał tego konkretnego joysticka z tym konkretnym modelem samochodu. Jeśli masz oryginalny joystick (nawet uszkodzony), możesz sprawdzić, czy turbo jest załączane na osobnym pinie - jeśli nie, to jest szansa na turbo na tym zamienniku przy maksymalnym wychyleniu drążka do przodu.

#5 Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by DaCoPL 8 May 2019, 18:16
Wreszcie udało mi się kupić pilot taki jaki miałem z turbo. Niestety auto zachowuje się tak, że gdy przechylę drążek w prawo to auto zaczyna jechać do przodu lub czasem skręcać . Tylko taką reakcję mam na drążki.
Może to być wina nie tej częstotliwości co trzeba? Kwarc w pilocie to 27.045MHz.

No i natknąłem się na taki post:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... ml#9786474

Image Model auta
Image Płytka w aucie
Image Pilot
Image Płytka w pilocie

#6 Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by Vogelek23 8 May 2019, 19:55
Nie wiemy, na jaką częstotliwość jest nastrojony odbiornik. Mnie jednak niepokoi coś innego - wygląda, jak przypalony element:

Image

#7 Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by DaCoPL 8 May 2019, 20:12
Dzięki, że zwróciłeś na to uwagę. Jednak jest to tranzystor pokryty od góry jakąś smarowatą mazią i na niej osadzony kurz :)

Spróbuję skombinować skądś nadajnik bez układu scalonego z samym kwarcem 27MHz. Takie coś ponoć powinno wystarczyć (tak piszą).

#8 Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by matic 8 May 2019, 20:37
Is it corrosion under the glue on the highlighted diode, or is it some kind of dirt?

Image

#9 Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by Vogelek23 8 May 2019, 21:46
DaCoPL wrote:Spróbuję skombinować skądś nadajnik bez układu scalonego z samym kwarcem 27MHz.
Spróbuj wstawić w szereg z kwarcem trymer 4-12pF lub cewkę w.cz. z jakiegoś starego radia (z rdzeniem ferrytowym) i próbuj odstroić trochę kwarc w jedną lub drugą stronę (kondensator zwiększy częstotliwość, cewka zmniejszy). Jeśli kiedykolwiek robiłeś "radiówkę" (np. radia CB, 2m, 80cm) to sobie poradzisz.

#10 Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by DaCoPL 8 May 2019, 21:55
matic wrote:Is it corrosion under the glue on the highlighted diode, or is it some kind of dirt?

Image

Ta sama sytuacja co wcześniej. To jakaś oleista substancja z kurzem. Wybaczcie za to zdjęcie. Wstawię z przedmuchaną płytką jak będę miał lepsze warunki światła.

Re: Samochód zdalnie sterowany Nikko - dobór pilota.

by Google Adsense [BOT] 8 May 2019, 21:55
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).