• Lenovo Yoga 3 Pro 1370 płyta Nm-A321 nie włącza się, nie ładuje, problemy z usb

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Yoga 3 Pro 1370 płyta Nm-A321 nie włącza się, nie ładuje, problemy z usb

przez maciek1221 3 kwietnia 2019, 12:55
Witam,
laptop Lenovo Yoga 3 Pro 1370, płyta AIUU2 NM-A321 rev.1.0. Miesiąc temu wymieniałem 2 płytki z gniazdami USB, ponieważ laptop przerywał połączenia USB oraz ładowarkę i kabel ładujący (oryginalne) ponieważ nie zawsze ładował. Po 2 tygodniach problemy powróciły i ostatecznie laptop przestał się w ogóle uruchamiać. Po rozebraniu laptopa okazało się, że jest wypalona dziura w C282. Po jego wymianie nic się nie zmieniło, na pinach C282 nie mam napięcia.
Sprawdziłem Tranzystory PQ5, PQ10, PQ11, PQ12 na okoliczność przebicia - nie ma zwarcia.
Napięcia (pomiar bez baterii na samym oryginalnym zasilaczu):
PQ12(wymieniłem na nowy profilaktycznie):
D: 0V
S: 5,06V
G: 4,9V

PQ6:
S - 0V
G - 0V
D - 0V

PR49 - 0V
PL5 - 0V
PD7 - nieobecne na płycie

Z tego co czytałem, to tutaj zasilacz po identyfikacji dopiero podaje 20V, przed identyfikacją podaje 5v. Czy problemy z USB i obecne zachowanie się laptopa może wskazywać na uszkodzone U40 - TPS2553D?
Czy podać pomiary z chargera?

Re: Lenovo Yoga 3 Pro 1370 płyta Nm-A321 nie włącza się, nie ładuje, problemy z usb

przez Google Adsense [BOT] 3 kwietnia 2019, 12:55

#2 Re: Lenovo Yoga 3 Pro 1370 płyta Nm-A321 nie włącza się, nie ładuje, problemy z usb

przez rager24 3 kwietnia 2019, 15:50
Podaj napięcia ze złącza zasilania JP23, sprawdź przejścia kabli w gnieździe.

#3 Re: Lenovo Yoga 3 Pro 1370 płyta Nm-A321 nie włącza się, nie ładuje, problemy z usb

przez maciek1221 5 kwietnia 2019, 11:02
rager24 napisał(a):Podaj napięcia ze złącza zasilania JP23, sprawdź przejścia kabli w gnieździe.

JP23:
n1 - 0
n2 - 0
n3 - 0
n4 - 0
n5 - 5,35V
Przejścia są w gnieździe.

#4 Re: Lenovo Yoga 3 Pro 1370 płyta Nm-A321 nie włącza się, nie ładuje, problemy z usb  [ROZWIĄZANY]

przez rager24 5 kwietnia 2019, 11:22
Brakuje napięcia USB_ID na pinie 4 (5V), podaj rezystancję na wszystkich pinach 2-5 JP23 do masy bez podłączonego zasilacza. Jeżeli nie ma nigdzie niskiej rezystancji to do sprawdzenia kabel USB (przejścia pomiędzy pinami na obu wtyczkach)

#5 Re: Lenovo Yoga 3 Pro 1370 płyta Nm-A321 nie włącza się, nie ładuje, problemy z usb

przez maciek1221 9 kwietnia 2019, 14:46
Wymiana kabla rozwiązała problem, a zdążyłem już wymienić tranzystory na płycie. Ciekawe, czy nowy też wytrzyma tylko miesiąc..
Dzięki rager24, nigdy nie uszkodził mi się kabel w tak szybkim czasie więc w ogóle nie brałem go pod uwagę, tym bardziej, że jest to specyficzny przewód zasilający.

Re: Lenovo Yoga 3 Pro 1370 płyta Nm-A321 nie włącza się, nie ładuje, problemy z usb

przez Google Adsense [BOT] 9 kwietnia 2019, 14:46