• ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von DaCoPL 25 Juli 2018, 09:17
Witam.

W tablecie ASUS T100H bateria bardzo wolno się ładuje. Gdy jest wyłączony oczywiście nieco szybciej, a w windowsie, cały czas pokazuje, że działa na baterii mimo wolnego ładowania. Gdy załączę już jakieś obciążające aplikacje nie nadąża ładować i go rozładowuje.

Próbowałem na innych ładowarkach i to samo. Nie zauważyłem, żeby jakiś układ się grzał.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von Google Adsense [BOT] 25 Juli 2018, 09:17

#2 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von Lesio23 25 Juli 2018, 10:56
Należałoby wykluczyć na początku samą baterię.
Co pokazuje program batterymon ?
Resetowałeś go poprzez odpięcie baterii ?

#3 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von DaCoPL 25 Juli 2018, 11:03
Bild

W jakim sensie pytasz o resetowanie?

#4 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von Lesio23 25 Juli 2018, 11:28
DaCoPL hat geschrieben:Bild

W jakim sensie pytasz o resetowanie?

Miałem identyczny przypadek jak u Ciebie i mi pomogło to rozwiązanie:

"Dlaczego Transformer Book T100HA ładuje się powoli?

1. Upewnij się, że używasz oryginalnego zasilacza, szybkie ładowania działa tylko z oryginalnem zasilaczem ASUS

2. Przy pierwszy użyciu urządzenia proszę ładować je przez jedną godzinę, następnie szybko odpiąć i ponownie podłączyć w ciągu 1s ładowarkę i ładować je przez kolejne 7 godzin (aby być pewnym, że bateria naładuje sie w pełni, proszę ładować 8 godzin łącznie).

3. Jeżeli bateria pozostaje wyczerpana przez dłuższy czas bez ładowania się lub ładuje się bardzo powoli, proszę zrestartować tryb szybkiego ładowania na urządzeniu.

Prosze postępować według instrukcji:

Proszę ładować urządzenie przez jedną godzinę (w celu uruchomienia szybkiego ładowania) następnie odłączyć i ponownie podłączyć szybko ładowarkę w ciągu 1s. Dwie i pół godziny zajmie naładowanie urządzenia do 80% w trybie szybkiego ładowania. Maksymalne naładowanie baterii może zająć 7 godzin. Sugerowany łączny czas to 8 godzin ładowania.

4. Proszę zaktualizować BIOS do wersji 214 oraz SOC Driver Package V102 (2015,12,14)
"
źródło: https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1015067/

#5 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von DaCoPL 25 Juli 2018, 13:12
To łądowanie wykonywałeś na załączonym czy wyłączonym tablecie? Czy nie ma to znaczenia?

#6 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von Lesio23 25 Juli 2018, 13:24
DaCoPL hat geschrieben:To łądowanie wykonywałeś na załączonym czy wyłączonym tablecie? Czy nie ma to znaczenia?

Na włączonym.

#7 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von DaCoPL 26 Juli 2018, 09:42
Nie pomogło.

#8 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von Lesio23 26 Juli 2018, 09:53
4. Proszę zaktualizować BIOS do wersji 214 oraz SOC Driver Package V102 (2015,12,14)

To zrobione ?

#9 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von DaCoPL 26 Juli 2018, 11:35
Tak. I bios i ta paczka driverów.

Po paczce tablet zwolnił dość mocno.

Charge rate 150 mW :/

#10 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von Lesio23 26 Juli 2018, 21:19
W takim razie odinstaluj sterowniki, skoro tylko pogorszył to sytuację.
Skoro powyższa porada nie rozwiązała problemu, to należałoby teraz podstawić dla testów inna baterię.

#11 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von DaCoPL 27 Juli 2018, 09:03
Niestety nie mam takiej baterii, a nowe nawet zamienniki są kolosalnie drogie. Może ktoś ma do podesłania taką baterię na test? Za przesyłkę płacę w jedną i drugą stronę.

#12 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von DaCoPL 1 August 2018, 09:37
Kupiłem baterię i mogę z czystym sumieniem wykluczyć uszkodzenie oryginalnej.

Pomyślałem... "a może taki transformer ma detekcję zasilacza"?

Miał. Dolutowałem kabelki do transmisji danych przy gnieździe (pady i ścieżki były urwane) i tablet zaczął ładować normalnie i pokazywać, że ładuje!!!!!

Dziękuję za pomoc i chęć pomocy.

Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

von Google Adsense [BOT] 1 August 2018, 09:37