• MSI GE70 Apache gdzie jest mikrofon?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 MSI GE70 Apache gdzie jest mikrofon?

przez dan1200rr 22 stycznia 2019, 23:47
Laptop MSI GE70 Apache
Płyta główna: MS-17591 REV 1.0
CPU: i5
GPU: GTX850M
Most: SR17E
Bios: 8MB

Laptop trafił do mnie bez całego skrzydła matrycy ale z kablem matrycy i WiFi.
Miałem skrzydło z podobnego modelu, zamontowałem, kabel matrycy pasuje i jest ładny obraz ale okazuje się że mam dodatkowy kabel od mikrofonu dla którego nie mam miejsca na płycie głównej.
Wychodzi na to, że w tym modelu był mikrofon razem z kamerką (?), ale przeglądając internet nie mogę znaleźć modułu kamery z mikrofonem (lub jest ukryty pod folią maskującą co by było bez sensu).
Ktoś ma doświadczenie z tym laptopem?

Re: MSI GE70 Apache gdzie jest mikrofon?

przez Google Adsense [BOT] 22 stycznia 2019, 23:47

#2 Re: MSI GE70 Apache gdzie jest mikrofon?

przez Vogelek23 23 stycznia 2019, 00:21
W tym modelu są dwa mikrofony cyfrowe, połączone z płytą główną przez kabel LVDS. To w tym kablu są sygnały DMIC_CLK oraz DMIC_DATA (rys. 1). Jeśli masz złącze 40-pinowe, sytuacja jest dokładnie taka sama, natomiast sygnały DMIC są podłączone pod inne piny (rys. 2). Same mikrofony są ulokowane na module kamery (zdj. 3).

Obrazek
Rys. 1 - złącze LVDS 30-pinowe (JLVDS1)

Obrazek
Rys. 2 - złącze LVDS 40-pinowe (J30)

Obrazek
Zdj. 3 - umiejscowienie mikrofonów na module kamery (źródło: ebay.com)

Z jakiego konkretnie modelu masz to skrzydło matrycy?

#3 Re: MSI GE70 Apache gdzie jest mikrofon?

przez dan1200rr 23 stycznia 2019, 11:08
Skrzydło posiadam z GP70 Leopard. Tutaj różni się wtyk modułu kamery, w tym Leopardzie jest gruby i mniej pinów, a w oryginalnym cienki i więcej pinów.
Podany na zdjęciu moduł kamery powinien pasować na te złącze, jednak jest to moduł do laptopa GE60 - czyli do 15,6 calowego modelu.
Przyglądając się oryginalnej taśmy matrycy, widać że złącze modułu kamery do GE70 Apache powinno być umiejscowione u dołu.
Obrazek
Ostatecznie zamówię ten z GE60 jeśli się nie znajdzie oryginalny od GE70.

Re: MSI GE70 Apache gdzie jest mikrofon?

przez Google Adsense [BOT] 23 stycznia 2019, 11:08
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).