Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
Re: Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA
by Google Adsense [BOT] • 20 February 2011, 16:19
Mam Posiadam HF i Browna , HF wiadomo lepszy go używam głownie do reflow , i stawiania kulek . Browna stosuję do czyszczenie padów wylutu układów itp. . Jest gorszy od HF , śmiedzi strasznie według mnie , kulki idzie postawić ale to jednak nie jest to …. . Gorzej odparowuję i zostawia jednak ślady na PCB czego HF nie robi . Kupuję go ponieważ mimo wszystko jest lepszy od tanich topników typu rma i asa , a cenowo wychodzi lepiej bo 50g za 45zł a tubka asy np. 10zł za 10g … Polecam do czyszczenia padów itp. A do stawiana kulek odradzam .
-- niedziela, 20 lutego 2011, 16:53 --
PS w czwartek kupiłem dwa HF z hotair i ponoć już są wysłane .
-- niedziela, 20 lutego 2011, 16:53 --
PS w czwartek kupiłem dwa HF z hotair i ponoć już są wysłane .
Nie używałem HF, natomiast wszystkie układy lutuję na Brown Flux Jelly i nie mam problemów, zarówno kulkowanie, jak i wlutowywanie udaje się bez problemu. Zapach faktycznie taki miętowo-drażniący, przy za dużej ilości zostawia faktycznie ślady, ale jeśli używa się cienkiej warstwy - nie ma śladu i zapach też nie jest taki intensywny.
Cena do jakości o niebo lepsza niż przy chińskich podróbkach Amtecha. Ja generalnie polecam i zapewniam, że nadaje się do lutowania BGA. Przykłady poniżej:

Cena do jakości o niebo lepsza niż przy chińskich podróbkach Amtecha. Ja generalnie polecam i zapewniam, że nadaje się do lutowania BGA. Przykłady poniżej:

skomy wrote:Nie używałem HF, natomiast wszystkie układy lutuję na Brown Flux Jelly i nie mam problemów, zarówno kulkowanie, jak i wlutowywanie udaje się bez problemu. Zapach faktycznie taki miętowo-drażniący, przy za dużej ilości zostawia faktycznie ślady, ale jeśli używa się cienkiej warstwy - nie ma śladu i zapach też nie jest taki intensywny.
Cena do jakości o niebo lepsza niż przy chińskich podróbkach Amtecha. Ja generalnie polecam i zapewniam, że nadaje się do lutowania BGA. Przykłady poniżej:![]()
Co racja to racja lepszy o niebo od amatecha , nadaje się ale według mnie lepiej HF ponieważ aż taki drogi nie jest bo za 30g wychodzi 60zł czyli za 10g (a po tyle mają chińskie ) = 20zł . Pozdrawiam
Co do zapachów to akurat nie przejmuję się tym półmaska+wyciąg oparów. Jak dzwoniłem na początku tygodnia zostałem poinformowany iż niestety ale nie mają na stanie. Zobaczymy co z niego wyjdzie. A co do tego iż HF nie zostawia śladów, moim zdaniem zostawia jak się zbyt długo przygrzeje bądź zbyt wysoką temperaturą. Ostatnio tak miałem przy cyny z padów, chyba zbyt wysoką temperaturę dałem na lutownicy
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Re: Topnik Brown Flux Jelly - Czy nadaję się do BGA
by Google Adsense [BOT] • 20 February 2011, 21:43