• Skaler Varios 350 - Nie działa końcówka skalera

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 Skaler Varios 350 - Nie działa końcówka skalera

von lock99 16 Mai 2018, 11:36
Witam.
Trochę nietypowe urządzenie, ale może Koledzy coś dopomogą.
Objawy są takie, że po naciśnięciu pedału uruchamiającego skaler, końcówka tylko lekko zadrży i na tym się kończy. Czy może ktoś z Was posiada fragment schematu do tego urządzenia, bez niego trochę trudno.
Na zdjęciach zaznaczyłem pomierzone napięcia (na żółto są zaznaczone bez wciskania pedału, na czerwono zmiany w napięciu po wciśnięciu).
Do tej pory sprawdziłem wszystkie diody i kondensatory (jeżeli czegoś nie pominąłem, to są ok), tranzystor J380, K2382 -ok
Przy szybkim wciskaniu pedału, za którym razem załapuje i działa. Słychać syczenie z okolic cewki, tej pod szarą gumą lub tranzystora.
Dziękuję za pomoc.
Bild
Bild
Bild

Bardzo gorący jest również kondensator 35v 100Uf (ten pomiędzy cewką a kondensatorem ceramicznym) do ok.120° i szary rezystor 2.4Ω do ok 190° Kondensator sprawdziłem testerem i jest ok, rezystor również trzyma swoje parametry.

Re: Skaler Varios 350 - Nie działa końcówka skalera

von Google Adsense [BOT] 16 Mai 2018, 11:36
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)