Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Lenovo Yoga 710-14ISK - nie działa na zasilaczu
przez Google Adsense [BOT] • 11 października 2018, 13:21
Na jakim zasilaczu testujesz? Zasilacz masz regulowany serwisowy czy od tego laptopa tylko oryginalny? Jeżeli tylko laptopowy to sprawdź czy jest sprawny. Dalej to bez podłączonego zasilania podaj rezystancję względem masy W punkcie P2 mierzone na drenie PQ303 lub rezystorze pomiarowym PR301. Poproszę również o pomiary rezystancji z wszystkich cewek względem masy. Sprawdź też czy PQ304 nie ma czasem przebicia dren źródło.
Testuje na zasilaczu oryginalnym ale też podłączałem do serwisowego.
Nie wiem co się dzieje ale w P2 nie mogę zmierzyć rezystancji skacze do wartości poza zakres miernika nie może się ustabilizować.
Zacząłem się zastanawiać czy nie wina miernika ale na innej płycie miernika pomiary daje prawidłowe.
PQ304 wymieniłem nadal nic nie zmieniło.
Na cewkach tez dzieją się dziwne rzeczy
na cewkach PL302 i PL404 wartości skaczą
PL1005 -14 Ohm
PL1006 - 33 Ohm
PL1003 - 14 Ohm
PL1004 - 14 Ohm
PL502 - 60 Ohm
PL402 - 45K Ohm
PL701 - 43 Ohm
Nie wiem co się dzieje ale w P2 nie mogę zmierzyć rezystancji skacze do wartości poza zakres miernika nie może się ustabilizować.
Zacząłem się zastanawiać czy nie wina miernika ale na innej płycie miernika pomiary daje prawidłowe.
PQ304 wymieniłem nadal nic nie zmieniło.
Na cewkach tez dzieją się dziwne rzeczy
na cewkach PL302 i PL404 wartości skaczą
PL1005 -14 Ohm
PL1006 - 33 Ohm
PL1003 - 14 Ohm
PL1004 - 14 Ohm
PL502 - 60 Ohm
PL402 - 45K Ohm
PL701 - 43 Ohm
#17 Re: Lenovo Yoga 710-14ISK - nie działa na zasilaczu [ROZWIĄZANY]
przez matic • 16 października 2018, 19:14
I explained the details about such diode in the post on the following link. In your case the same applies.
https://www.elvikom.pl/hp-255-g5-la-d711p-recognize-chip-t52911.html#p204143
Also check a big resistor near that diode with markings "100" (10Ω, package 1206).
Measure the resistance to ground on this resistor as well. If the resistance is low (less than ~400Ω), the charger chip is also bad.
https://www.elvikom.pl/hp-255-g5-la-d711p-recognize-chip-t52911.html#p204143
Also check a big resistor near that diode with markings "100" (10Ω, package 1206).
Measure the resistance to ground on this resistor as well. If the resistance is low (less than ~400Ω), the charger chip is also bad.
Re: Lenovo Yoga 710-14ISK - nie działa na zasilaczu
przez Google Adsense [BOT] • 17 października 2018, 13:28