• [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Alienware 15 R2, LA-C912P, brak obrazu, 7 beep. Szukam wsadu z czystym ME Regionem

Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Alienware 15 R2, LA-C912P, brak obrazu, 7 beep. Szukam wsadu z czystym ME Regionem

Napisal/-a janoszw 23 Maj 2018, 13:40
Mam ciekawy problem z Alienware R2, płyta LA-C912P rev 2.0

Na początku laptop uruchamiał się z poborem ok 1.6A i brakiem obrazu (zarówno na ekranie jak i zewnętrznym monitorze)
Podgrzałem diagnostycznie grafikę - bez zmian.

Wgrałem więc bios i na nim płyta uruchamia się cyklicznie 4 razy z poborem ok 0.6A po czym zaczyna piszczeć 7 razy. Dodatkowo nie ma jednego z napięć na CPU.
Próbowałem większość biosów dostępnych w internecie i na wszystkich takie samo zachowanie.
Po wgraniu z powrotem oryginalnego biosu zachowuje się tak jak laptop do mnie przyszedł na początku.

Szukając informacji w internecie znalazłem 2 rosyjskojęzyczne fora, na których dwóch użytkowników miało dokładnie identyczny problem z tym laptopem.
Z tego co się doczytałem udało im się go rozwiązać stosując przepis ze strony https://www.win-raid.com/t1658f39-Guide-Clean-Dumped-Intel-Engine-CS-ME-CS-TXE-Regions-with-Data-Initialization.html w sekcji D2.
W skrócie chodzi podobno o to, że na tej płycie jest 'bootguard' który wykrywa, że bios nie jest oryginalny i wyłącza CPU uniemożliwiając uruchomienie.

Próbowałem przerobić bios zgodnie z tym przepisem ale w połowie co innego mi się pokazywało w programie Flash Image Tool i nie potrafiłem sobie z tym poradzić.
Czy ktoś się w ogóle zetknął z tym problemem i może ma jakieś wskazówki?

Re: [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Alienware 15 R2, LA-C912P, brak obrazu, 7 beep. Szukam wsadu z czystym ME Regionem

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 23 Maj 2018, 13:40

#2 [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Re: Alienware 15 R2, LA-C912P, brak obrazu, 7 beep. Bootguard?

Napisal/-a czaki00 23 Maj 2018, 16:43
Czyli w skrócie potrzebujesz wyczyścić ME region. Wrzuć bios w odpowiednim dziale.

PS. Problem z OEM Public Key Hash?

[ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Re: Alienware 15 R2, LA-C912P, brak obrazu, 7 beep. Bootguard?

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 23 Maj 2018, 16:43
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov