• Problem z programatorem TL866II Plus

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Problem z programatorem TL866II Plus

от Sn4Q 11 Март 2019, 21:04
Witam, kupiłem tytułowy programator i na początku udało mi się zaprogramować jedną kość BIOS. Pomijając fakt "błedów" z połączeniem poszczególnych nóżek to wszystko przebiegło sprawnie. Wczorajszego wieczoru zacząłem się szkolić i chciałem zgrać biosy ze starych płyt ale wyskakuje mi ciągle taki błąd jak na zdjęciu, poza tym gdy podpinam to klipsem (zanim wylutuje) to wyskakuje mi błąd mówiący coś o zwarciu. Macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?

Изображение

Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Google Adsense [BOT] 11 Март 2019, 21:04

#2 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от milytuner 11 Март 2019, 22:13
Z opisu błędu wychodzi że źle wybrałeś model kości bios. Jeśli jest ok odznacz opcje [check device ID] w dolnej części okna programu

#3 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Vogelek23 11 Март 2019, 23:51
milytuner писал(а):Jeśli jest ok odznacz opcje [check device ID] w dolnej części okna programu
W zasadzie to nie powinno się tego robić - programator powinien identyfikować kości poprawnie, zaś odczyt układu z niewłaściwymi ustawieniami może spowodować, że to, co sczytamy, nie będzie się do niczego nadawało.

Sn4Q писал(а):poza tym gdy podpinam to klipsem (zanim wylutuje) to wyskakuje mi błąd mówiący coś o zwarciu
To akurat normalne - zasilanie dla kości BIOS na płycie zasila również wiele innych bloków funkcjonalnych płyty, co zwyczajnie przeciąża programator. Klips to zły pomysł.

Sn4Q писал(а):chciałem zgrać biosy ze starych płyt ale wyskakuje mi ciągle taki błąd jak na zdjęciu
Czy za każdym razem wybierasz właściwą kość do sczytania z listy? Czy za każdym razem "checked ID" pokazuje 0x EF 30 13? Jaką kość próbujesz sczytać? Najlepiej daj wyraźne zdjęcie kości, która powoduje ten błąd.

#4 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Sn4Q 12 Март 2019, 22:07
Witam, faktycznie problemem było złe oznaczenie układu. Niestety napisy były bardzo trudne do odczytu, co mogę zrobić w sytuacji jeżeli nie moge odczytać danych z kości?

Często mam problem z połączeniem pinów, zazwyczaj problem występuje z pinem nr. 1. Macie jakies sposoby na poprawienie styku?

#5 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Vogelek23 12 Март 2019, 22:43
Sn4Q писал(а):Często mam problem z połączeniem pinów, zazwyczaj problem występuje z pinem nr. 1. Macie jakies sposoby na poprawienie styku?
A jakiego konkretnie adaptera używasz?

Sn4Q писал(а):co mogę zrobić w sytuacji jeżeli nie moge odczytać danych z kości?
Użyć opcji wykrywania układu:

Изображение

#6 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Sn4Q 13 Март 2019, 01:05
Vogelek23 писал(а):A jakiego konkretnie adaptera używasz?

Używam 200-209mil sop8 Socket

Tak wygląda kość w adapterze:
Изображение

A tak wygląda info w programie:
Изображение

#7 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Vogelek23 13 Март 2019, 01:28
Te chińskie podstawki tak mają - trzeba regularnie (czytaj: za każdym razem) czyścić styki podstawki oraz programowany układ izopropanolem. Te błędy detekcji biorą się z tego, że na nogach kości BIOS jest topnik, który przy wkładaniu kości przykleja się do styków podstawki i tworzy izolację. Ostatecznie zawsze możesz używać adaptera lutowanego, jak np. ten (100% pewność styku):

Изображение

#8 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Sn4Q 13 Март 2019, 01:47
Vogelek23 писал(а):Te chińskie podstawki tak mają

A są jakieś dobre "nie chińskie"?

#9 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Vogelek23 13 Март 2019, 01:58
Sn4Q писал(а):A są jakieś dobre "nie chińskie"?
To w zasadzie pytanie nie na ten dział, ale odpowiem. Trwałe i skuteczne są podstawki tego typu, ale też trzeba je myć co jakiś czas:

Изображение

#10 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Sn4Q 13 Март 2019, 02:54
Z taką podstawką się nie spotkałem. Możesz podrzucić jakąś nazwę tego?

#11 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Vogelek23 13 Март 2019, 17:43
Sn4Q писал(а):Możesz podrzucić jakąś nazwę tego?
To nie ma specjalnej nazwy - wszędzie widnieje jako "SMT test socket". W załączniku przykładowy datasheet (producent: 3M, seria: Textool[super]TM[/super]). Niektórzy producenci określają ten typ podstawki jako "clamshell". Dostępne są np. w RS-Online: https://pl.rs-online.com/web/p/podstawk ... e/0766980/

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

Re: Problem z programatorem TL866II Plus

от Google Adsense [BOT] 13 Март 2019, 17:43
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).