• Lutowanie ECU samochodowego ....

#1 Lutowanie ECU samochodowego ....

by grisza69 6 November 2018, 12:39
Witajcie ...
chciałbym (i na tym się kończy ) przylutować jedno połączenie w ECU Opla Corsy.... próbowałem wszystkiego co mam pod ręką czyli grot, podczerwień , podgrzewanie , hotair , wszytko razem i nie ma bola.... cyna nie integruje się z materiałem ani z płytką ani z przewodami ...

Czy może ktoś podpowiedzieć jak lutować takie komponenty ?

Re: Lutowanie ECU samochodowego ....

by Google Adsense [BOT] 6 November 2018, 12:39

#2 Re: Lutowanie ECU samochodowego ....

by timon521182 6 November 2018, 15:29
Może delikatnie kwasem lutowniczym??

#3 Re: Lutowanie ECU samochodowego ....

by matic 6 November 2018, 22:51
Hello!

What exactly do you want to solder? Please, post a clear photo of it.

#4 Re: Lutowanie ECU samochodowego ....

by wojtas87 19 November 2018, 09:55
Materiał ten lutuje się trudno, dlatego dla ułatwienia pracy zmienia się drut na miedziany. Pad na płycie powinien lutować się bez problemu.

#5 Re: Lutowanie ECU samochodowego ....

by amorphe 19 November 2018, 10:24
W swoim hybrydowym ECU połączenia wymieniłem na srebrzankę a do lutowania tych połączeń używałem ALU 33 (dosłownie po kropelce na punkt).
Trzeba uważać na temperaturę oraz dobrze oczyścić pady z żelu ...

#6 Re: Lutowanie ECU samochodowego ....  [SOLVED]

by grisza69 22 November 2018, 21:15
Dzięki Panowie za odpowiedzi i podpowiedzi...
Sprawę rozwiązałem mechanicznie... , w ECU z powodu zakleszczenia przepustnicy upaliło masy miedzy płytą a aluminiową obudową, na moje szczęście, połączenie przy płycie ECU jest sprawne - zrobiłem to tak :
- w miejscu spojenia łukowego wywierciłem otwór φ 4,8 mm, następnie gwintownik φ5 mm i śruba z podkładką.

Ecu po modyfikacji , programuję się prawidłowo i wszytko działa tak jak powinno.
Ze względu na to, że ten komputerek jest umieszczony w fatalnym miejscu narażonym na ciągłe zmiany temperatury, planuję w najbliższym czasie przenieść cały zespół na ścianę grodziową.

Do eksperymentów mam jeszcze jedno ECU, w wolnych chwilach mam zamiar... :) poświecić temu zagadnieniu ( lutowaniu) więcej czasu :)
Pozdrawiam
Grzesiek

Re: Lutowanie ECU samochodowego ....  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 22 November 2018, 21:15