Witam!!Mam problem z płytą główną jak w temacie.Płyta z wpiętym gniazdem 4pinowym zasilającym procesor wyłącza się zaraz po starcie.Gdy wypnę 4 pin płyta chodzi normalnie.Tak samo jest z gołą jak i pełną płytą(procek,ram,grafika integra).Zasilacz podmieniłem,ram też dalej to samo.Zrobiłem flash BIOSu ale dalej to samo.Nie mam programatora kości BIOSu.Elektrolity na płycie głównej nie spuchnięte, sprawdzałem nie są też zwarte.W okolicach procesora znajdują się: 3 tranzystory SSM70T03GH i 3 AP85T03GH.Jak mogę je sprawdzić,skoro płyta się wyłącza??Miał ktoś podobny problem???Może mi ktoś doradzi.
Правила форума: Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума
- Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
- Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
- Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
- Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
- Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
- Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Re: Asus M2N-CM OVI wyłącza się
от Google Adsense [BOT] • 27 Февраль 2011, 13:18
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Komputer chodził w porządku,podczas pracy się wyłączył i już nie dał się uruchomić.Po odkręceniu musiałem go porządnie odkurzyć po by zaj...ście zakurzony.

Umieszczam parę fotek może jakieś sugestie.
-- niedziela, 27 lutego 2011, 14:10 --
Mógłbyś mi trochę rozjaśnić o czym piszesz??o jaki kontroler ci chodzi??Sprawdzałem manual ale tam nic nie znalazłem.

Umieszczam parę fotek może jakieś sugestie.
-- niedziela, 27 lutego 2011, 14:10 --
grisza69 писал(а):Pit08 писал(а):A czy możliwe jest żeby gdzieś dorwać schemat tej płyty głównej.
Ja niestety nie mam , popatrz na jakim kontrolerze masz opartą przetwornice procesora i korzystając z schematu ogólnego kontrolera powinieneś dać sobie rade.
Zacznij sprawdzać tranzystory po stronie niskiej przetwornicy.
Mógłbyś mi trochę rozjaśnić o czym piszesz??o jaki kontroler ci chodzi??Sprawdzałem manual ale tam nic nie znalazłem.
Przetwornica synchroniczna , kluczowe elementy to tranzystory , cewki i diody Schottky`ego jeżeli to masz sprawne to pozostaje kontroler ( prawdopodobnie jest umieszczony pomiędzy tranzystorami na 1 zdjęciu - tylko strasznie słaba jakość), jak masz zasilacz serwisowy to wepnij się w ten pin który powoduje problem- wcześniej sprawdź jakie masz we wtyczce i będziesz mógł wymusić pracę a nuż zacznie się grzać uszkodzone cześć , płyta się wyłącza ponieważ działa zabezpieczenie w zasilaczu .
grisza69 писал(а):Przetwornica synchroniczna , kluczowe elementy to tranzystory , cewki i diody Schottky`ego jeżeli to masz sprawne to pozostaje kontroler ( prawdopodobnie jest umieszczony pomiędzy tranzystorami na 1 zdjęciu - tylko strasznie słaba jakość), jak masz zasilacz serwisowy to wepnij się w ten pin który powoduje problem- wcześniej sprawdź jakie masz we wtyczce napięcie w ten sposób będziesz mógł wymusić pracę a nuż zacznie się grzać uszkodzona część.
Płyta się wyłącza ponieważ działa zabezpieczenie w zasilaczu .
Ten moduł zaznaczony na czerwono ma symbol BD-9K 30L.
Po wymuszeniu startu z wpiętą nóżką 4 pin płyta raz zaskoczyła ale na chwilę .Zrobiłem pomiary tak jak na fotce.Te zaznaczone na niebiesko 3 tranzystory polowe o symbolu AP85T03GH względem masy nie dają żadnego napięcia.Te zaznaczone na żółto,względem masy dają 11,8V.Posprawdzałem, żaden układ nie przegrzewa się.

Hmmm....
Czy ktoś ma jakieś pomysły jeszcze??
Po wymuszeniu startu z wpiętą nóżką 4 pin płyta raz zaskoczyła ale na chwilę .Zrobiłem pomiary tak jak na fotce.Te zaznaczone na niebiesko 3 tranzystory polowe o symbolu AP85T03GH względem masy nie dają żadnego napięcia.Te zaznaczone na żółto,względem masy dają 11,8V.Posprawdzałem, żaden układ nie przegrzewa się.

Hmmm....
Czy ktoś ma jakieś pomysły jeszcze??
grisza69 писал(а):Napięcie 12V tam jest prawidłowe , to jest napięcie zasilania , na drugiej linii też brak napięcia jest prawidłowy sprawdź diody , - na pewno nie masz zwartego w tym obrębie żadnego kondensatora?
Rezystancja tych czerwonych elektrolitów 821 mikro 2,5V z wpiętym prockiem wynosi 8,6Ω zwarte???Po odpaleniu nie dają żadnego napięcia.Tych 2 niebieskich 270 mikro 16v wynosi 137Ω, napięcie po załączeniu 11,8V

Re: Asus M2N-CM OVI wyłącza się
от Google Adsense [BOT] • 27 Февраль 2011, 17:31