• Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

kamil1986 5 Травня 2019, 22:03
Witam, posiadam uszkodzona kartę RX580 8gb SAPPHIRE. Brak 5V zwarcie do masy rezystancja na wyjściu stabilizatora w punkcie 1 to 1,5Ω po wykonaniu próby zwarciowej element F400 zaczął się grzać po usunięciu elementu F400 i ponownym pomiarze rezystancji, w punkcie 1 rezystancja wyniosła 2,4kΩ oraz napięcie 5V powróciło karta normalnie się uruchomiła i działa poprawnie. Pytanie czy element F400 to bezpiecznik jeśli nie to co to za element. Stąd moje pytanie ponieważ dokonałem próby zwarciowej w punkcie 1,2,3. Napięcie ustawione na 4.5V, prąd w punkcie 1 to 0,5A w punkcie 2 to 0,5A a w punkcie 3 to 3,2A maksymalny zakres mojego zasilacza. Z mojej obserwacji wynika ze punkt 3 to po prostu masa ponieważ podczas poboru 3,2A kompletnie nic na PCB nie robiło się ani trochę ciepłe.
Зображення

Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Google Adsense [BOT] 5 Травня 2019, 22:03

#2 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE  [РІШЕНО]

Vogelek23 5 Травня 2019, 22:49
kamil1986 написав:Pytanie czy element F400 to bezpiecznik
Tak - bezpiecznik 2A.

kamil1986 написав:Z mojej obserwacji wynika ze punkt 3 to po prostu masa ponieważ podczas poboru 3,2A kompletnie nic na PCB nie robiło się ani trochę ciepłe.
Przypuszczam, że źle robisz próbę zwarciową (np. za cienkie przewody i większość mocy traci się w nich, zamiast w uszkodzonym elemencie). Dodatkowo, 3A zasilacz w niektórych przypadkach jest bardzo niewystarczający, zaś niektóre zwarcia wymagają prądów rzędu 8-10A, aby wykryć uszkodzenie - być może Twój przypadek właśnie do takich należy.

kamil1986 написав:a w punkcie 3 to 3,2A maksymalny zakres mojego zasilacza
Czyli coś zwiera. To, że sama karta działa (w sensie uruchamia się i daje obraz na wyjściu DVI), nie znaczy, że jest w 100% sprawna. Sprawdziłeś wszystkie funkcje karty (oba wyjścia Display Port oraz oba wyjścia HDMI)? Sprawdziłeś wizualnie, czy któryś z portów nie jest wewnętrznie uszkodzony (pogięte piny itd.)? I do czego służy przełącznik w górnym lewym rogu karty?

#3 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

kamil1986 5 Травня 2019, 23:35
Dzięki za odpowiedź Vogelek23

Vogelek23 написав:Sprawdziłeś wszystkie funkcje karty (oba wyjścia Display Port oraz oba wyjścia HDMI)? Sprawdziłeś wizualnie, czy któryś z portów nie jest wewnętrznie uszkodzony (pogięte piny itd.)? I do czego służy przełącznik w górnym lewym rogu karty?

Właśnie to sprawdziłem przed momentem i okazało się że karta działa tylko na obu Display Port . Jak się okazało jeden z portów HDMI jest uszkodzony piny są wciśnięte do środka. Wymienię port i zobaczę czy zwarcie ustąpi oraz czy coś jeszcze jest uszkodzone. Najprawdopodobniej piny w złączu zwierają. Podejrzewam że było by to trudne do namierzenia zwarciówką. Przełącznik w górnym rogu służy do zmiany biosu.

Зображення

#4 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Vogelek23 6 Травня 2019, 02:06
kamil1986 написав:Wymienię port i zobaczę czy zwarcie ustąpi
Wystarczy, żebyś poodginał piny uszkodzonego portu tak, żeby nie dotykały metalowej obudowy ani sąsiednich pinów, lub po prostu całkowicie je wyciął - jeśli zwarcie na bezpieczniku (w punkcie 3) ustąpi, masz rozwiązanie. Port i tak trzeba wymienić, zatem większej szkody raczej nie zrobisz.

kamil1986 написав:Podejrzewam że było by to trudne do namierzenia zwarciówką.
Myślę, że przy 10A szybko byś poczuł zapach spalonego plastiku i zobaczył dym z tego uszkodzonego złącza.

Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Google Adsense [BOT] 6 Травня 2019, 02:06

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість