• Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Napisal/-a kamil1986 5 Maj 2019, 22:03
Witam, posiadam uszkodzona kartę RX580 8gb SAPPHIRE. Brak 5V zwarcie do masy rezystancja na wyjściu stabilizatora w punkcie 1 to 1,5Ω po wykonaniu próby zwarciowej element F400 zaczął się grzać po usunięciu elementu F400 i ponownym pomiarze rezystancji, w punkcie 1 rezystancja wyniosła 2,4kΩ oraz napięcie 5V powróciło karta normalnie się uruchomiła i działa poprawnie. Pytanie czy element F400 to bezpiecznik jeśli nie to co to za element. Stąd moje pytanie ponieważ dokonałem próby zwarciowej w punkcie 1,2,3. Napięcie ustawione na 4.5V, prąd w punkcie 1 to 0,5A w punkcie 2 to 0,5A a w punkcie 3 to 3,2A maksymalny zakres mojego zasilacza. Z mojej obserwacji wynika ze punkt 3 to po prostu masa ponieważ podczas poboru 3,2A kompletnie nic na PCB nie robiło się ani trochę ciepłe.
Slika

Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 5 Maj 2019, 22:03

#2 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE  [REŠENO]

Napisal/-a Vogelek23 5 Maj 2019, 22:49
kamil1986 napisal/-a:Pytanie czy element F400 to bezpiecznik
Tak - bezpiecznik 2A.

kamil1986 napisal/-a:Z mojej obserwacji wynika ze punkt 3 to po prostu masa ponieważ podczas poboru 3,2A kompletnie nic na PCB nie robiło się ani trochę ciepłe.
Przypuszczam, że źle robisz próbę zwarciową (np. za cienkie przewody i większość mocy traci się w nich, zamiast w uszkodzonym elemencie). Dodatkowo, 3A zasilacz w niektórych przypadkach jest bardzo niewystarczający, zaś niektóre zwarcia wymagają prądów rzędu 8-10A, aby wykryć uszkodzenie - być może Twój przypadek właśnie do takich należy.

kamil1986 napisal/-a:a w punkcie 3 to 3,2A maksymalny zakres mojego zasilacza
Czyli coś zwiera. To, że sama karta działa (w sensie uruchamia się i daje obraz na wyjściu DVI), nie znaczy, że jest w 100% sprawna. Sprawdziłeś wszystkie funkcje karty (oba wyjścia Display Port oraz oba wyjścia HDMI)? Sprawdziłeś wizualnie, czy któryś z portów nie jest wewnętrznie uszkodzony (pogięte piny itd.)? I do czego służy przełącznik w górnym lewym rogu karty?

#3 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Napisal/-a kamil1986 5 Maj 2019, 23:35
Dzięki za odpowiedź Vogelek23

Vogelek23 napisal/-a:Sprawdziłeś wszystkie funkcje karty (oba wyjścia Display Port oraz oba wyjścia HDMI)? Sprawdziłeś wizualnie, czy któryś z portów nie jest wewnętrznie uszkodzony (pogięte piny itd.)? I do czego służy przełącznik w górnym lewym rogu karty?

Właśnie to sprawdziłem przed momentem i okazało się że karta działa tylko na obu Display Port . Jak się okazało jeden z portów HDMI jest uszkodzony piny są wciśnięte do środka. Wymienię port i zobaczę czy zwarcie ustąpi oraz czy coś jeszcze jest uszkodzone. Najprawdopodobniej piny w złączu zwierają. Podejrzewam że było by to trudne do namierzenia zwarciówką. Przełącznik w górnym rogu służy do zmiany biosu.

Slika

#4 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Napisal/-a Vogelek23 6 Maj 2019, 02:06
kamil1986 napisal/-a:Wymienię port i zobaczę czy zwarcie ustąpi
Wystarczy, żebyś poodginał piny uszkodzonego portu tak, żeby nie dotykały metalowej obudowy ani sąsiednich pinów, lub po prostu całkowicie je wyciął - jeśli zwarcie na bezpieczniku (w punkcie 3) ustąpi, masz rozwiązanie. Port i tak trzeba wymienić, zatem większej szkody raczej nie zrobisz.

kamil1986 napisal/-a:Podejrzewam że było by to trudne do namierzenia zwarciówką.
Myślę, że przy 10A szybko byś poczuł zapach spalonego plastiku i zobaczył dym z tego uszkodzonego złącza.

Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 6 Maj 2019, 02:06

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost