• Karta graficzna Asus GTX660Ti - identyfikacja elementu

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Karta graficzna Asus GTX660Ti - identyfikacja elementu

Substraty 3 Вересня 2018, 17:45
Cześć,
Temat raczej prosty ale chcę się upewnić. W Asusie GTX660Ti urwał się jeden
kondensator jak poniżej na zdjęciu. Karta podobno działa ale nie chcę tego
sprawdzać bez przylutowania elementu. Jego oznaczenie jest takie samo jak
tych 3 dużych pozostałych (mam go przy sobie ale już nie chciałem wklejać
do zdjęcia).
I teoretycznie wiadomo, że to kondensator tantalowy 470uF w obudowie d. Ale
mam wątpliwości do doboru napięcia. Zazwyczaj sprzedają 6.3V ale obawiam
się, że to za dużo bo są to kondensatory za rdzeniem GPU a nie chciałbym
karty spalić . Są jeszcze wersje 2.5V ale nie mogę ich znaleźć w Polsce.
Dlatego chciałbym spytać co powinienem wlutować na to miejsce.
Зображення

Re: Karta graficzna Asus GTX660Ti - identyfikacja elementu

Google Adsense [BOT] 3 Вересня 2018, 17:45

#2 Re: Karta graficzna Asus GTX660Ti - identyfikacja elementu  [РІШЕНО]

Vogelek23 3 Вересня 2018, 20:54
Kondensator to 470uF/6,3V - wynika to z oznaczeń na obudowie.

Substraty написав:ale obawiam się, że to za dużo bo są to kondensatory za rdzeniem GPU a nie chciałbym karty spalić .
Nawet, gdybyś dał kondensatory na 100V, to nie spalisz karty - wyższe napięcie pracy nie ma tu większego znaczenia. Oby nie było niższe, niż zakłada projekt. To napięcie, podawane na kondensatorach, to jest maksymalne napięcie pracy według producenta - przy wyższym napięciu może (choć nie musi) dojść do przebicia izolacji (kondensator to w istocie dwa przewodniki, przedzielone dielektrykiem, czyli izolatorem).

#3 Re: Karta graficzna Asus GTX660Ti - identyfikacja elementu

Substraty 5 Вересня 2018, 21:49
Dzięki, faktycznie później zauważyłem na oznaczeniu 6p3 ale dobrze było się nauczyć czegoś nowego. Do karty dzisiaj przylutowałem nowy kondensator i wygląda na to, że działa.
Przy okazji zapytam, trochę gdybając: co by było gdybym nie przylutował tego kondensatora, tylko obciążył kartę na 100% ? Zgasłaby przez przeciążenie czy mogła by się spalić bo doszło by do uszkodzenia układu graficznego. Karta działała bez tego kondensatora ale nie była obciążana przez poprzedniego właściciela z obawy o jej uszkodzenie.

#4 Re: Karta graficzna Asus GTX660Ti - identyfikacja elementu

Vogelek23 6 Вересня 2018, 11:53
Na tym forum próżno szukać wróżek. Odpowiedź jest prosta: nie wiadomo, co by się stało. Karta moglaby działać poprawnie, działać niestabilnie (ta opcja jest najbardziej prawdopodobna) albo się uszkodzić. Z jakiegoś jednak konkretnego powodu producent umieścił tam tenże kondensator.

#5 Re: Karta graficzna Asus GTX660Ti - identyfikacja elementu

Substraty 6 Вересня 2018, 14:22
Ok,dzięki za odpowiedź. Temat można zamknąć

Re: Karta graficzna Asus GTX660Ti - identyfikacja elementu

Google Adsense [BOT] 6 Вересня 2018, 14:22

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей