Re: Odczyt wartości elementu z boardview
von Google Adsense [BOT] • 20 Februar 2019, 10:12
W tej konkretnej sytuacji (boardview dla X555LD) otrzymujesz jasną informację, że rezystor PR8050 jest nieobsadzony. Sąsiednie rezystory mają przypisane wartości (PR8037 = 54,9Ω i PR8036 = 130Ω). Sprawdzając schemat (tutaj Clevo W330AU) z układem NCP81101, informacja potwierdza się, bowiem rezystor podciągający od n. 4 układu NCP nie jest montowany w tej płycie:

ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
marcinmarcin hat geschrieben:nie otrzymałem wprost odpowiedzi na zadane pytanieW zasadzie i tak, i nie - to Ty nie doprecyzowałeś pytania (wersja płyty i format boardview miały tutaj niebagatelne znaczenie). Zatem odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: NIE DA SIĘ. Jeśli wszystkie rezystory na płycie "przedstawiają się" taką etykietą, jak pokazałeś w pierwszym poście, to boardview po prostu nie zawiera poprawnych oznaczeń/wartości elementów. W przypadku tej konkretnej wersji boardview w tym konkretnym formacie, Twój tok rozumowania jest więc jak najbardziej słuszny. W przypadku innych wersji lub formatów, może być sytuacja jak opisałem w poście #2.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Re: Odczyt wartości elementu z boardview [GELÖST]
von Google Adsense [BOT] • 22 Februar 2019, 12:11