• ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от Iwozar 3 Февраль 2019, 22:07
Witam

Potrzebuję pomocy :) Mam wymienioną płytę jak w tytule , na której po podłączeniu karty graficznej nie ma żadnego obrazu.
Przeprogramowałem BIOS ale to nic nie dało .
Karta graficzna w 100% sprawna , tak samo CPU i RAMy.
Kilka razy nie wiem jakim cudem monitor załączył się , że wykrył sygnał ale dalej zero obrazu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от Google Adsense [BOT] 3 Февраль 2019, 22:07

#2 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от Iwozar 5 Февраль 2019, 17:17
Zapłacę 100zl za pomoc w rozwiązaniu.

#3 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от Lesio23 5 Февраль 2019, 19:53
Przeprogramowałem BIOS ale to nic nie dało

Tym samy wsadem czy innym?
Sprawdź czy przy władaniu procesora nie uszkodzileś nóżek w podstawce.

#4 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от Iwozar 5 Февраль 2019, 19:58
Wsad pobrałem ze strony Asusa .
Nóżki są na pewno proste.

#5 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от Lesio23 5 Февраль 2019, 20:18
Zasilacz podmieniałeś na inny?

#7 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от morph 6 Февраль 2019, 14:14
Witaj
Jak zachowuje się płyta po włączeniu? Masz ta wyświetlacz debuger'a, co wskazuje? W jakich położeniach przełączniki PCIEX16_SW, LN2_MODE? Jakie masz wskazania LED diagnostycznych? Z tego co widzę w instrukcji płyta ma potężne wizualne narzędzia diagnostyczne, a Ty piszesz tylko, że nie ma obrazu. Kartę GPU testowałeś we wszystkich slotach PCI-E? BIOS programowałeś w programatorze? (obie kości), czy tylko z portu USB?

#8 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от Iwozar 6 Февраль 2019, 17:33
Lesio23 писал(а):Zasilacz podmieniałeś na inny?

Tak , podmieniałem zasilacz . Dokładnie takie samo zachowanie.

Machine писал(а):Remove the RTC battery and all other power supplies for 20 minutes. Reseat the power supplies and try booting.

Didn`t try for 20 minutes but nothing to loose i guess :)

morph писал(а):Witaj
Jak zachowuje się płyta po włączeniu? Masz ta wyświetlacz debuger'a, co wskazuje? W jakich położeniach przełączniki PCIEX16_SW, LN2_MODE? Jakie masz wskazania LED diagnostycznych? Z tego co widzę w instrukcji płyta ma potężne wizualne narzędzia diagnostyczne, a Ty piszesz tylko, że nie ma obrazu. Kartę GPU testowałeś we wszystkich slotach PCI-E? BIOS programowałeś w programatorze? (obie kości), czy tylko z portu USB?

Czasem sama się załącza zaraz po włączeniu zasilacza , czasem normalnie sam muszę wystartować.
Jest wyświetlacz debugera , najczęściej pokazuje 6 z lewej lub 6 z prawej (podwójny wyświetlacz) lub 0 , a jak zrobię reset to wtedy na wyświetlaczu nic nie ma i wtedy monitor dostaje sygnał ale brak obrazu.
PCIEX16 tylko włączone na slocie gdzie jest karta , próbowałem też innych slotów.
LN2 Mode jest włączone cały czas ale to znaczenia nie ma.
BIOS programowałem programatorem , obie kości i czy startuje z 1 czy z 2 jest dalej tak samo.
Tak , testowałem GPU w każdym slocie .

#9 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от marcin79 6 Февраль 2019, 18:00
Może głupie pytanie ale czy monitor i kabel 100% sprawny ?? Dobrze wpięty oraz wszystko wpięte do płyty co ma być, czasami człowiek zapomni o jakimś kabelku i problem :D

#10 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от delp 6 Февраль 2019, 18:14
Ta płyta nie uruchomi się po zaprogramowaniu wsadem ze strony Asusa.
Spróbuj skorzystać z USB BIOS Flashback
https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1030111

#11 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от morph 6 Февраль 2019, 18:33
Mi to wygląda na problem z BIOS'em bądź zasilaniem procesora, komunikacją z procesorem.
Spróbuj przeprogramować BIOS z pendrive według procedury opisanej w dokumencie:
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/L ... reme-Z.zip
Płyta wyciągnięta na stół, wyczyszczona, CPU zmieniane? Jak zachowuje się bez RAM, bez CPU. Oglądnij złącza zasilania płyty, czy nie są opalone, przytopione, szpilki w środku bez nagaru. Oglądnij laminat przy sockecie LGA, czy nie ma wybrzuszeń, przebarwień (mógł się odkleić). Pomierz napięcia na cewkach zasilających procesor.

#12 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от Iwozar 6 Февраль 2019, 21:27
Przeprogramowałem BIOS z USB ale dalej jest to samo.

Bez RAMu stoi na kodzie 2 , bez CPU w ogóle się nie włącza.

Czasem jest tak jak mówiłem ,że nagle dostaje sygnał monitor i się załącza ale brak jest obrazu.

EDit: Nie wiem co się zmieniło ale teraz za każdym razem monitor wstaje , tylko brak obrazu.

#13 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от morph 7 Февраль 2019, 10:52
W kodach debuger'a coś się zmieniło? Podepnij klawiaturę. Diody CapsLock, NumLock reagują jakoś? Diody w złączu LAN bez wpiętej sieci świecą, nie świecą?

#14 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от Iwozar 7 Февраль 2019, 16:06
morph писал(а):W kodach debuger'a coś się zmieniło?

Nic , cały czas albo 6 z lewej , albo 6 z prawej albo nic i wtedy jest sygnał na monitor.

morph писал(а):Podepnij klawiaturę. Diody CapsLock, NumLock reagują jakoś?

Nie patrzyłem czy mam diody nawet ale spróbuję zaraz.

morph писал(а):Diody w złączu LAN bez wpiętej sieci świecą, nie świecą?

Nie świecą.

#15 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

от pawel5196 10 Февраль 2019, 22:20
Płyta wcześniej pracowała poprawnie ? Czy płyt jest nowa czy używana ?
Jaki dokładnie masz procesor ?
Możesz zrobić profilaktycznie reflow układu Z68 (SLJ4F).

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).