• Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

от Vogelek23 25 Апрель 2018, 11:51
Witam,

Poszukuję elementu, który został zerwany przez poprzednika razem z kondensatorem filtrującym. Układ zaznaczony na zdjęciu poniżej (fotografia poglądowa - układu nie ma fizycznie na płycie), 6-nózkowy, obudowa po zmierzeniu odległości i rozstawu padów wygląda na SOT-563 (ale nie mam 100% pewności). Piny 1 oraz 2 (lub 4 i 5) połączone z masą, pin 3 (lub pin 6) jest prawdopodobnie wejściem, pin 5 (lub pin 2) to zasilanie. Generalnie komputerek martwy, brak reakcji na przycisk zasilania (choć sam przycisk działa i SMC "rozpoznaje" jego wciśnięcie). Podejrzewam związek przyczynowo-skutkowy braku w/w układu z brakiem reakcji na włącznik. Bateria RTC = 3.1V, reset CMOS nic nie dał. Myślę, że pomocne będzie także zdjęcie makro tego układu z wyraźnie widocznymi jego oznaczeniami.

Изображение

Dla osoby, która poda poprawne oznaczenie układu, przewiduję nagrodę: 50 Punktów, z możliwością zamiany na 50zł (PayPal).

Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

от Google Adsense [BOT] 25 Апрель 2018, 11:51

#2 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

от pawel80 25 Апрель 2018, 13:55
Łukasz a nie jest to czasami PBUS Voltage Sense & Enable (VP0R) na układzie NTUD3169CZ, ale 2 noga mi coś nie pasuje. Chyba że masz tam zwarcie. Ewentualnie może zamontowany jest tam podwójny ale N-chanel. ;)

#3 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

от Vogelek23 26 Апрель 2018, 00:16
Niestety, to nie to - sprawdzałem już większość możliwych układów podwójnych tranzystorów (zarówno N- jak i P-CHANNEL) i wszędzie nogi 1 oraz 2 (lub 4 i 5) to bramki i źródła (lub bazy i emitery). Na płycie te piny są połączone z masą (widać po ścieżkach, że fizycznie połączone ze sobą), więc podwójny tranzystor w takim połączeniu byłby nonsensem. Dodatkowo, na żadnej innej nodze nie ma masy. Sprawdziłem także sporo modeli stabilizatorów LDO w takiej obudowie, ale zwykle mają one VCC na n. 1 a GND na n. 2 oraz 4 - jakby nie przyłożył do płyty, nie będzie pasować.

#4 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

от pawel80 15 Август 2018, 10:50
Łukasz trochę czasu minęło ale mam taką płytkę przed sobą układzik ma oznaczenia 59 poniżej zdjęcia podglądowe. ;)

Изображение

Изображение

Изображение

Po drugiej stronie płyty pod kryształkiem znajduje się taki sam układzik.

Изображение

Może komuś się jeszcze przydadzą te informacje. Troszkę przesadziłem z rozdzielczością zdjęć. :mrgreen:

#5 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.

от Vogelek23 15 Август 2018, 12:51
Ja również mam inną płytkę o tym oznaczeniu kodowym przed sobą - tych układów jest więcej, sześć na samej płycie głównej (tej okrągłej właśnie). Wciąż szukam pełnego oznaczenia układu - po marking code nic nie można niestety znaleźć. Po analizie połączeń pozostałych układów wnioskuję, że pin 2 to GND, pin 5 to VCC, pin 4 to ENABLE (wyzwalany stanem wysokim). Sprawdziłem chyba ze 20 not katalogowych różnych diod TVS i do żadnej nie pasują wyniki pomiarów między pinami elementu, więc skłaniam się ku tezie, że to nie jest zespół diod TVS. Nie jest to także czujnik temperatury, bo te układy leżą sobie w mało newralgicznych punktach, czasami nawet 5mm od siebie. Wygląda to bardziej na stabilizator lub switch.

#6 Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 15 Август 2018, 13:58
Problem rozwiązany - poszukiwany układ to 74AUP1T97GM w obudowie SOT886 (a nie jak zakładałem na początku SOT-563). Dziękuję jednakże za chęć pomocy. Temat zamykam. Datasheet dla potomnych umieszczam w załączniku.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

Re: Apple Mac Pro A1481, MB: 820-3637-A - identyfikacja elementu.  [РЕШЕНО]

от Google Adsense [BOT] 15 Август 2018, 13:58