• Compaq Presario V5000 (LA-2772 HAL10) - półmartwy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Compaq Presario V5000 (LA-2772 HAL10) - półmartwy.

przez DaCoPL 19 lutego 2011, 13:50
Witam.

LAPTOP: Compaq Presario V5000
MOBO: LA-2772 HAL10 Rev. 1.0
Uszkodzenie: Laptop nie załącza się do końca. Brak napięć na cewkach PL4 i PL5.

Coś nie tak jest z układem MAX8743 (PU6) lub w jego okolicach. Strasznie grzeje się PR82 (bardzo proszę o informację co to za rezystor ponieważ ma dziwne oznaczenie 30X którego ja nie znam, a rezystor ten gdzieś mi odstrzelił przy pomiarze). Podniesione PC66 i PC68 i one są w porządku. Dioda PD16 w porządku. Nogi 15 i 16 układu MAX8743 zwarte ze sobą (ale chyba tak ma być, w minimalnym układzie datasheeta między nimi jest rezystor). Pobór prądu w stanie jałowym 0,18A (więc trochę za wysoko). Jeśli można prosić to proszę o kawałek schematu z rezystorem PR82 i układem MAX8743 czyli PU6.

Pozdrawiam.

Re: Compaq Presario V5000 (LA-2772 HAL10) - półmartwy.

przez Google Adsense [BOT] 19 lutego 2011, 13:50

#3 Re: Compaq Presario V5000 (LA-2772 HAL10) - półmartwy.

przez DaCoPL 19 lutego 2011, 23:37
Bardzo dziękuję za oznaczenia... oczywiście przydały się i w przyszłości się przydadzą. Jeśli chodzi o grzanie się PR82 już jest ok. Zwarta była noga 22 z 23 czyli jedno z zasilań z GND więc PR82 się grzał. Jednak przetwornica nie działa. Z tego co sprawdziłem, posiłkując się szkoleniem Vogelka, wszystkie napięcia załączające przetwornicę i sygnał np. DH są, a sygnału DH brak. Więc raczej przetwornica jest uszkodzona.

#4 Re: Compaq Presario V5000 (LA-2772 HAL10) - półmartwy.

przez Vogelek23 19 lutego 2011, 23:56
Jakie są napięcia stałe na n. 11, 12, 19 i 25 układu PU6 oraz czy występują (jak to wyjaśniłem w szkoleniu) impulsy polaryzujące cewki na kondensatorach PC69 i PC70?

#5 Re: Compaq Presario V5000 (LA-2772 HAL10) - półmartwy.

przez DaCoPL 20 lutego 2011, 13:51
n.11=3,34V
n.12=3,34V po pwr_on
n.19=4,83V
n.25=4,83V
PC69=4,83V
PC70=4,83V

Wszystko jest, tak?

#6 Re: Compaq Presario V5000 (LA-2772 HAL10) - półmartwy.

przez Vogelek23 20 lutego 2011, 15:12
PC69 i PC70 - chodziło mi o to, czy po drugiej stronie kondensatorów (w miejscach połączeń z cewkami przetwornic) w momencie pojawienia się napięcia 4,83V od strony przetwornicy występują impulsy "BOOST", jak to pokazałem w szkoleniu.
Generalnie wszystkie napięcia są, więc dla świętego spokoju podstaw tę przetwornicę.

#7 Re: Compaq Presario V5000 (LA-2772 HAL10) - półmartwy.

przez DaCoPL 20 lutego 2011, 16:43
Samego impulsu nie jestem w stanie sprawdzić. Brak oscyloskopu, a raczej mam oscyloskop tylko nie mam seperacji galwanicznej sieci (np. trafo 230V/230V).

Zamówię układ i podstawię go.
Chyba, że mogę jakiś zamiennik zastosować, który będę miał w płytach paściach, bo tego układu akurat nie mam.

#8 Re: Compaq Presario V5000 (LA-2772 HAL10) - półmartwy.

przez DaCoPL 23 lutego 2011, 12:55
Vogelek23 napisał(a):Generalnie wszystkie napięcia są, więc dla świętego spokoju podstaw tę przetwornicę.

Chodziło Ci oczywiście o to, że generalnie wszystkie napięcia potrzebne do wywołania 1,8V i 2,5V na cewkach są. Lecz samych 1,8V i 2,5V nie ma.

Podstawiłem 2 układy MAX8743 (PU6) i dalej brak napięć. Spostrzegłem jednak, że nienaturalnie grzeje się most południowy. Zaczyna się już grzać po podłączeniu zasilania bez pwr_on. A przy pwr_on od czasu do czasu grzeje się bardzo mocno. Tak chyba nie powinno być prawda? Czy to (czyt. ewentualne zwarcie południa) może skutkować brakiem napięć na tych cewkach?

Pozdrawiam.