• SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere il modello completo del supporto dati e la breve descrizione del problema.
  2. ToIl messaggio dell'argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema, ciò che è stato verificato, le conclusioni e la domanda.
  3. È ASSOLUTAMENTE VIETATO caricare la documentazione completa. Puoi caricare solo la piccola parte della documentazione che semplifica la diagnostica o la riparazione. Non è consentito caricare più di una pagina completa di documentazione per singolo argomento.
  4. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

da sebastiank 2 ottobre 2018, 19:19
Witam,
mam dysk jak tytule, dokładny model SSDSC2BF240A5L. Kontroler BF29AS41BB0.

Dysk nie jest wykrywany w BIOSie, po podłączeniu przez USB dioda sygnalizująca pracę nie miga.

Mam też drugi taki sam model, w BIOSie nie jest wykrywany różnica polega na tym, że po podłączeniu przez USB dioda sygnalizująca pracę miga, ale dysk nie jest rozpoznawany w systemie (nawet po godzinie).

Próba aktualizacji firmware narzędziem bootowalnym ze strony intela powoduje zawieszanie się laptopa (w BIOSie dysk jako "compatible", UEFI) - po uruchomieniu z pendriva i wybraniu boot tylko kursor na czarnym tle.

Czy jest jakaś "standardowa usterka" tych dysków? Od czego zacząć diagnostykę?

Na dyskach nie ma ważnych danych.

Re: SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

da Google Adsense [BOT] 2 ottobre 2018, 19:19

#2 Re: SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

da arvika 2 ottobre 2018, 21:43
Robiłem kilka dni temu podobny dysk z kontrolerem BF29AS41BB0 zamiast BF29A41BB0. Niemniej jeszcze dychał i dane odzyskałem. Ale nie o to... Z moich informacji wynika że te kontrolery to rebrandowany Sandforce, czyli dziadostwo, najbardziej awaryjny kontroler dysków SSD. Obawiam się że wgrywanie FW nic nie da. Pozostaje jedynie gwarancja.

#3 Re: SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

da sebastiank 2 ottobre 2018, 22:00
Kontroler mam taki sam - zgubiłem literkę "S" - już wyedytowałem.
Jest sens przekładać kontroler np. z dysku z badami (mam kilka takich)? Ewentualnie czy da się ustalić które kości są uszkodzone i podmienić.
Jakiś reflow ma sens w przypadku tych dysków?

Firmware Update Tool 3.0.3 nie widzi dysku - jest inny sposób na wgranie firmware?

#4 Re: SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

da arvika 2 ottobre 2018, 23:19
W przypadku Sandforce uszkodzeniu ulega FW dysku. Kontroler ten używa sprzętowego szyfrowania danych. Nie jestem w stanie powiedzieć czy powodem uszkodzenia jest wada kontrolera czy uszkodzone sekotry na pamięciach. Cokolwiek byś miał z tym robić to nie ma sensu. Nowy dysk o tej pojemności kosztuje obecnie około 180zł. Szkoda roboty, chyba że dla sportu.

Re: SSD Intel Pro 2500 Series 240 GB niewykrywany

da Google Adsense [BOT] 2 ottobre 2018, 23:19
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).