• Jakie promienniki do budowy preheatera?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Jakie promienniki do budowy preheatera?

intresto1983 16 Лютого 2011, 07:19
Witam , jestem na etapie zamawiania promienników do budowy preheatera i zastanawiam się jakie promienniki zastosować czy te ceramiczne HTS /1 z Selfy czy może kwarcowe QP -1 z Elcera. Zastanawiam się również nad wykorzystaniem przy budowie stacji do BGA na podczerwień dwóch sterowników techFX reflow. Chcę aby stacja była wykonana na porządnych sterownikach cena jest mniej ważna w tym przypadku a i tak wyjdzie taniej niż zakup nowej stacji np. JOVY . Proszę znawców tematu o pomoc w wyborze . Pozdrawiam

Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

Google Adsense [BOT] 16 Лютого 2011, 07:19

#2 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

Robgie 16 Лютого 2011, 08:53
Poczytaj tu viewtopic.php?f=112&t=719
ja zrobiłem na hts i shts generalnie za kilka dni wszystko rusza wtedy bede mogł coś więcej powiedzieć.

#3 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

mrKoval 27 Лютого 2011, 14:16
Jakiej mocy HTS/1 kupić?
Wziąłbym do swojego podgrzewacza 4 o wymiarach 24 x 6 cm, co daje obszar grzania 24 x 24 cm.
Są 250 400 600 800 i 1000 Watt.
Które nabyć?

#4 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

Edek 27 Лютого 2011, 14:52
400W wystarczą.

#5 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

gathor 27 Лютого 2011, 16:05
Ja w swoim zamontowałem 4x HTS 600W i spisują się perfekcyjnie.
Myślę, że 400W wystarczą, ale czas nagrzewania będzie dłuższy. Teraz do nagrzania do 220st.C potrzebuję około 1,5 minuty

#6 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

greg464 27 Лютого 2011, 16:13
gathor написав:... Teraz do nagrzania do 220st.C potrzebuję około 1,5 minuty

Do nagrzania promiennika czy do nagrzania płyty?

#7 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

gathor 27 Лютого 2011, 16:40
Promiennika, pyta potrzebuje około 2 minut. Ale dokładnie zmierzę jutro, bo nigdy tego aż tak dokładnie nie sprawdzałem.

#8 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

benchmarek 27 Лютого 2011, 16:55
2 minuty to szybko, prawie 2°C/s co jest maksymalną dozwoloną prędkością nagrzewania PCB.
Pole robocze z 4 promieników hts1 będzie nieznacznie większe niż by wynikało z ich rozmiarów poniważ promienniki nie powinny się stykać ze sobą co w końcowym efekcie daje przyrost całej powierzchni o klika centymetrów.

#9 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

mrKoval 27 Лютого 2011, 21:21
Firma Elcer robi podobne promienniki do Selfy i są o wiele tańsze.
Mam na myśli serię ECP zamienną do HTS

http://www.elcer.com.pl/index.php?lng=p ... ne&typ=ecp

Co o tym myślicie? Da się zamienić?

#10 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

Edek 27 Лютого 2011, 21:51
Ile kosztuje ECP1 400W ? W selfie HTS/1 400W kosztuje 126zł

#11 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

mrKoval 27 Лютого 2011, 22:14
Nie mają cen na stronie.
Zapytam o cennik przez maila i dam znać.

#12 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

kangunga 27 Лютого 2011, 22:35
Sam używam promienników ECP1 z firmy Elcer. Zakupiłem 4x300W sprawują sie dobrze, używam ich od pół roku. Jedynie można się przyczepić do mocowania, które są zrobione z bardzo sztywnej blachy sprężynowej wsuwanej w rowki od spodu. Dwie z grzałem wykruszyły mi się. Bez problemu można grzać bardzo duże płyty, lecz mają dosyć dużą bezwładność na początku. Do budowy podgrzewacza zalecałbym trochę większą moc 4x400W. Jeśli jesteś zainteresowany przęśle jakieś zdjęcia mojego urządzenia. Już kiedyś dawałem parę zdjęć na forum, kiedy podgrzewacz był jeszcze w fazie budowy i testów. Grzałki kosztują około 40zł za szt. producent zaleca odstep jednej od drugiej jakieś 10mm. Wychodzi z tego pole grzewcze o rozmiarach 290x260 co wystarcza do podgrzania każdej płyty.

#13 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

mrKoval 27 Лютого 2011, 22:52
A w jaki sposób Kolega steruje grzałkami?

Zdjęcia jak najbardziej!
W końcu mężczyźni są wzrokowcami

-- poniedziałek, 28 lutego 2011, 20:36 --

ECP1 kosztuje 44 zł netto = 54,12 zł brutto
Załączam pełny cennik promienników, są też takie z zatopioną termoparą w środku.

Зображення

#14 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

kamil198405 3 Березня 2011, 16:32
Witam
Dzisiaj dzwoniłem do Elcer'a i dowiedziałem się iż można zamówić sobie promienniki kwarcowe o dowolnym wymiarze tylko pytanie czy te promienniki będą się nadawać do budowy preheatera poniżej zamieszczam link do w/w promienników. Myślałem o 2x 15cm x 30 cm

http://www.elcer.com.pl/index.php?lng=p ... model=qp22

#15 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

mrKoval 3 Березня 2011, 17:41
Promienniki da się włożyć takie czy inne.
Mnie bardziej martwi na czym później oprzeć płytę.

Miałem zamiar wykorzystać szybę do kominka ale wyczytałem tu na forum, że mocno tłumi podczerwień i nie grzeje płyty głównej.
A to właśnie najlepszy sposób montażu, włożyłbym śrubę w każdą dziurę montażową i stabilnie oparł płytę na kilku(nastu) takich dystansach.

#16 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

kamil198405 3 Березня 2011, 18:41
Odpowiedź
mrKoval написав:Promienniki da się włożyć takie czy inne.
mnie nie satysfakcjonuje ponieważ to wiem. Chciałbym usłyszeć opinie kogoś kto montował takie promienniki bądź ma jakieś opinie na ich temat

#17 Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

mrKoval 6 Березня 2011, 11:12
Kolega kangunga pracuje na ECP1
Koledzy misiekelk, kmkm2 i Robgie budowali na SHTS

Kolega fejo robił sam, na rurach kwarcowych i drucie oporowym.

Jak widać, promienniki są różne a o wszystkim decyduje dobre sterowanie.

Jestem już na etapie zamawiania elementów - 5 sztuk ECP1 400W daje obszar 34 x 24 cm.
Idealnie jak na mój skromny gust...

Re: Jakie promienniki do budowy preheatera?

Google Adsense [BOT] 6 Березня 2011, 11:12

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей