• LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Zbyszek2840 23 kwietnia 2018, 22:43
Witam, mam laptop Lenovo G-505. Mam problem z płytą główną. Mam płytę wyjętą z laptopa, podejrzewam gdzieś zwarcie w układzie wejścia na płytę, ale pewny nie jestem. Czy ktoś z kolegów może mi pomóc -co trzeba najpierw pomierzyć, co wykluczyć, itd. Napięcie na wejściu do gniazda jest. Co dalej? Proszę o pomoc, co powinienem kolejno zmierzyć.

Podaję model tej płyty:
VAWGA/GB LA-9912P
REV : 1.0 2013-03-29.

Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Google Adsense [BOT] 23 kwietnia 2018, 22:43

#3 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Zbyszek2840 24 kwietnia 2018, 14:42
Tak zasilacz oryginalny.
Po zmierzeniu napięcia na PQ301 to na jednym pinie jest 8.5 V a reszta we wszystkich jest 20.1V.
A w PQ302 tak samo jak w PQ 301 czyli na jednym pinie jest 8.5 V, a na pozostałych jest 20.1 V.
Co dalej mam zrobić lub zmierzyć?

#4 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Vogelek23 24 kwietnia 2018, 17:58
Co dalej mam zrobić lub zmierzyć?
Ustawiłeś sobie Service Level = 2, więc przyzwoitość nakazywałaby rzucenie okiem na dział SZKOLENIA, gdzie podobne przypadki (i sposoby ich diagnostyki) są dokładnie opisane. Proszę przy okazji zmierzyć napięcia do masy na cewkach PL402 oraz PL404 (zasilanie tylko z zasilacza serwisowego, bez baterii).

#5 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Zbyszek2840 25 kwietnia 2018, 14:19
Napięcia zmierzone do masy na cewce PL402 wynosi 3.3 V,a na cewce PL404 napięcie wynosi 5.2 V.
Nie wiem co dalej mam zmierzyć.

#6 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Vogelek23 25 kwietnia 2018, 15:24
Zbyszek2840 napisał(a):Napięcia zmierzone do masy na cewce PL402 wynosi 3.3 V,a na cewce PL404 napięcie wynosi 5.2 V.
Oznacza to, że obie przetwornice główne pracują. Jakie jest napięcie baterii RTC? Czy odłączałeś tą baterię i sprawdzałeś, czy komputer uruchomi się bez niej? Jakie jest napięcie na włączniku przed i po jego wciśnięciu (podłączony tylko zasilacz)?

#8 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Zbyszek2840 28 kwietnia 2018, 15:31
Witam,
Napięcie baterii RTC wynosi 3 volt.
Po wyjęciu baterii RTC laptop nadal się zachowuje tak jak w opisie na początku bez zmian.
Na włączniku zmierzyłem napięcie (na gnieździe JPWR B1),
po wciśnięciu włącznika i przed,na czterech pinach jest napięcie 3.3volt
a na dwóch pinach jest 0 volt zmierzone do masy,
podłączony tylko zasilacz.
Na PL 501 zmierzone do masy wynosi napięcie 0 volt,na zasilaczu serwisowym.
Co dalej mam zrobić?

#9 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Vogelek23 28 kwietnia 2018, 19:47
po wciśnięciu włącznika i przed,na czterech pinach jest napięcie 3.3volt
Zmierz jeszcze napięcia bezpośrednio na włączniku (przed i po wciśnięciu - po wciśnięciu oznacza, że masz wcisnąć i przytrzymać przycisk i w trakcie, gdy jest on wciśnięty, wykonać pomiar). Wygląda na to, że płytka z włącznikiem lub tasiemka tej płytki jest do wymiany.

#10 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Zbyszek2840 30 kwietnia 2018, 13:23
wcisnąłem włącznik,i cały czas trzymałem wciśnięty,i wtedy wykonałem pomiary,na gnieździe JPWRB1 na pierwszym pinie napięcie do masy wynosi 3.3 volt.
Na drugim pinie napięcie wynosi do masy też 3.3 volt.
A na trzecim pinie do masy wynosi dokładnie 3.1 volt.

Natomiast,te same wyniki pomiarów gdy wykonuję pomiary ale wyłączając,i trzymając włącznik laptopa.
Te pomiary z włączeniem i wyłączeniem włącznika,wykonałem na oryginalnym zasilaczu od laptopa.
A zatem ...co dalej???

#11 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Vogelek23 30 kwietnia 2018, 13:46
Prosiłem, abyś powtórzył pomiar BEZPOŚREDNIO NA WŁĄCZNIKU (nie na gnieździe JPWRB1). Ponadto, gniazdo JPWRB1 ma łącznie SZEŚĆ pinów (plus dwa pady masy, 7 i 8) - dwa ostatnie idą do masy (piny 5 i 6), a na CZWARTYM jest włącznik. Proszę ponowić pomiary PRZED i PO WCIŚNIĘCIU włącznika na pinie 4 złącza JPWRB1, zgodnie z poniższym diagramem.

Obrazek

Jeśli na pinach od 1 do 4 będziesz miał około 3V nawet przy wciśniętym włączniku, to na 100% do wymiany jest płytka z włącznikiem. Aby mieć pewność, że nic więcej nie jest uszkodzone, podłącz laptopa pod ładowarkę i po prostu zewrzyj na chwilę pin 4 złącza JPWRB1 do masy (np. pęsetą). Płyta powinna normalnie wystartować.

#12 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Zbyszek2840 30 kwietnia 2018, 15:02
Nie bardzo rozumiem ten Twój diagram,ale tak jak piszesz,na pinach od 1 do 4 mam 3 volt.A na 5 i 6 0 volt przy włączniku włączonym lub wyłączonym.
A gdy zwarłem na moment pin 4 złącza JPWRB1 do masy czyli do pinu 5 tego,pęsetą,to niestety ale laptop się nadal tak samo zachowuje jak na początku mego opisu,czyli wiatrak ruszy na 3 sek,potem się wyłącza i cisza.
Co dalej?

#13 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Vogelek23 30 kwietnia 2018, 16:09
Zbyszek2840 napisał(a):to niestety ale laptop się nadal tak samo zachowuje jak na początku mego opisu,czyli wiatrak ruszy na 3 sek,potem się wyłącza i cisza.
Nic takiego nie napisałeś na początku - podałeś jedynie informację, że płyta nie startuje (co ja zrozumiałem jako "nie reaguje na włącznik") i podejrzewasz zwarcie na wejściu zasilania. Proszę odpowiedzieć krótko (tak lub nie) na jedno pytanie: czy laptop zachowuje się tak samo (włącza się na 3 sekundy) także po normalnym wciśnięciu włącznika?

#14 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Zbyszek2840 30 kwietnia 2018, 21:38
Łukasz,-odpowiadam,TAK włącza się cały czas jednakowo,czyli w momencie normalnego włączenia włącznikiem,na baterii lub zasilaczu,słychać jak witraczek zakręci około 3 sekundy i stoi,a w tym czasie,świeci led od baterii oraz ładowania.Dysk nie zaczyna pracować,czarny ekran,nawet bios "nie zdąży" się pokazać.Ładuje baterię normalnie.Przepraszam że tak wtedy szczegółowo nie napisałem.
Nie wiem co dalej.

PS-to samo się dzieje gdy próbuję uruchomić włącznik RECOVERY obok zwykłego włącznika.

#15 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez matic 1 maja 2018, 12:03
Measure the voltages to ground on all coils, during the laptop is turned on (the fan spins). You may need to turn on the laptop multiple times to measure all of the voltages.

#16 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Vogelek23 1 maja 2018, 15:15
Zbyszek2840 napisał(a):odpowiadam,TAK włącza się cały czas jednakowo
Czyli płytkę z włącznikiem możemy wykluczyć. Wykonaj pomiary napięć na wszystkich cewkach przetwornic zgodnie z sugestią kol. matic. Jeszcze dwa pytania: czy dioda ładowania przestaje się świecić, gdy laptop wyłączy się po tych 3 sekundach od próby włączenia? W jaki sposób upewniłeś się, że bateria jest ładowana poprawnie (pobór prądu, stopień naładowania baterii, podłączonej do innego laptopa)?

#17 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Zbyszek2840 4 maja 2018, 17:28
Podaję wyniki testów napięcia cewek przetwornic,gdy płyta podłączona do zasilacza serwisowego,i po wciśnięciu włącznika power :
PL302-2.6V
PL301-19.8V
PL101-19.8V
PL661-1V
PL404-5V
PL403-19.8V
PL401-19.8V
PL903-1V
PQ302-na jednej nóżce jest 8.4v,na pozostałych 19.8v.
PL201-2.6V
PQ301-na jednej nóżce jest 8.4v na pozost.19.8v
PQ602-na jednej nóżce jest 1.6v na czterech jest 1.1v a na trzech jest 0v
PQ601-na czterech nóżkach jest 19.8v na pozostałych czterech jest 1.1v
PL402-na jednej nóżce jest 3.3v a na drugiej 3.5v
PL501-1.5v
PL502-19.8V
PL503-1.8V
PQ901-na czterech nóżkach jest 1v na pozostałych czterech jest 19.8v
PQ905-na czterech nóżkach jest 1v na pozostałych czterech jest 1v
PQ902-na czterech nóżkach jest 1v na jednej jest 4.7v na trzech jest 0v.
PQ907-na trzech nóżkach jest 1v na jednej jest 1.2v na czterech jest 19.8v
PQ903-na czterech nóżkach jest 19.8v na trzech jest 1v na jednej jest 1.2v
PQ908-na czterech nóżkach jest 1v na trzech jest 0v na jednej jest 4.7v
PQ906-na czterech nóżkach jest 0.9v na jednej jest 4.7v na trzech jest 0v
PQ904-na czterech nóżkach jest 1v na jednej jest 4.7v na trzeciej jest 0v
PQ312-na jednej nóżce jest 19.5v na trzech jest 19.8v na czterech jest 2.6v
PQ309-na czterech nóżkach jest 2.6v na czterech jest 19.8v
PQ310-na czterech nóżkach jest 2.6v na czterech jest 0v
PQ314-0v
PQ307-na dwóch nóżkach jest 3.2v na czterech jest 0v
PQ303-na jednej nóżce jest 19.7v na dwóch jest 0v
PQ102-na dwóch nóżkach jest 3.3v na czterech jest 0v
PQ308-na jednej nóżce jest 3.2v na dwóch jest 0v

Gdy wcisnę włącznik Power,to na gnieździe JFANI (od wiatraczka) pojawia się napięcie na pierwszym pinie 5.0v a na drugim 3.3v,a na dwóch ostatnich 0v,lecz na zasilaniu z zasilacza serwisowego,bez uruchomionego włącznika Power na wszystkich czterech pinach jest 0v.

Odpowiadam dalej :
Po skręceniu laptopa,przy próbie włączenia włącznikiem,po trzech sekundach wiatraczek się znowu wyłącza,ale dioda ładowania oraz zasilania świecą cały czas.
O poprawnym ładowaniu baterii,upewniłem się w następujący sposób:
podpiełem baterię do laptopa gdy miała 50 procent swej energii,wtedy podłączyłem oryginalny mój zasilacz od Lenowo,wtedy dioda ładowania zaczęła mi świecić na biało,ale równo co 5 sekund mrugnęła,czyli ładuje.
Poczekałem tak około 30 minut,następnie wyjąłem baterię,i podłączyłem do innego modelu laptopa czyli do G-580 ponieważ baterie te są takie same.Po uruchomieniu tego laptopa G-580 na pasku na dole był komunikat że bateria jest naładowana w 65 procent (a wtedy było równo 50 procent)
Stąd mój wniosek o poprawnym ładowaniu tego laptopa G-505 z którym mam dalej problem.
PS : co jeszcze zauważyłem: gdy mój laptop Lenovo G-505 (ten uszkodzony),jest podłączony pod ładowarkę,i po próbie uruchomienia włącznikiem,gdy staje wiatrak po trzech sekundach,i gdy w tym momencie odłączę wtyk ładowarki od laptopa to dwa ledy NADAL ŚWIECĄ,czyli od zasilania i baterii,i dopiero gdy wcisnę i przytrzymam minimum 5 sekund włącznik Power,to wtedy te dwa ledy zgasną.

PS : Starałem się tym razem bardzo dokładnie kolegom opisać co się dzieje,a zatem
co dalej koledzy proponują?

#18 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE  [ROZWIĄZANY]

przez Stani 4 maja 2018, 22:53
Napracowałeś się, że syzyf by pozazdrościł ale tą ilością zbędnych informacji tylko utrudniłeś niosącym pomoc bo muszą czytać wiele zbędnych rzeczy. Do zbędnych rzeczy należą wielkości napięć na cewkach zasilających tranzystory kluczujące. Napięcia podaje się z cewek, które pracują w układzie kluczowania tranzystorów przetwornic. Pytanie o podanie tych napięć pozwala na ustalenie czy są prawidłowe i na jakim "etapie" zaczyna ich brakować (które podzespoły nie są zasilane). Wśród podanych przez Ciebie cewek ważne są:
PL-302, 661, 404, 903, 402, 501, 503.
Podane wielkości masz prawidłowe. Układ ładowania można przyjąć, że działa. Na PL302 bez baterii wartość 2,6V jest właściwa.
Jak widzisz nie ma potrzeby już sprawdzać napięć na tranzystorach w których te cewki pracują bo przetwornice pracują poprawnie.
To, że wentylator się uruchamia na chwilę i wyłącza na początku też jest prawidłowe.
Nie podałeś napięcia na cewce PL902.
Znajdź ją i zmierz napięcie.
Napięcie mierz od strony kondensatorów wygładzających napięcie bo od strony tranzystorów kluczujących miernik może Ci wariować i pokazywać niewłaściwe wartości (tam są przebiegi a nie napięcie wygładzone).
Odpowiedz jeszcze na następujące pytania:
1. Czy możesz pomierzyć wielkość prądu pobieranego przez laptopa w czasie uruchamiania?.
2. Czy masz możliwość przeprogramowania układu BIOS-U56(W25Q32FV) i U44-KB9012 (KBC)?.

#19 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Zbyszek2840 18 czerwca 2018, 01:01
Naprawiony,działa.Temat zamykam.Dziękuję za pomoc.

#20 Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Vogelek23 18 czerwca 2018, 01:16
Brak rozwiązania czyni ten temat nieprzydatnym - proszę zatem o zamieszczenie rozwiązania.

Re: LENOVO G-505 PŁYTA GŁÓWNA NIE STARTUJE

przez Google Adsense [BOT] 18 czerwca 2018, 01:16