• Komputer na płycie MSI 970A-G43 - Brak obrazu na obu kartach graficznych

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Komputer na płycie MSI 970A-G43 - Brak obrazu na obu kartach graficznych

da wiorec 21 agosto 2018, 08:23
Cześć,
Znajomy dał mi do naprawy komputer stacjonarny którego usterka charakteryzowała się tym, że po podpięciu się do obojętnie której z dwóch (dedykowanych) kart graficznych do złącza HDMI na monitorze nie ma żadnego obrazu. Zawiozłem komputer do siebie i zacząłem go testować. Rzeczy które wyeliminowałem przekładając części:
- Nie jest to wina monitora
- Obie karty graficzne są ok (działają na moim sprzęcie)
- Komputer ma 4 kości RAMU po 8gb więc przekładałem je miejscami itp. ale nie dało to żadnego rezultatu

Wyjąłem również baterie z płyty głównej na kilka minut. Brakuje mi już pomysłów co można jeszcze sprawdzić. Macie jakieś pomysły?

Oznaczenie płyty głównej: MSI 970A-G43

Re: Komputer na płycie MSI 970A-G43 - Brak obrazu na obu kartach graficznych

da Google Adsense [BOT] 21 agosto 2018, 08:23

#2 Re: Brak obrazu na obu kartach graficznych

da Lesio23 21 agosto 2018, 09:47
Zasilacz sprawdziłeś ?

#3 Re: Brak obrazu na obu kartach graficznych

da morph 21 agosto 2018, 10:17
Witaj

Kartę diagnostyczną posiadasz? Jeżeli tak to sprawdź jak zachowuje się POST. Próbowałeś uruchamiać na jednej kości RAM w każdym banku po kolei? Kontroler RAM jest w procesorze, spotkałem się już z tego typu usterką, że jeden bank nie działał i blokował start płyty.

#4 Re: Brak obrazu na obu kartach graficznych

da wiorec 23 agosto 2018, 11:11
Witam ponowie Panowie,
Karty POST niestety nie mam. Wczoraj posprawdzałem napięcie na zasilaczu. Książkowe wartości. Przekładałem również kosci RAM miejscami, a że jest ich aż 4 to chyba moge wyeliminować problem z nimi.

Macie jakieś pomysły jeszcze co dalej sprawdzić? Powinienem już zacząć szukać uszkodzenia na płycie głównej? A może po prostu procesor jest walnięty?

#5 Re: Brak obrazu na obu kartach graficznych

da Lesio23 23 agosto 2018, 12:04
A może po prostu procesor jest walnięty?

Pasowałoby podstawić na próbę.

#6 Re: Brak obrazu na obu kartach graficznych

da wiorec 23 agosto 2018, 21:32
Panowie zanim sprawdzę procesor jeszcze mam do Was prośbę. Powiedzcie mi jak sprawdzić poprawne działanie procesora. Niestety ale podmianka nie wchodzi w gre bo ja mam Intelowski a tutaj jest AMD także inny socket. W tej plycie głównej nie ma buzzera ale jestem w stanie taki załatwić. Teraz dylemat.. o sprawności procesora prędzej dowiem się od buzzera czy od karty POST ? :)

Z góry dzękuje za wskazówki

#7 Re: Brak obrazu na obu kartach graficznych

da pawel80 23 agosto 2018, 23:42
A jakie karty do tej płyty wkładasz?
Działały one wcześniej z tą płytą główną, są na 100% kompatybilne?
Wstaw buzzer i sprawdź samą płytę z CPU bez pamięci, czy da error beep informujący o braku DDR.

#8 Re: Komputer na płycie MSI 970A-G43 - Brak obrazu na obu kartach graficznych

da wiorec 29 agosto 2018, 08:40
Co do kart graficznych to mam 100% pewności - sprawdzone technicznie przez podmiane kompatybilnych kart które wcześniej działały.

Wstawiłem wczoraj buzzer do samej płyty głównej (według instrukcji poniżej) bez RAMu oraz kart graficznych... 0 odgłosów. Co teraz?

Immagine

#9 Re: Komputer na płycie MSI 970A-G43 - Brak obrazu na obu kartach graficznych

da wiorec 11 ottobre 2018, 10:51
Panowie dzisiaj wstawilem na próbe nowy procesor. Nic to nie dało..

Reasumując wymieniałem już:
- RAM
- Procesor
- Karte graficzna
- Sprawdzałem zasilacz

Jakieś pomysły jeszcze? Może jakiś mostek padł?

#10 Re: Komputer na płycie MSI 970A-G43 - Brak obrazu na obu kartach graficznych

da adam4333 11 ottobre 2018, 11:31
wiorec ha scritto:Jakieś pomysły jeszcze? Może jakiś mostek padł?

Nikt nie jest w stanie tego stwierdzi bez pomiarów.
Posiadasz programator może warto zacząć od przeprogramowania BIOS.

Re: Komputer na płycie MSI 970A-G43 - Brak obrazu na obu kartach graficznych

da Google Adsense [BOT] 11 ottobre 2018, 11:31
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).