• Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez daro19862 25 lutego 2019, 13:27
Dostałem laptopa do naprawy w takim stanie:

Obrazek

Całego gniazda z kablem nie da się kupić więc proszę was o pomoc jak to połączyć?
Z gniazda wychodzi 6 przewodów 2 grubsze + oraz - i 4 cienkie (2 z nich to pewnie D+ oraz D-) w gniazdo na płycie głównej wchodzi 5 przewodów.

Znalazłem coś takiego:
Obrazek

Tylko na tym obrazku nie ma 2 cienkich kabelków a są one podłączone obok pinu 1 (20V) oraz obok pinu 4 (GND).

Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2019, 13:27

#2 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez rager24 25 lutego 2019, 13:43
Podaj oznaczenie płyty głównej, schemat złącza na płycie:

Obrazek

#3 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez daro19862 25 lutego 2019, 14:25
Płyta NM-A381 rev 1.0
Wygląda na to że jest tak jak na twoim kawałku schematu.
Teraz tylko pytanie Pin ID gdzie idzie z drugiej strony?

#4 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez rager24 25 lutego 2019, 14:38
Te cienkie piny w gnieździe po bokach powinny z dwóch kabli łączyć się w jeden. Oba to USB_ID.

#5 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez daro19862 25 lutego 2019, 15:05
Tak myślałem ale po takim podłączeniu mam 5V zamiast 20V.

#6 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez rager24 25 lutego 2019, 15:50
Jakie masz napięcie na USB_ID? Sprawdzałeś na innym kablu? Kable w tych modelach bardzo często się psują.

#7 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez daro19862 25 lutego 2019, 16:01
Znalazłem uszkodzony element U101 z wypaloną dziurą jest to AP2820CMMTR-G1 ale on raczej nie ma wpływu na start płyty?
Mam 2 zasilacze, na pierwszym oryginalnym mam 5V na ADIN oraz 0V na pinie ID.
Natomiast na drugim nie oryginalnym ale sprawnym (przynajmniej tak mi się wydaje) na ADIN oraz pinie ID napięcie faluje od 0,4V do 1,5V.

#8 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez rager24 25 lutego 2019, 16:15
Jeżeli w układzie U101 jest dziura to możesz mieć zwarcie w linii +5VALW lub VUSB. Odlutuj uszkodzony układ i podaj rezystancję do masy na wszystkich pinach. Sprawdź rezystancję do masy na cewkach PL202 i PL201. Podaj również rezystancję do masy na 4 nodze gniazda PJP1 (USB_ID)

#9 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez daro19862 25 lutego 2019, 16:33
Mimo że układ miał dziure to nie było zwarcia pomiędzy jego nogami.
Po wylutowaniu mam na p.2,3 (VIN) 50k Ohm p.4 (EN) 120k Ohm p.5 (FLAG) 10k Ohm, p.6,7,8 (VOUT) mam 50M Ohm.
Po podłączeniu zasilacza oryginalnego mam 5V na VUSB natomiast na +5VALW jest 0 V (zwarcia do GND brak).

#10 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez rager24 25 lutego 2019, 16:45
Jeżeli na nodze 4 gniazda PJP1 (USB_ID) nie masz niskiej rezystancji to musisz sprawdzić na innym kablu usb. Na tej nodze musisz mieć napięcie 5V i dopiero wtedy załączy się 20V z zasilacza. Sprawdź mosfet PQ108 czy nie ma przebicia pomiędzy źródłem, drenem i bramką; nogi 1-3, 4 i 5-8.

#11 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez daro19862 25 lutego 2019, 17:02
PQ108 Nie ma przebicia, będę musiał zamówić ładowarkę.
Od oryginalnej ładowarki wydaję się że kabel uszkodzony bo brak jest przejść Na pinach ID,D+ oraz D- pomiędzy jedną stroną a drugą kabla. natomiast na innej ładowarce brak jest nawet 5V.
Skąd idzie sygnał ID z EC?
Bo skoro kabel walnięty to na gnieździe PJP1 p. ID powinno być 5V?

#12 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez rager24 25 lutego 2019, 17:11
Sygnał ID podaje ładowarka, płyta tylko go wykrywa.

#13 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez daro19862 25 lutego 2019, 17:15
Czyli skąd zasilacz wie że ma z 5V podbić do 20V?

#15 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez matic 25 lutego 2019, 22:32
daro19862 napisał(a):Czyli skąd zasilacz wie że ma z 5V podbić do 20V?
When the laptop correctly identificate the power supply, the laptop send the "enable" signal to the power supply, that raises the voltage from 5V to 20V.

#16 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez daro19862 26 lutego 2019, 09:13
What you mean "correctly identificate"?
if the power supply will give 5v on pin id?
You say " laptop send the "enable" signal to the power supply" but how ? on USB (D+ and D-) or pin ID?

#17 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania

przez matic 26 lutego 2019, 10:41
daro19862 napisał(a):What you mean "correctly identificate"?
if the power supply will give 5v on pin id?
You say " laptop send the "enable" signal to the power supply" but how ? on USB (D+ and D-) or pin ID?
I don't know exactly, how it works. There is no ID pin on these power supply.
The identification and communication between the power supply and motherboard runs over the "D-" and "D+" pins.

#18 Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania  [ROZWIĄZANY]

przez rager24 26 lutego 2019, 11:33
Ten port działa jako gniazdo zasilania i gniazdo usb jednocześnie, co jest dosyć oczywiste. Komputer musi jakoś wiedzieć że podłączyliśmy zasilacz a nie urządzenie usb. Do tego służą te cienkie piny po bokach. Zasilacz na tych pinach podaje 5V, kiedy płyta wykryje to napięcie na USB_ID to wie wtedy, że został podłączony zasilacz (sygnał USB_ID_N w EC). Klucz PQ108 odcina napięcie VUSB (żeby zasilacz nie podał 20V w linię zasilania USB). Najprawdopodobniej wtedy (tego nie jestem pewien) płyta komunikując się po D+ i D- z zasilaczem wysyła mu sygnał do przełączenia się z 5V na 20V a klucze PQ107 i PQ106 podają napięcie dalej na układ ładowania PU101. W chipsecie ta konkretna szyna jest opisana jako: DC_IN combo USB2.0. Ta ładowarką można także ładować bez problemu telefony czy tablety bo domyślnie na VBUS jest 5V. Wiele ładowarek USB takie coś potrafi: np ładowarki do Asus Transformer które dają domyślnie 5V ale po otrzymaniu odpowiedniego sygnału z komputera potrafią się przełączyć na 9V lub nawet 12V. Nieoryginalne ładowarki mają kabel na stałe, podają cały czas 20V na VBUS i 5V na cienkich pinach, więc działa to nawet bez komunikacji z komputerem. W przypadku kiedy na tych małych pinach brakuje tych 5V (bo np uszkodził się kabel w zasilaczu, lub gniazdo w laptopie) to 20V wchodzi w linię zasilania USB co może doprowadzić np do spalenia U101. Dlatego tak ważna jest oryginalna ładowarka, bo nawet przy brakującym sygnale USB_ID ładowarka podaje 5V w linię VUSB więc nic takiego się nie stanie.

Przepraszam, że się tak rozpisałem ale mam nadzieję że wyjaśniłem to wystarczająco dobrze.

Re: Lenovo Yoga 3 14 (80JH)- gniazdo zasilania  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 26 lutego 2019, 11:33