• [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] HP Pavilion 15-ab250nw - bios wyczyszczenie regionu

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] HP Pavilion 15-ab250nw - bios wyczyszczenie regionu

inv4der 29 Серпня 2018, 11:27
Witam, płyta DAX1BMB1AF0 REV:F załączam zgrany (uszkodzony) bios z prośbą o wyczyszczenie ME Regionu (wentylator chodzi na max obrotach). Po moich czyszczeniach laptop działa ale występuje problem z wentylatorem.

Obsada układowa:
CPU: Intel i5-6200U SR2EY
GPU: N16S-GT-S-A2
EC/KBC: ITE IT8987E-BXS
BIOS: W25Q64FVSIG

Pozdrawiam

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.

Re: [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] HP Pavilion 15-ab250nw - bios wyczyszczenie regionu

Google Adsense [BOT] 29 Серпня 2018, 11:27

#2 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: HP Pavilion 15-ab250nw - bios wyczyszczenie regionu

inv4der 1 Вересня 2018, 15:31
Próbowałem też na innych biosach z różnymi regionami i bez dmi (wyciągnięte z pliku aktualizacji) lecz występuje System Temperature (90D) i się wyłącza po pewnym czasie. Poza tym nie mogę zrobić na żadnym biosie Update z pod windowsa tzn bios się wgrywa następuje reset i system znów się ładuje bez aktualizacji.
Posiada ktoś sprawny wsad pod tą platformę ?

#4 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: HP Pavilion 15-ab250nw - bios wyczyszczenie regionu

inv4der 1 Вересня 2018, 18:19
Na 1-wsadzie brak obrazu, na 2-wsadzie jest obraz wentylator chodzi ciągle na wysokich obrotach i wyłącza się laptop przed uruchomieniem windowsa.

#5 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: HP Pavilion 15-ab250nw - bios wyczyszczenie regionu

matic 1 Вересня 2018, 18:31
inv4der написав:Na 1-wsadzie brak obrazu, na 2-wsadzie jest obraz wentylator chodzi ciągle na wysokich obrotach i wyłącza się laptop przed uruchomieniem windowsa.
Try to transfer the ME-region from your old (original) BIOS dump to the BIOS_2 from the link, where the fan is at max speed and the laptop turns off.

#6 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: HP Pavilion 15-ab250nw - bios wyczyszczenie regionu

inv4der 1 Вересня 2018, 18:55
Zrobiłem tak i laptop raz odpalił z "Flashing Boot Block" i teraz się nie włącza na tym biosie.

#7 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: HP Pavilion 15-ab250nw - bios wyczyszczenie regionu

matic 1 Вересня 2018, 20:38
I cleaned up the ME-region of your BIOS dump, which you uploaded to the first post of this thread.
It is available on the following link. Try it.

hp-pavilion-15-ab250nw-mb-quanta-x1b-dax1bmb1af0-rev-f-t54091.html

#8 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: HP Pavilion 15-ab250nw - bios wyczyszczenie regionu

inv4der 2 Вересня 2018, 11:54
Po wgraniu powyższego wsadu za pierwszym uruchomieniem wentylator działał ok (też tak miałem na niektórych wsadach przeze mnie robionych) lecz przy następnym odpaleniu już chodzi na maxa po jakimś czasie sam się wyłącza i przy ponownym włączeniu jest błąd (90D). Problemem też jest brak możliwości zrobienia updatu biosu z windowsa mógł by to naprawić.
Może uszkodzenie jest w czym innym - sam wentylator podmieniłem z podobnego hp identyczny ale to nie to.

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей