• Apple MacBook Pro A1398 - brak podświetlenia matrycy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Apple MacBook Pro A1398 - brak podświetlenia matrycy

przez woody 17 sierpnia 2018, 10:10
Witam.
Laptop to Apple MacBook Pro A1398 Retina Mid-2015 15"
Oznaczenie płyty to: 820-00138-A
W laptopie był pęknięta matryca, zamontowany był model matrycy LSN154YL02-A02.
Zakupiłem taki sam model matrycy, jednak po jej podłączeniu brak jest podświetlenia.
Jak podłączę starą matrycę podświetlenie jest. Czy nowa matryca jest wadliwa?
Gdy zaświecę latarką na nowej matrycy to widać zawartość ekranu, jednak brak jest napięcia PPVOUT_S0_LCDBKLT na pierwszym pinie złącza LVDS.
Zachowuje się jakby matryca była odłączona ale obraz po podświetleniu jest. Na starej matrycy PPVOUT_S0_LCDBKLT jest na poziomie 53V.
Czy ja robię coś źle?

Pozdrawiam

Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświetlenia matrycy

przez Google Adsense [BOT] 17 sierpnia 2018, 10:10

#2 Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświtlenia matrycy

przez Vogelek23 17 sierpnia 2018, 13:28
Te laptopy są bardzo wybredne, jeśli chodzi o matryce. Jeśli matryca, którą zakupiłeś, jest kompatybilna z modelem z 2013 roku, to nie zadziała w modelu z 2015 roku i na odwrót. Sprawdziłeś, dla którego rocznika jest Twoja matryca?

#3 Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświtlenia matrycy

przez woody 17 sierpnia 2018, 15:26
W aukcji było napisane, że jest przeznaczona do Apple MacBook 15 A1398 2015.
Sugerowałem się dodatkowo oznaczeniem matrycy. Według strony everymac.com sprawdzając po numerze seryjnym naprawiany laptop to o Apple MacBook Pro A1398 Retina Mid-2015 15".
Czyli teoretycznie powinna pasować. Natomiast nie bardzo wiem jak ma sprawdzić dla którego rocznika w rzeczywistości jest przeznaczona nowa matryca.
Nie miałem specjalnej styczności wcześniej z laptopami Mac, gdybym wiedział, że są takie wybredne raczej dałbym sobie z nim spokój.

#4 Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświtlenia matrycy

przez Vogelek23 17 sierpnia 2018, 21:33
Kupiłeś samą matrycę (szkło) czy całe skrzydło? Podaj numer aukcji i nazwę portalu aukcyjnego, jeśli nie stanowi to problemu (nie podawaj linka).

#5 Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświtlenia matrycy

przez woody 20 sierpnia 2018, 13:10
Tylko szkło.
Oznaczenia z nowej matrycy:
Obrazek

Oznaczenia ze starej matrycy:
Obrazek

Numer aukcji allegro 7294685870

#6 Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświtlenia matrycy

przez pawel80 20 sierpnia 2018, 15:03
Skoro nie miałeś styczności z naprawą Apple to dziwie się, że zamówiłeś szkło, a nie cały panel. Czy po włożeniu starego szkła podświetlenie się pojawia?
Naklejkę mogą namalować i przykleić jaką tylko chińczyk zachce i jeżeli na oryginalnym szkle podświetlenie jest, to nic tu nie wymyślisz matryca zakupiona będzie do starszych modeli i nie jest kompatybilna.

#7 Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświtlenia matrycy

przez woody 20 sierpnia 2018, 15:17
Niestety z braku wcześniejszej styczności z Apple to mógłbym też potknąć się z całym skrzydłem. Tu sugerowałem się oznaczeniami matrycy dlatego postanowiłem wymienić samo szkło.
Podświetlenie, tak jak już pisałem, jest na starej matrycy.

#8 Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświtlenia matrycy

przez duchtesciowej 26 sierpnia 2018, 23:37
Niestety prawdopodobnie Chinol sam nie wie co sprzedaje, ponieważ faktycznie 2014 i 15 nie zadziałają jedna za drugą, Więc prawdopodobieństwo wprowadzenia Cię w błąd jest bardzo duże. matryce te pomimo tego, że są identyczne i wyświetlają treść, to podświetlenie nie zostanie włączone ponieważ w starszych matrycach balanser LED (LED_RETURN) jest na płycie, a w 2015 jest montowany w elektronice LCD. Układ więc jest zupełnie inny i nie radzę podłączać LCD z nieznanych źródeł, bo można napytać sobie biedy na płycie.

#9 Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświetlenia matrycy

przez woody 30 sierpnia 2018, 16:16
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Matrycę odesłałem. Będę szukał drugiej.

#10 Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświetlenia matrycy

przez woody 3 października 2018, 14:05
Finalnie skończyło się na nowym całym skrzydle.
Całość działa poprawnie. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam.

Re: Apple MacBook Pro A1398 - brak podświetlenia matrycy

przez Google Adsense [BOT] 3 października 2018, 14:05