Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA
Google Adsense [BOT] • 20 Лютого 2011, 16:19
Mam Posiadam HF i Browna , HF wiadomo lepszy go używam głownie do reflow , i stawiania kulek . Browna stosuję do czyszczenie padów wylutu układów itp. . Jest gorszy od HF , śmiedzi strasznie według mnie , kulki idzie postawić ale to jednak nie jest to …. . Gorzej odparowuję i zostawia jednak ślady na PCB czego HF nie robi . Kupuję go ponieważ mimo wszystko jest lepszy od tanich topników typu rma i asa , a cenowo wychodzi lepiej bo 50g za 45zł a tubka asy np. 10zł za 10g … Polecam do czyszczenia padów itp. A do stawiana kulek odradzam .
-- niedziela, 20 lutego 2011, 16:53 --
PS w czwartek kupiłem dwa HF z hotair i ponoć już są wysłane .
-- niedziela, 20 lutego 2011, 16:53 --
PS w czwartek kupiłem dwa HF z hotair i ponoć już są wysłane .
Nie używałem HF, natomiast wszystkie układy lutuję na Brown Flux Jelly i nie mam problemów, zarówno kulkowanie, jak i wlutowywanie udaje się bez problemu. Zapach faktycznie taki miętowo-drażniący, przy za dużej ilości zostawia faktycznie ślady, ale jeśli używa się cienkiej warstwy - nie ma śladu i zapach też nie jest taki intensywny.
Cena do jakości o niebo lepsza niż przy chińskich podróbkach Amtecha. Ja generalnie polecam i zapewniam, że nadaje się do lutowania BGA. Przykłady poniżej:

Cena do jakości o niebo lepsza niż przy chińskich podróbkach Amtecha. Ja generalnie polecam i zapewniam, że nadaje się do lutowania BGA. Przykłady poniżej:

skomy написав:Nie używałem HF, natomiast wszystkie układy lutuję na Brown Flux Jelly i nie mam problemów, zarówno kulkowanie, jak i wlutowywanie udaje się bez problemu. Zapach faktycznie taki miętowo-drażniący, przy za dużej ilości zostawia faktycznie ślady, ale jeśli używa się cienkiej warstwy - nie ma śladu i zapach też nie jest taki intensywny.
Cena do jakości o niebo lepsza niż przy chińskich podróbkach Amtecha. Ja generalnie polecam i zapewniam, że nadaje się do lutowania BGA. Przykłady poniżej:![]()
Co racja to racja lepszy o niebo od amatecha , nadaje się ale według mnie lepiej HF ponieważ aż taki drogi nie jest bo za 30g wychodzi 60zł czyli za 10g (a po tyle mają chińskie ) = 20zł . Pozdrawiam
Co do zapachów to akurat nie przejmuję się tym półmaska+wyciąg oparów. Jak dzwoniłem na początku tygodnia zostałem poinformowany iż niestety ale nie mają na stanie. Zobaczymy co z niego wyjdzie. A co do tego iż HF nie zostawia śladów, moim zdaniem zostawia jak się zbyt długo przygrzeje bądź zbyt wysoką temperaturą. Ostatnio tak miałem przy cyny z padów, chyba zbyt wysoką temperaturę dałem na lutownicy
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Re: Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA
Google Adsense [BOT] • 20 Лютого 2011, 21:43
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.