• Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje baterię.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje baterię.

przez sbuli 28 marca 2018, 11:23
Witam
Płyta jak w tytule, uruchamia się na naładowanej baterii.
Po podłączeniu zasilacza dioda od ładowania zapala się na czerwono ale ładowanie jest bardzo słabe.
Na wyładowanej baterii lub bez baterii ( na samym zasilaczu) nie uruchomi się wogóle.
Zasilacz i gniazdo ładowania OK.
Proszę o sugestię od czego zacząć co pomierzyć.
Dziękuję i pozdrawiam.

Edit
Poprawiłem model na ten którego usterka dotyczy.

Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje baterię.

przez Google Adsense [BOT] 28 marca 2018, 11:23

#2 Re: Asus S550C płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez sebastiank 28 marca 2018, 13:41
Na jakim zasilaczu sprawdzasz?
Zacznij od sprawdzenia napięcia samego zasilacza.
Jeśli tu nie znajdziesz problemu - wykonaj pomiary napięć na BQ24725 - nóżki 4, 5, 6, 20. Pomiar względem masy - podłączony tylko zasilacz (bez baterii).

#3 Re: K56CB-XO07 płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez sbuli 29 marca 2018, 10:25
Witam
Zasilacz jest dobry sprawdzałem na 2 szt. oryginalnych na których inne laptopy działają .
Nap. wychodzące 19,42V

Nap na BQ24725:

4-0.87
5-3,01V
6-2,64V
20-19,20V

#4 Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez Type5 29 marca 2018, 13:04
Sprawdź mosfety na wejściu (PQ8801 i PQ8802) zaraz za gniazdem zasilania (J6001), czy któryś nie ma zwarcia.

#5 Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez sbuli 29 marca 2018, 13:19
Jeden jest zwarty oznaczony A5 VNB.

#6 Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez sebastiank 29 marca 2018, 13:37
Mosfety na screenie - zwróć szczególną uwagę na przebicie (niską rezystancję) pomiędzy bramką a drenem i bramką a źródłem
Obrazek

#7 Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez Type5 29 marca 2018, 14:42

#8 Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez sbuli 30 marca 2018, 11:47
Za PQ8801 i PQ8802 wstawiłem A1 (chyba P2003) czy taki może być?
Płyta nadal zachowuje sie tak samo.
Napięcia na BQ24725:

4-1.76V
5-1,76V
6-2,64V
20-19,20V

Zauważyłem zwarcie między n. 4 i 5 BQ24725 (0,2 Ohm)
Czyżby BQ24725 padnięty?

#9 Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez sebastiank 30 marca 2018, 12:59
sbuli napisał(a): Za PQ8801 i PQ8802 wstawiłem A1 (chyba P2003) czy taki może być?
- jeśli masz na myśli P2003EVG to nie. Ma być kanał N a P2003EVG ma kanał P.

Wstaw prawidłowe klucze i dopiero sprawdź zachowanie płyty.

#10 Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez matic 30 marca 2018, 13:13
sbuli napisał(a):Zauważyłem zwarcie między n. 4 i 5 BQ24725 (0,2 Ohm)
Czyżby BQ24725 padnięty?
These pins should not be shorted, check it again. If it is a short circuit remove the BQ24725 and check for short on the motherboard pads, and chip itself.

#11 Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez sbuli 8 czerwca 2018, 13:13
Witam
Przepraszam, że dopiero teraz piszę, płyta wtedy wstała ale nie do końca jest OK.
Znajomy odebrał bo potrzebował i teraz mi podrzucił aby dokończyć.
Opisze jak to wygląda.
Przed wstawieniem tranzystorów sprawdziłem czy są tego samego typu.
sbuli napisał(a):Za PQ8801 i PQ8802 wstawiłem A1 (chyba P2003) czy taki może być?
Płyta nadal zachowuje sie tak samo.
Napięcia na BQ24725:

4-1.76V
5-1,76V
6-2,64V
20-19,20V

Zauważyłem zwarcie między n. 4 i 5 BQ24725 (0,2 Ohm)
Czyżby BQ24725 padnięty?

Zadając to pytanie chodziło mi o parametry. Klucze jaki wstawiłem to "A1 GNA" z kanałem N
Przyczyną nie uruchamiania się płyty było zwarcie na nodze 4 i 5 BQ24725.
Po wylutowaniu i zmierzeniu układu zwarcia brak. Prawdopodobnie końcówką miernika " zniekształciłem " cynę przy nodze układu (bo inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć).
Po wlutowaiu ponownie tego samego układu płyta wstała.
Problemem jest jednak dioda od baterii. Po włożeniu akumulatora bez włączonego laptopa i bez podłączonego zasilacza dioda od baterii zapala się. ( w zależności od stanu naładowania baterii na zielono, lub miga na czerwono)
Proszę o podpowiedź co pomierzyć w tej sytuacji?
Czy możliwe że źle "usiadł BQ" ?
Pozdrawiam.

#12 Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez Type5 8 czerwca 2018, 13:18
sbuli napisał(a):Czy możliwe że źle "usiadł BQ" ?
Możliwe.
Mógł się uszkodzić - na pin 4 jest 25V, a poszło na pin 5, gdzie jest 3V.
Najlepiej wymień.
Możesz także przeprogramować BIOS.
Taki objaw świecenia LED może dać również uszkodzony KBC.

#13 Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez sbuli 28 czerwca 2018, 09:23
Witam ponownie.
Wymieniłem układ BQ, klucze wyglądają na sprawne.
A płyta zachowuje się dziwnie a mianowicie.
Na samym zasilaczu uruchamia sie ale nie zawsze czasami trzeba odłączyć zasilacz i podłączyć ponownie.
Jeżeli włożę baterię bez zasilacza zapala się dioda od baterii (na wyłączonym laptopie -jest to zachowanie nieprawidłowe)
Po uruchomieniu Windowsa na samej baterii (bez zasilacza) jest komunikat podłączony ładuje i dioda od baterii świeci.
Po podłączeniu zasilacza dioda gaśnie ikona od baterii pokazuje tylko stan baterii i fizycznie bateria nie jest ładowana.
Proszę o o podpowiedź co dalej pomierzyć.
Dziękuję i pozdrawiam.

Re: Asus K56CB płyta K56CM Rev 2.0 nie uruchamia się na zasilaczu, słabo ładuje bate

przez Google Adsense [BOT] 28 czerwca 2018, 09:23
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).