• Motocyklowa lampa LED - nie świeci

#1 Motocyklowa lampa LED - nie świeci

by bpjl 14 November 2018, 21:39
Witajcie.

Trafiła w moje ręce motocyklowa lampa LED. Modelu niestety nie podam bo nie jest napisany ani na obudowie ani wewnątrz.

Image Image

Jak w temacie lampa nie daje znaku życia po podaniu napięcia 12V. Na wejściu MOSFETa P60N03LDG jest to 12V. Jeśli zewrę dren i źródło tego tranzystora LEDy świecą. Zatem problem polega na włączeniu MOSFETa - na jego bramce napięcie wynosi ok. 0,03V.

Image

Pomierzyłem też napięcia na układzie 5241a (sugerując się informacją z sieci że jest on bliźniaczy z QX5241) który chyba powinien sterować tym tranzystorem.

Image

Wynoszą one odpowiednio: 1.CSN=12V, 2.DIM=5V, 3.VIN=12V, 4.VCC=2,4V, 5.DRV=0,03V, 6.VSS=0V

W układzie znajduje się też układ bez oznaczeń i termostat KSD9700 (nie widoczny na wcześniejszych zdjęciach).

Image Image

Bardzo proszę o pomoc w diagnozie problemu "wysterowania" tranzystora MOSFET w tym układzie.

Re: Motocyklowa lampa LED - nie świeci

by Google Adsense [BOT] 14 November 2018, 21:39

#2 Re: Motocyklowa lampa LED - nie świeci

by Vogelek23 14 November 2018, 22:17
bpjl wrote:VCC=2,4V
Źle - powinno być 5V. Prawdopodobnie układ do wymiany, bądź coś przeciąża wewnętrzny LDO. Co jest połączone z tym pinem?

#3 Re: Motocyklowa lampa LED - nie świeci

by bpjl 14 November 2018, 22:23
Pin VCC jest połączony przez kondensator z pinem VSS tego samego układu. I z tego co widzę to tylko z nim.

#4 Re: Motocyklowa lampa LED - nie świeci  [SOLVED]

by Vogelek23 14 November 2018, 22:37
Wymień ten kondensator na inny 1uF/10V. Jeśli nadal będzie 2.4V to QX5241 jest do wymiany.

#5 Re: Motocyklowa lampa LED - nie świeci

by bpjl 14 November 2018, 22:57
Sytuacja bez zmian. Czy jest może zamiennik dla tego układu czy trzeba go ściągać z chin?

#6 Re: Motocyklowa lampa LED - nie świeci

by Vogelek23 14 November 2018, 23:15
Zamiennikiem QX5241 jest KF5241. Układ dostępny także na Ukrainie: beriled.biz/product_382.html - natomiast nie wiem, jak z wysyłką do Polski, musiałbyś zadzwonić i się dopytać, czy wyślą. EDYCJA: znalazłem dość niepochlebne opinie o tym sklepie w internecie, także sugeruję powstrzymać się od zakupów lub co najmniej sprawdzić tę firmę wzdłuż i wszerz przed ich dokonaniem.

#7 Re: Motocyklowa lampa LED - nie świeci

by bpjl 2 January 2019, 17:53
Trochę to trwało, ale dziś dotarł do mnie, prosto z Chin, układ 5241a. Po wymianie lampa ożyła.

Dzięki za okazaną pomoc i informacje.

Re: Motocyklowa lampa LED - nie świeci

by Google Adsense [BOT] 2 January 2019, 17:53