• Acer Aspire E5-571G Z5WAH LA-B162P REV:1.0 - Nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire E5-571G Z5WAH LA-B162P REV:1.0 - Nie uruchamia się

przez microkod 9 sierpnia 2018, 22:38
Witam ,

Potrzebuje pomocy.

Reakcje działania:

1) Laptop z włożoną baterią - uruchamia się lecz brak obrazu na matrycy oraz na wyjsciu HDMI/VGA
2) Laptop bez baterii (sam podłączony zasilacz) - nie uruchamia się (brak reakcji) - mignie raz niebieska kontrola od power - po za tym nic

Nie posiadam zasilacz laboratoryjnego, więc ciężko mi wskazać pobór prądu z w/w reakcji

Po rozebraniu zauważyłem ze w okolicach KBC ( tam gdzie już nie ma elementów -zostało coś wylane) - delikatnie wyczyściłem ale z elementów nic nie zostało.
Udało mi się na forum zlokalizować jeden element ( podpisałem 1 ) - jest to PR507-887K_0402 (znalazłem na alliexp ale musiał bym zamówić 10000 szt.)
Natomiast nie wiem co było obok ( zaznaczyłem - 2 )
Obrazek
Jeśli ktoś z Was ma do odsprzedaż brakujące elementy proszę o kontakt.

Zapewne brakujące elementy są początkiem naprawy , czy możne sedno problemu tkwi w/w brakach ?

Pozdrawiam
Łukasz

Re: Acer Aspire E5-571G Z5WAH LA-B162P REV:1.0 - Nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 9 sierpnia 2018, 22:38

#2 Re: Acer Aspire E5-571G Z5WAH LA-B162P REV:1.0 - Nie uruchamia się  [ROZWIĄZANY]

przez gofer 9 sierpnia 2018, 22:57
1. PR507-887K
2. PC508-1uF/10V

#3 Re: Acer Aspire E5-571G Z5WAH LA-B162P REV:1.0 - Nie uruchamia się

przez sebastiank 11 sierpnia 2018, 10:58
microkod napisał(a):Zapewne brakujące elementy są początkiem naprawy , czy możne sedno problemu tkwi w/w brakach ?
Uzupełnij elementy i sprawdź.
Drobnicę możesz pozyskać z płyt przeznaczonych na części - najlepiej jeśli masz płyty do których jest schemat i BV - najłatwiej znaleźć element.

#4 Re: Acer Aspire E5-571G Z5WAH LA-B162P REV:1.0 - Nie uruchamia się

przez microkod 10 listopada 2018, 15:09
Dzięki za pomoc,
po uzupełnieniu PR507-887K i PC508-1uF/10V płyta działa poprawnie. :)

Re: Acer Aspire E5-571G Z5WAH LA-B162P REV:1.0 - Nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 10 listopada 2018, 15:09