• Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

da Vogelek23 25 aprile 2018, 11:51
Witam,

Poszukuję elementu, który został zerwany przez poprzednika razem z kondensatorem filtrującym. Układ zaznaczony na zdjęciu poniżej (fotografia poglądowa - układu nie ma fizycznie na płycie), 6-nózkowy, obudowa po zmierzeniu odległości i rozstawu padów wygląda na SOT-563 (ale nie mam 100% pewności). Piny 1 oraz 2 (lub 4 i 5) połączone z masą, pin 3 (lub pin 6) jest prawdopodobnie wejściem, pin 5 (lub pin 2) to zasilanie. Generalnie komputerek martwy, brak reakcji na przycisk zasilania (choć sam przycisk działa i SMC "rozpoznaje" jego wciśnięcie). Podejrzewam związek przyczynowo-skutkowy braku w/w układu z brakiem reakcji na włącznik. Bateria RTC = 3.1V, reset CMOS nic nie dał. Myślę, że pomocne będzie także zdjęcie makro tego układu z wyraźnie widocznymi jego oznaczeniami.

Immagine

Dla osoby, która poda poprawne oznaczenie układu, przewiduję nagrodę: 50 Punktów, z możliwością zamiany na 50zł (PayPal).

Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

da Google Adsense [BOT] 25 aprile 2018, 11:51

#2 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

da pawel80 25 aprile 2018, 13:55
Łukasz a nie jest to czasami PBUS Voltage Sense & Enable (VP0R) na układzie NTUD3169CZ, ale 2 noga mi coś nie pasuje. Chyba że masz tam zwarcie. Ewentualnie może zamontowany jest tam podwójny ale N-chanel. ;)

#3 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

da Vogelek23 26 aprile 2018, 00:16
Niestety, to nie to - sprawdzałem już większość możliwych układów podwójnych tranzystorów (zarówno N- jak i P-CHANNEL) i wszędzie nogi 1 oraz 2 (lub 4 i 5) to bramki i źródła (lub bazy i emitery). Na płycie te piny są połączone z masą (widać po ścieżkach, że fizycznie połączone ze sobą), więc podwójny tranzystor w takim połączeniu byłby nonsensem. Dodatkowo, na żadnej innej nodze nie ma masy. Sprawdziłem także sporo modeli stabilizatorów LDO w takiej obudowie, ale zwykle mają one VCC na n. 1 a GND na n. 2 oraz 4 - jakby nie przyłożył do płyty, nie będzie pasować.

#4 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

da pawel80 15 agosto 2018, 10:50
Łukasz trochę czasu minęło ale mam taką płytkę przed sobą układzik ma oznaczenia 59 poniżej zdjęcia podglądowe. ;)

Immagine

Immagine

Immagine

Po drugiej stronie płyty pod kryształkiem znajduje się taki sam układzik.

Immagine

Może komuś się jeszcze przydadzą te informacje. Troszkę przesadziłem z rozdzielczością zdjęć. :mrgreen:

#5 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

da Vogelek23 15 agosto 2018, 12:51
Ja również mam inną płytkę o tym oznaczeniu kodowym przed sobą - tych układów jest więcej, sześć na samej płycie głównej (tej okrągłej właśnie). Wciąż szukam pełnego oznaczenia układu - po marking code nic nie można niestety znaleźć. Po analizie połączeń pozostałych układów wnioskuję, że pin 2 to GND, pin 5 to VCC, pin 4 to ENABLE (wyzwalany stanem wysokim). Sprawdziłem chyba ze 20 not katalogowych różnych diod TVS i do żadnej nie pasują wyniki pomiarów między pinami elementu, więc skłaniam się ku tezie, że to nie jest zespół diod TVS. Nie jest to także czujnik temperatury, bo te układy leżą sobie w mało newralgicznych punktach, czasami nawet 5mm od siebie. Wygląda to bardziej na stabilizator lub switch.

#6 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.  [RISOLTO]

da Vogelek23 15 agosto 2018, 13:58
Problem rozwiązany - poszukiwany układ to 74AUP1T97GM w obudowie SOT886 (a nie jak zakładałem na początku SOT-563). Dziękuję jednakże za chęć pomocy. Temat zamykam. Datasheet dla potomnych umieszczam w załączniku.

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.  [RISOLTO]

da Google Adsense [BOT] 15 agosto 2018, 13:58