• Macbook A1707 jak zachowuje sie bez baterii ?

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Macbook A1707 jak zachowuje sie bez baterii ?

da jaceksz 22 luglio 2018, 20:27
Witam
Mam pacjenta jak w tytule, jest to Macbook A1707, płyta 820-00281.
Laptop po zalaniu i innym serwisie.
Mam pytanie, jak ta płyta zachowuje się bez podpiętej baterii, ma wyjściu baterii mam dokładnie 0V, dlatego myśle że jest coś z nią nie tak i próbowałem dokonywać pomiarów bez baterii.
Napięcie PP3V3_G3H jest poprawne, natomiast napięcie PPDCIN_G3H mi juz za Q7030, czyli za pierwszym tranzystorem, zastanawiam się czy winną może być brak baterii, czy kłopot jest z chargerem.

Re: Macbook A1707 jak zachowuje sie bez baterii ?

da Google Adsense [BOT] 22 luglio 2018, 20:27

#2 Re: Macbook A1707 jak zachowuje sie bez baterii ?

da duchtesciowej 24 luglio 2018, 22:20
A1708 nie rusza, pokazuje tylko komunikat o rozładowanej baterii (na monitorze) w przypadku A1707 jest zapewne tak samo.
U mnie widać "próbkowanie" (~2,5V na zacisku baterii) a tą również mam uszkodzoną.

#3 Re: Macbook A1707 jak zachowuje sie bez baterii ?

da jaceksz 24 luglio 2018, 22:42
Dziękuje za odpowiedź. Jeżeli laptop ma wygenerować obraz z symbolem baterii, to myślę że wszystkie przetwornice muszą jednak działać ?

#4 Re: Macbook A1707 jak zachowuje sie bez baterii ?

da duchtesciowej 24 luglio 2018, 22:43
A generuję Ci takowy? Jeśli tak, to na 90% problemem jest brak baterii.

#5 Re: Macbook A1707 jak zachowuje sie bez baterii ?

da jaceksz 9 agosto 2018, 06:11
Witam po wakacjach ;)
U mnie nie mam próbkowania na baterii.
Nie generuje mi żądnego obrazu, nie starują żadne przetwornice.
Dlatego pytałem jak ten model będzie się zachowywał z całkowicie odłączoną baterią

#6 Re: Macbook A1707 jak zachowuje sie bez baterii ?

da duchtesciowej 15 agosto 2018, 22:56
Powinien ruszyć przetwornice, włączyć ekran i pokazać rozładowaną baterię (jej ikonę na ekranie)

#7 Re: Macbook A1707 jak zachowuje sie bez baterii ?

da doktort 26 marzo 2019, 00:57
A1707 po rozebraniu do najdrobniejszej śrubki - działa bez baterii bez problemu. Mam takiego na warsztacie - był zalany coca-cola. Do wymiany klawiatura (cały palmrest) Sprawdzone. Jedynie po uruchomieniu go PWR + D - wyświetla błędy - tam będzie błąd baterii oraz inne ewentualnie....

#8 Re: Macbook A1707 jak zachowuje sie bez baterii ?  [RISOLTO]

da Vogelek23 13 settembre 2020, 22:56
doktort ha scritto:A1707 po rozebraniu do najdrobniejszej śrubki - działa bez baterii bez problemu. Mam takiego na warsztacie - był zalany coca-cola. Do wymiany klawiatura (cały palmrest) Sprawdzone. Jedynie po uruchomieniu go PWR + D - wyświetla błędy - tam będzie błąd baterii oraz inne ewentualnie....
A1707 na płycie 820-00281, 100% sprawny. Rozebrany do ostatniej śrubki, podłączony tylko zasilacz, ekran i porty USB-C z lewej strony - przez 3 sekundy stoi na 5V, następnie podbija napięcie do 20V, po 10 sekundach się wyłącza, po kolejnych 5 sekundach startuje ponownie na 30 sekund, w trakcie których wyświetla logo pustej baterii i się wyłącza. I tak zostaje na 20V z poborem 12-15mA. Zasilacz oryginalny 87W do tego modelu.