• Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

от kamil1986 5 Май 2019, 22:03
Witam, posiadam uszkodzona kartę RX580 8gb SAPPHIRE. Brak 5V zwarcie do masy rezystancja na wyjściu stabilizatora w punkcie 1 to 1,5Ω po wykonaniu próby zwarciowej element F400 zaczął się grzać po usunięciu elementu F400 i ponownym pomiarze rezystancji, w punkcie 1 rezystancja wyniosła 2,4kΩ oraz napięcie 5V powróciło karta normalnie się uruchomiła i działa poprawnie. Pytanie czy element F400 to bezpiecznik jeśli nie to co to za element. Stąd moje pytanie ponieważ dokonałem próby zwarciowej w punkcie 1,2,3. Napięcie ustawione na 4.5V, prąd w punkcie 1 to 0,5A w punkcie 2 to 0,5A a w punkcie 3 to 3,2A maksymalny zakres mojego zasilacza. Z mojej obserwacji wynika ze punkt 3 to po prostu masa ponieważ podczas poboru 3,2A kompletnie nic na PCB nie robiło się ani trochę ciepłe.
Изображение

Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

от Google Adsense [BOT] 5 Май 2019, 22:03

#2 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 5 Май 2019, 22:49
kamil1986 писал(а):Pytanie czy element F400 to bezpiecznik
Tak - bezpiecznik 2A.

kamil1986 писал(а):Z mojej obserwacji wynika ze punkt 3 to po prostu masa ponieważ podczas poboru 3,2A kompletnie nic na PCB nie robiło się ani trochę ciepłe.
Przypuszczam, że źle robisz próbę zwarciową (np. za cienkie przewody i większość mocy traci się w nich, zamiast w uszkodzonym elemencie). Dodatkowo, 3A zasilacz w niektórych przypadkach jest bardzo niewystarczający, zaś niektóre zwarcia wymagają prądów rzędu 8-10A, aby wykryć uszkodzenie - być może Twój przypadek właśnie do takich należy.

kamil1986 писал(а):a w punkcie 3 to 3,2A maksymalny zakres mojego zasilacza
Czyli coś zwiera. To, że sama karta działa (w sensie uruchamia się i daje obraz na wyjściu DVI), nie znaczy, że jest w 100% sprawna. Sprawdziłeś wszystkie funkcje karty (oba wyjścia Display Port oraz oba wyjścia HDMI)? Sprawdziłeś wizualnie, czy któryś z portów nie jest wewnętrznie uszkodzony (pogięte piny itd.)? I do czego służy przełącznik w górnym lewym rogu karty?

#3 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

от kamil1986 5 Май 2019, 23:35
Dzięki za odpowiedź Vogelek23

Vogelek23 писал(а):Sprawdziłeś wszystkie funkcje karty (oba wyjścia Display Port oraz oba wyjścia HDMI)? Sprawdziłeś wizualnie, czy któryś z portów nie jest wewnętrznie uszkodzony (pogięte piny itd.)? I do czego służy przełącznik w górnym lewym rogu karty?

Właśnie to sprawdziłem przed momentem i okazało się że karta działa tylko na obu Display Port . Jak się okazało jeden z portów HDMI jest uszkodzony piny są wciśnięte do środka. Wymienię port i zobaczę czy zwarcie ustąpi oraz czy coś jeszcze jest uszkodzone. Najprawdopodobniej piny w złączu zwierają. Podejrzewam że było by to trudne do namierzenia zwarciówką. Przełącznik w górnym rogu służy do zmiany biosu.

Изображение

#4 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

от Vogelek23 6 Май 2019, 02:06
kamil1986 писал(а):Wymienię port i zobaczę czy zwarcie ustąpi
Wystarczy, żebyś poodginał piny uszkodzonego portu tak, żeby nie dotykały metalowej obudowy ani sąsiednich pinów, lub po prostu całkowicie je wyciął - jeśli zwarcie na bezpieczniku (w punkcie 3) ustąpi, masz rozwiązanie. Port i tak trzeba wymienić, zatem większej szkody raczej nie zrobisz.

kamil1986 писал(а):Podejrzewam że było by to trudne do namierzenia zwarciówką.
Myślę, że przy 10A szybko byś poczuł zapach spalonego plastiku i zobaczył dym z tego uszkodzonego złącza.

Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

от Google Adsense [BOT] 6 Май 2019, 02:06