• ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von Iwozar 3 Februar 2019, 22:07
Witam

Potrzebuję pomocy :) Mam wymienioną płytę jak w tytule , na której po podłączeniu karty graficznej nie ma żadnego obrazu.
Przeprogramowałem BIOS ale to nic nie dało .
Karta graficzna w 100% sprawna , tak samo CPU i RAMy.
Kilka razy nie wiem jakim cudem monitor załączył się , że wykrył sygnał ale dalej zero obrazu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von Google Adsense [BOT] 3 Februar 2019, 22:07

#2 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von Iwozar 5 Februar 2019, 17:17
Zapłacę 100zl za pomoc w rozwiązaniu.

#3 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von Lesio23 5 Februar 2019, 19:53
Przeprogramowałem BIOS ale to nic nie dało

Tym samy wsadem czy innym?
Sprawdź czy przy władaniu procesora nie uszkodzileś nóżek w podstawce.

#4 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von Iwozar 5 Februar 2019, 19:58
Wsad pobrałem ze strony Asusa .
Nóżki są na pewno proste.

#5 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von Lesio23 5 Februar 2019, 20:18
Zasilacz podmieniałeś na inny?

#7 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von morph 6 Februar 2019, 14:14
Witaj
Jak zachowuje się płyta po włączeniu? Masz ta wyświetlacz debuger'a, co wskazuje? W jakich położeniach przełączniki PCIEX16_SW, LN2_MODE? Jakie masz wskazania LED diagnostycznych? Z tego co widzę w instrukcji płyta ma potężne wizualne narzędzia diagnostyczne, a Ty piszesz tylko, że nie ma obrazu. Kartę GPU testowałeś we wszystkich slotach PCI-E? BIOS programowałeś w programatorze? (obie kości), czy tylko z portu USB?

#8 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von Iwozar 6 Februar 2019, 17:33
Lesio23 hat geschrieben:Zasilacz podmieniałeś na inny?

Tak , podmieniałem zasilacz . Dokładnie takie samo zachowanie.

Machine hat geschrieben:Remove the RTC battery and all other power supplies for 20 minutes. Reseat the power supplies and try booting.

Didn`t try for 20 minutes but nothing to loose i guess :)

morph hat geschrieben:Witaj
Jak zachowuje się płyta po włączeniu? Masz ta wyświetlacz debuger'a, co wskazuje? W jakich położeniach przełączniki PCIEX16_SW, LN2_MODE? Jakie masz wskazania LED diagnostycznych? Z tego co widzę w instrukcji płyta ma potężne wizualne narzędzia diagnostyczne, a Ty piszesz tylko, że nie ma obrazu. Kartę GPU testowałeś we wszystkich slotach PCI-E? BIOS programowałeś w programatorze? (obie kości), czy tylko z portu USB?

Czasem sama się załącza zaraz po włączeniu zasilacza , czasem normalnie sam muszę wystartować.
Jest wyświetlacz debugera , najczęściej pokazuje 6 z lewej lub 6 z prawej (podwójny wyświetlacz) lub 0 , a jak zrobię reset to wtedy na wyświetlaczu nic nie ma i wtedy monitor dostaje sygnał ale brak obrazu.
PCIEX16 tylko włączone na slocie gdzie jest karta , próbowałem też innych slotów.
LN2 Mode jest włączone cały czas ale to znaczenia nie ma.
BIOS programowałem programatorem , obie kości i czy startuje z 1 czy z 2 jest dalej tak samo.
Tak , testowałem GPU w każdym slocie .

#9 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von marcin79 6 Februar 2019, 18:00
Może głupie pytanie ale czy monitor i kabel 100% sprawny ?? Dobrze wpięty oraz wszystko wpięte do płyty co ma być, czasami człowiek zapomni o jakimś kabelku i problem :D

#10 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von delp 6 Februar 2019, 18:14
Ta płyta nie uruchomi się po zaprogramowaniu wsadem ze strony Asusa.
Spróbuj skorzystać z USB BIOS Flashback
https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1030111

#11 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von morph 6 Februar 2019, 18:33
Mi to wygląda na problem z BIOS'em bądź zasilaniem procesora, komunikacją z procesorem.
Spróbuj przeprogramować BIOS z pendrive według procedury opisanej w dokumencie:
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/L ... reme-Z.zip
Płyta wyciągnięta na stół, wyczyszczona, CPU zmieniane? Jak zachowuje się bez RAM, bez CPU. Oglądnij złącza zasilania płyty, czy nie są opalone, przytopione, szpilki w środku bez nagaru. Oglądnij laminat przy sockecie LGA, czy nie ma wybrzuszeń, przebarwień (mógł się odkleić). Pomierz napięcia na cewkach zasilających procesor.

#12 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von Iwozar 6 Februar 2019, 21:27
Przeprogramowałem BIOS z USB ale dalej jest to samo.

Bez RAMu stoi na kodzie 2 , bez CPU w ogóle się nie włącza.

Czasem jest tak jak mówiłem ,że nagle dostaje sygnał monitor i się załącza ale brak jest obrazu.

EDit: Nie wiem co się zmieniło ale teraz za każdym razem monitor wstaje , tylko brak obrazu.

#13 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von morph 7 Februar 2019, 10:52
W kodach debuger'a coś się zmieniło? Podepnij klawiaturę. Diody CapsLock, NumLock reagują jakoś? Diody w złączu LAN bez wpiętej sieci świecą, nie świecą?

#14 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von Iwozar 7 Februar 2019, 16:06
morph hat geschrieben:W kodach debuger'a coś się zmieniło?

Nic , cały czas albo 6 z lewej , albo 6 z prawej albo nic i wtedy jest sygnał na monitor.

morph hat geschrieben:Podepnij klawiaturę. Diody CapsLock, NumLock reagują jakoś?

Nie patrzyłem czy mam diody nawet ale spróbuję zaraz.

morph hat geschrieben:Diody w złączu LAN bez wpiętej sieci świecą, nie świecą?

Nie świecą.

#15 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

von pawel5196 10 Februar 2019, 22:20
Płyta wcześniej pracowała poprawnie ? Czy płyt jest nowa czy używana ?
Jaki dokładnie masz procesor ?
Możesz zrobić profilaktycznie reflow układu Z68 (SLJ4F).

Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)