• Bardzo prosty wskaźnik pracy przetwornic płyt głównych laptopów i desktopów

Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Bardzo prosty wskaźnik pracy przetwornic płyt głównych laptopów i desktopów

Napisal/-a notfound 25 Marec 2019, 22:43
Witam kolegów Fachowców od laptopów i desktopów,

Chciałbym przedstawić bardzo prosty, ale bardzo przydatny wskaźnik pracy przetwornic napięć na płytach głównych.

Każdy z nas uczył się kiedyś w szkole fizyki i przypomina sobie na pewno prawo, które ten wskaźnik wykorzystuje, a mianowicie prawo indukcji elektromagnetycznej Faradaya.

Do budowy potrzebujemy cewkę ferrytową, jakie używane są płytach i diodę elektroluminescencyjną o średnicy 3 mm LED niskoprądową czerwoną, bo ma najniższą wartość napięcia zasilającego albo żółtą, ma trochę wyższe napięcie zasilające.

Ja używam do budowy cewek ferrytowych o indukcyjności 100 µH, 220 µH, 330 µH i wymiarach 6,2 x 6,2 x 4,4 mm albo 7,4 x 7,4 x 3,6 mm. Nie próbowałem wyższych indukcyjności, bo akurat nie wpadły mi w ręce. Niższe indukcyjności nie świeciły w trybie S5 - standby na zasilaniu bateryjnym DC, kiedy przetwornice pracują na bardzo krótkich impulsach PWM.

Budowę wyjaśnią poniższe zdjęcia:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Gołe druty i punkty lutownicze diod do cewki muszą być izolowane, żeby w przypadku spadku na płytę nie wywołały zwarcia na płycie. Jak widać na zdjęciach, używam ciekłego plastyku z pistoletu termicznego, który na koniec wygładzam lutownicą na gorące powietrze albo koszulek termokurczliwych.

LED-indykatory, jak ja je nazywam, są bardzo pomocne we wstępnej ocenie pracy płyty, co zademonstruję na przykładzie płyty z Lenowo Yoga 2 Pro:

1. płyta bez jakiegokolwiek zasilania:

Slika

2. płyta po podłączeniu zasilacza AC - tryb S5:

Slika

3 . płyta po naciśnięciu przycisku włączenia - tryb przejściowy S3:

Slika

4. nie przechodzi w ogóle do trybu S0 - pełnego zasilania, bo nie włączają się dwie przetwornice:

- po lewej stronie zdjęcia +5 VDx_WALKPORT (zasilanie portów USB)

- a po prawej stronie zdjęcia +1,5 V

i wraca znowu do trybu S5:

Slika

I rzeczywiście w tych dwóch obwodach były uszkodzone sterowniki przetwornicy TPS62130RGTR. Diagnostykę tą robię zawsze w zaciemnionym miejscu, bo wtedy najlepiej można uchwycić nawet krótkie włączenia przetwornic. Filmuję telefonem i potem analizuję.

Na koniec jeszcze parę zdjęć z płytą desktopu Asus ET2400I:

Slika

Slika

Slika

Życzę wszystkim szybkiej i udanej diagnostyki płyt.

notfound

Re: Bardzo prosty wskaźnik pracy przetwornic płyt głównych laptopów i desktopów

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 25 Marec 2019, 22:43

#2 Re: Bardzo prosty wskaźnik pracy przetwornic płyt głównych laptopów i desktopów

Napisal/-a Vogelek23 25 Marec 2019, 23:59
Rozwiązanie banalnie proste, a przy tym istotnie pomocne :) Nagradzam Kolegę skromnym bonusem punktowym!

EDYCJA: Czy mierzyłeś prąd, jaki przepływa przez diodę przy "aktywacji" próbnika? Jeśli byłby powyżej 20mA, warto zabezpieczyć diodę szeregowym rezystorem.

#3 Re: Bardzo prosty wskaźnik pracy przetwornic płyt głównych laptopów i desktopów

Napisal/-a notfound 19 November 2023, 00:41
Witam Kolegów,

ponieważ przetwornice napięć na nowszych płytkach pracują na coraz wyższych częstotliwościach, cewki indukcyjne są coraz mniejsze i to zmusiło mnie
do modyfikacji moich LED indykatorów, żeby się mieściły na cewkach 4 mm obok siebie montowanych, zaznaczonych na czerwono, na zdjęciu płytki T-Cona:

Slika

Po dłuższych experymentach [ jako, że jestem już rencistą mogłem sobie na nie pozwolić] najlepsze wyniki uzyskałem z cewkami firmy FASTRON
242418FPS-221M-01 o wymiarach 6,2 x 6,2 x 4,5 mm, indukcyjności 220 µH i oporze wewnętrznym 1104 mΩ:

Slika

Dokumentację techniczną producenta załączam:

Fastron Induktor 242418FPS-221M-01.pdf

Jako LEDy najlepiej nadają się 2 typy niskoprądowych 3 mm LED SUPER BRIGHT RED firmy Kingbright:
1. L-934LSRD
Kingbright-L-934-low-current-LED-red-3mm-3.75-mcd-60-2mA-1.75V.pdf

2. L-7104LSRD
LED L-7104LSRD_Super Bright Red.pdf

LEDy lutowałem prosto na cewkach:

Slika

i założyłem 8 mm koszulki termokurczące:

Slika
Slika
Slika

Wynik widać na zdjęciu testowania płytki T-Cona:

Slika

Powodzenia w budowie nowych indykatorów.

Pozdrowienia
notfound

Za ogled datotek, priloženih tej objavi, morate biti prijavljeni.

Re: Bardzo prosty wskaźnik pracy przetwornic płyt głównych laptopów i desktopów

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 19 November 2023, 00:41
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov