• Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

от kubas246 21 Июль 2018, 18:35
Cześć, proszę o identyfikacje elementów.
Model karty: N770-TF-2GD5/OC
Oznaczenia na PCB:
Micro-Star
Model MS-V282
APCB M3 94V-0
E230435
E305N8044LM
V282 VER: 3.1

Element 1:
Oznaczenie na elemencie: NIKOS PK616BA GUB5Q0607
Oznaczenie na PCB: Q59

Element 2:
Oznaczenia na elemencie: brak (spalone)
Oznaczenie na PCB: Q39

Jeśli element Q39 jest tym samym co Q42 to oznaczenia na Q42: C2 GNA 7Q0G07
ZDJ:

Изображение

Teraz moje pytanie odnośnie naprawy. Czy jest szansa dostania gdzieś tych dwóch elementów i ich wymiany? Karta graficzna pewnego dnia przestała dawać obraz, po wsadzeniu do innego PC poszedł dym i przepalił się element Q39. Przy Q59 wydaje mi się, że puściły luty z jednej strony elementu. Wymiana tych dwóch elementów rozwiąże problem czy raczej GPU też ucierpiało?

Re: Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

от Google Adsense [BOT] 21 Июль 2018, 18:35

#2 Re: Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

от Vogelek23 22 Июль 2018, 23:43
kubas246 писал(а):Element 1:
Oznaczenie na elemencie: NIKOS PK616BA GUB5Q0607
Oznaczenie na PCB: Q59

Element 2:
Oznaczenia na elemencie: brak (spalone)
Oznaczenie na PCB: Q39
Nie znam płyty, ale element 1 to N-MOSFET PK616BA - datasheet w załączniku. Drugi element to N-MOSFET P0903BEA, którego można zastąpić AON7408 lub FDMC8884 - datasheet w załączniku.

kubas246 писал(а):Teraz moje pytanie odnośnie naprawy. Czy jest szansa dostania gdzieś tych dwóch elementów i ich wymiany? Karta graficzna pewnego dnia przestała dawać obraz, po wsadzeniu do innego PC poszedł dym i przepalił się element Q39. Przy Q59 wydaje mi się, że puściły luty z jednej strony elementu. Wymiana tych dwóch elementów rozwiąże problem czy raczej GPU też ucierpiało?
Masz oznaczenia elementów oraz ich datasheet, więc jeśli nie znajdziesz nigdzie oryginałów, polecam tę lekturę, aby znaleźć zamienniki: pytanie-o-element-ntgs4141-nt1g-w-dell-6320-t51922.html#p198619

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#3 Re: Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

от kubas246 23 Июль 2018, 08:59
W przypadku tego drugiego elementu oznaczenia na nim mają znaczenie? Znalazłem P0903BEA tylko mają różne oznaczenia: A5 GNB, A5 VNB, A5 GND - przejmować się tym czy to są oznaczenia partii albo coś tego typu? Przepraszam za pytanie, ale nie znam się na tym.

EDIT:
No i ktoś ma pomysł co spowodowało usterkę? Znaczy na co zwrócić jeszcze uwagę, bo mogło być tak że jakiś inny element uległ uszkodzeniu i stąd usterka tych dwóch.

#4 Re: Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

от Vogelek23 23 Июль 2018, 13:50
kubas246 писал(а):W przypadku tego drugiego elementu oznaczenia na nim mają znaczenie? Znalazłem P0903BEA tylko mają różne oznaczenia: A5 GNB, A5 VNB, A5 GND - przejmować się tym czy to są oznaczenia partii albo coś tego typu? Przepraszam za pytanie, ale nie znam się na tym.
W Twoim przypadku nie mają.

kubas246 писал(а):No i ktoś ma pomysł co spowodowało usterkę? Znaczy na co zwrócić jeszcze uwagę, bo mogło być tak że jakiś inny element uległ uszkodzeniu i stąd usterka tych dwóch.
Obawiam się, że to będzie wróżenie z fusów, a to już wykracza poza zakres tematyczny tego forum. Wiadomo, że przed zamontowaniem nowych elementów należy sprawdzić poprawność rezystancji do masy w gałęziach zasilania, w których te elementy zostały uszkodzone. Mogę jedynie przypuszczać, że uszkodzenie mógł spowodować niezbyt dobrej jakości zasilacz, ale - jak wspomniałem - to tylko hipotezy i przypuszczenia. Tak samo jak to, że chip grafiki może (choć nie musi) być uszkodzony.

Re: Karta graficzna MSI N770-TF-2GD5OC - identyfikacja elementów + pytanie o naprawę

от Google Adsense [BOT] 23 Июль 2018, 13:50